Prenosi dirk formule ena so le še na tujih televizijskih postajah, mnenja o tem, ali je to
Prenosi dirk formule ena so le še na tujih televizijskih postajah, mnenja o tem, ali je to "normalno", pa so različna. Foto: Reuters

Očitno bodo vsi samo še od doma komentirali, kar se bo najbrž sčasoma razvilo v neko drugo obliko poklica, ki pa mene ne zanima.

Miran Ališič
Marcel Štefančič Jr.
Marcel Štefančič pravi, da je formulo nekoč spremljal celo bolj zavzeto kot film, v trenutku, ko so bili prenosi dosegljivi, pa je zanimanje za ta šport pri njem usahnilo. Foto: MMC RTV SLO

Pravice za prenose dirk formule ena bi bilo mogoče dobiti ugodneje, kot si mnogi predstavljajo, res pa je, da ko Bernieju Ecclestonu enkrat stopiš na žulj, si težko še kdaj izboriš dobre cene.

Dušan Lukič
Nico Rosberg
TV Slovenija ima letos ogromno športnih projektov, med drugim olimpijske igre, EP v nogometu in dirko Tour de France, tako da za prenose formule ni bilo denarja. Foto: Reuters

Ališič je bil dolga leta (najprej na komercialni televiziji, med letoma 2011 in 2014 pa na TV Slovenija) komentator dirk svetovnega prvenstva formule ena. Z obeh televizij je odšel predvsem zato, ker ni bilo več na voljo dovolj denarja, da bi lahko financirali poročanje s prizorišč dirk. Da bi delal v studiu, se zdi Ališiču nezaslišano: "Niti slučajno. Ta poklic je povezan s tem, da si del dogajanja, sicer nima smisla. Takšen je moj pogled, je pa očitno tako, da bodo vsi samo še od doma komentirali, kar se bo najbrž sčasoma razvilo v neko drugo obliko poklica, ki pa mene ne zanima."

Za formulo je zmanjkalo denarja
Zakaj TV Slovenija ne prenaša več formule ena, je seveda jasno. "Poglavitni razlog je denar, ni pa edini," nam je povedal urednik športnega uredništva Miha Žibrat: "V letu, ko imamo poletne olimpijske igre, 51 tekem evropskega prvenstva v nogometu, pravkar končano bogato zimsko sezono, pa EP v rokometu, EP v atletiki, EP v gimnastiki, Dirko po Franciji, konec leta spet začetek zimske sezone, pa še celo kopico drugih prenosov (košarka, nogomet, veslanje, kajak-kanu, odbojka ...), nam za TV-pravice formule enostavno ne ostane denarja. Res je tudi, da formula ena nima več toliko privržencev kot nekoč. Ima seveda svoj krog gledalcev, ki pa povečini razumejo, da prav vsega na TV SLO enostavno ne moremo imeti."
Bolj smiselno bi bilo prenašati motokros s Timom Gajserjem
Voditelj Studia City Marcel Štefančič, ki je bil nekoč velik ljubitelj formule ena, v glavnem razume, da se je nacionalka odpovedala prenosom formule: "Za to so poklicani športni kanali. Če je na nacionalki formula, se lahko tudi vprašamo, zakaj ne prenaša recimo serije nascar ali pa motokrosa, kjer smo s Timom Gajserjem zelo močni. To bi bilo smiselneje. Tako kot formula poteši potrebe ljubiteljev avtomobilizma, jih tudi nascar ali kakšna podobna dirka, ki poteka v krogu in kjer ni prave drame. Sto povsem monotonih krogov, razen štarta. Za prenose takšnih eksotičnih športov, kjer ni Slovencev, so bolj poklicani športni kanali."

Čar formule nekoč v tem, da ni bilo prenosov
Marcel Štefančič je zlasti v 70. letih zelo rad spremljal formulo, čeprav prenosov ni bilo: "Čar je bil ravno tem, da se tega ni dalo nikjer gledati. Zbiral sem vse podatke, dirkače, uvrstitve, statistiko osvojenih točk in značilnosti dirkališč. Vse te albume sem si sam naredil, čeprav ni bilo prenosov in poročil o tekmah. Novice smo pobirali iz tujih revij ali iz Avtorevije, čeprav se niso preveč 'pretegnili'. Še kot mulcu so mi rekli, naj grem k njim in jim prodam svojo zbirko." Štefančič pravi, da je pri njem zanimanje za ta šport usahnilo, ko so se začeli prenosi. "Ravno to je bilo krivo. Vse je postalo dosegljivo. Dokler je bila formula ena nedostopna, je imela čar. In enkrat, ko sem videl, kako je videti zares, je bil to popoln dolgčas. Antiklimaks. 50, 100 krogov, ponavljanje enega in istega. Razen štarta. Šport, v katerem je velika verjetnost, da se kdo ubije - v 70. letih se je vsako sezono kdo ubil - ni bil več videti tako privlačno."
Formulo bi se dalo iztržiti
Odgovorni urednik Avto magazina Dušan Lukič meni, da vse razvite evropske države imajo prenose in da je formula za veliko Slovencev še vedno zelo privlačen šport, v katerem se vrti veliko denarja, kar bi morala znati izkoristiti tudi katera od slovenskih televizij. "Slovenija je imela dolgo tradicijo prenosov formule ena, kar je bilo v 99 odstotkih povezano z Miranom Ališičem in žalostno je, da zdaj nobena televizija športa, ki je komercialno zelo uspešen, ne zna izkoristiti. To je slabo za gledalce. Si predstavljate, da ne bi bilo evropskega prvenstva v nogometu ali olimpijskih iger? A očitno so ljubitelji formule ena bolj potrpežljivi kot nogometni navijači, ki tega ne bi prenesli tako mirno."
Ko Ecclestonu stopiš na žulj ...
Lukič je prepričan, da bi bi bilo mogoče pravice za prenose dirk formule ena dobiti "ugodneje, kot si mnogi predstavljajo, res pa je, da ko Bernieju Ecclestonu enkrat stopiš na žulj, si težko še kdaj izboriš dobre cene." Pa je priljubljenost formule v Sloveniji res še vedno takšna, da bi pritegnila oglaševalce in bi bile dirke denarno 'pokrite'? "Vsekakor. V Sloveniji je sicer težko natančno izmeriti gledanost, saj je sedanji način merjenja vprašljiv. Da je mogoče kakovostno in uspešno delati, dokazujejo na komercialni televiziji s prenosi MotoGp-ja, kjer je gledanost dobra in je šport zlasti zadnje leto pridobil močno veljavo."

Zvok in slika, kot se šika
Skratka, prvič po letu 1980 dirk formule ena ni več na nobenem od slovenskih televizijskih programov. Ljubiteljem tega bencinskega športa ne preostane drugega, kot da sobotne kvalifikacije in nedeljske dirke spremljajo na tujih kanalih. Nekateri so pri tem precej iznajdljivi. Kot nam je povedal Dušan Lukič, navijači uporabljajo spletni prenos zvoka s Skyja (slika je slabše kakovosti), kjer uživajo ob komentarjih Martina Brundla, za sliko pa imajo kakšno drugo TV-postajo. Kot v časih Bojana Križaja, kjer so navijači kombinirali radijski prenos s Francijem Pavšerjem in sliko s TV Slovenija.

Očitno bodo vsi samo še od doma komentirali, kar se bo najbrž sčasoma razvilo v neko drugo obliko poklica, ki pa mene ne zanima.

Miran Ališič

Pravice za prenose dirk formule ena bi bilo mogoče dobiti ugodneje, kot si mnogi predstavljajo, res pa je, da ko Bernieju Ecclestonu enkrat stopiš na žulj, si težko še kdaj izboriš dobre cene.

Dušan Lukič