Bernie Ecclestone: Štejejo naj le zmage. Foto: Reuters
Bernie Ecclestone: Štejejo naj le zmage. Foto: Reuters

Šef formule ena je v pogovoru za londonski Times dejal, da bi po njegovi zamisli v prihodnje zmagovalcem namesto točk podeljevali zlate, srebrne in bronaste medalje.

Točke le za konstruktorski seštevek
Alfa in omega najbolj popularnega bencinskega športa predlaga, da bi uvrstitve od četrtega do osmega mesta sicer še točkovali, a bi štele le za konstruktorski seštevek. V boju za naslov prvaka med dirkači pa bi odločalo le število zmag. Kdor bi imel ob koncu sezone več zmag oziroma več zlatih medalj s posameznih dirk, bi postal svetovni prvak.

Po že vrsto let uveljavljenem sistemu o naslovu prvaka odloča število točk, ki jih dobi osem najuspešnejših dirkačev na posamezni dirki.

Nov sistem bi spodbudil večjo tekmovalnost
"FIA in moštva podpirajo to zamisel. Ko bodo fantje prišli na prvo dirko v Melbourne, si bodo želeli osvojiti medalje, zlato, srebrno ali bronasto, ne pa samo deset, osem ali šest točk," je o uspehu svoje zamisli prepričan Ecclestone.

Po njegovem mnenju bi nov sistem spodbudil tekmovalnost med dirkači, saj bi se bili za zmago oziroma medaljo pripravljeni trdo boriti do zadnjega metra dirke. Ecclestone tudi meni, da je razplet zadnje dirke letošnje sezone, ko je Lewis Hamilton postal prvak s petim mestom, voda na njegov mlin: "V Braziliji je Hamilton potreboval le peto mesto, ne pa zmage. Če bi bilo po moje, bi videli precej več akcije."

Svojo zamisel je Ecclestone že posredoval predsedniku Fie Maxu Mosleyju.

R. K.