Če bodo dirko v Bahrajnu izvedli kasneje v sezoni, bodo organizatorji pristojbino plačali takrat. Foto: EPA
Če bodo dirko v Bahrajnu izvedli kasneje v sezoni, bodo organizatorji pristojbino plačali takrat. Foto: EPA
Mark Webber
Red Bull ni veliko pred tekmeci in moštvo čaka še veliko dela, meni Webber. Foto: Reuters

Ecclestone je za časnik Daily Telegraph dejal, da so dogodki v tej zalivski državi posledica "višje sile". "To je kot potres. Takšnih dogodkov se ne da predvideti; pred mesecem dni nihče ne bi pričakoval, da se lahko zgodi kaj takega," je dejal Ecclestone in dodal, da bi bilo zaračunavanje pristojbine za dirko – ta znaša 40 milijonov dolarjev - v teh trenutkih znamenje nelojalnosti bahrajnskemu kralju, ki si po Angleževih besedah prizadeva, da bi popravil odnose s svojim ljudstvom.

Dirka bi bila lahko prestavljena
Ecclestone ni izključil možnosti, da bi, če se bodo razmere umirile, dirko umestili v koledar sredi sezone, takrat pa bodo v Bahrajnu morali plačati tudi svoj del obveznosti.

Dirka za VN Bahrajna bi morala biti 13. marca, pred tem pa naj bi po prvotnem načrtu moštva tam med 3. in 6. marcem opravila še zadnja testiranja pred sezono, ki bodo po odpovedi potekala v Barceloni. Po odpovedi – prvi v zgodovini formule ena - zaradi protivladnih protestov, ki so zahtevali tudi smrtne žrtve, se bo sezona začela 27. marca v Melbournu.

Odpoved bi lahko koristila nekaterim moštvom
Dirkač Moštva Red Bull Mark Webber je prepričan, da odločitev o odpovedi bahrajnske dirke ne bo vplivala na priprave njegovega moštva na prihajajočo sezono. "Dodatna dva tedna ne spremenita veliko. Za vse je enako," pravi Avstralec.

Kljub temu nekateri menijo, da bo kasnejši začetek sezone pomagal nekaterim moštvom, ki imajo zdaj nekaj več časa za priprave, med njimi naj bi bili tudi McLaren, Renault, Mercedes in Lotus, ki so imeli na dosedanjih testiranjih težave z zanesljivostjo svojih dirkalnikov.