Lewis Hamilton ima prosto pot do naslova svetovnega prvaka. Foto: EPA
Lewis Hamilton ima prosto pot do naslova svetovnega prvaka. Foto: EPA
Sebastian Vettel
Še ne 20-letni Sebastian Vettel in Mark Webber sta se strinjala, da je bil za incident kriv Lewis Hamilton, ki je nenadoma zapeljal z idealne linije in zmanjšal hitrost. Foto: EPA
Napeto pred VN Kitajske
Lewis Hamilton ni kriv

Vodilni v svetovnem prvenstvu formule ena lahko tako mirneje spi, saj mu je grozilo, da bo zaradi "nevarne" vožnje in trka med Sebastianom Vettlom in Markom Webbrom v Šanghaju moral štartati z deset mest slabšega položaja, kot bi ga dosegel v kvalifikacijah.

"Ne bo prejel nobene kazni," so jasno in kratko pojasnili komisarji tekmovanja. "Pogoji v Fudžiju so bili izredno slabi in slabši kot v do zdaj znanih okoliščinah, ko se je dirka začela za varnostnim avtom," so v nadaljevanju komisarji obrazložili svojo nekoliko presenetljivo odločitev.

Hamilton predtem že vdan v usodo
Predtem se je v svojo obrambo oglasil tudi 22-letni novinec: "Imel sem izredno dober konec tedna, ko nisem naredil nobene napake. Z ničemer nisem ogrožal drugih." Z odločnim, a razočaranim glasom je deloval, kot da je kazen neizogibna: "Prišel sem na Kitajsko in kar naenkrat mi grozijo s kaznijo. Mislim, da je to sramota za naš šport. Formula 1 naj bi bilo zahtevno in pošteno tekmovanje. Letos je bilo že nekaj nenavadnih dogodkov, kjer sem bil označen kot nepoštena osebnost, ki bo po pogledih sodeč, tokrat prejela 'zasluženo' kazen." Za konec je prvi temnopolti voznik v zgodovini formule ena še pribil: "Če se bo to nadaljevalo, to ni okolje, v katerem bi želel biti."

Komisarji so hkrati tudi pomilostili Sebastiana Vettla, ki so mu izgubo 10 mest na sobotnih kvalifikacijah spremenili v uradni opomin.

Ogrevanje pripadlo Kimiju
Na obeh petkovih prostih treningih na Kitajskem je bil najhitrejši Kimi Räikkönen. Enak vrstni red je bil tudi za njim. Drugo mesto je tako obakrat zasedel Fernando Alonso, tretje Felipe Massa, četrto pa Hamilton.

Spyker prodan
Nizozemski Spyker je svoje moštvo za 88 milijonov evrov prodal indijskemu konzorciju Orange India Holdings. Spyker je za lanski nakup Midlanda odštel približno 75 milijonov evrov, v enem letu pa je "pridelal" 29,9 milijona evrov izgube.


Prvi prosti trening:
1. K. RÄIKKÖNEN Ferrari 1:37,024 2. F. ALONSO McLaren +0,084 3. F. MASSA Ferrari 0,104 4. L. HAMILTON McLaren 0,186 5. N. ROSBERG Williams 0,683 6. R. KUBICA BMW Sauber 1,031 7. J. TRULLI Toyota 1,184 8. G. FISICHELLA Renault 1,193

Drugi prosti trening: 1. K. RÄIKKÖNEN Ferrari 1:36,607 2. F. ALONSO McLaren +0,006 3. F. MASSA Ferrari 0,023 4. L. HAMILTON McLaren 0,269 5. J. TRULLI Toyota 0,544 6. M. WEBBER Red Bull 0,843 7. R. SCHUMACHER Toyota 0,917 8. D. COULTHARD Red Bull 1,010
M. R.
Napeto pred VN Kitajske
Lewis Hamilton ni kriv