Lewis Hamilton ni skrival navdušenja nad razpletom sobotnih kvalifikacij. Foto: Reuters
Lewis Hamilton ni skrival navdušenja nad razpletom sobotnih kvalifikacij. Foto: Reuters
Lewis Hamilton že zmagovito dviguje palec
Hamilton ima vse adute za osvojitev številke 1 v svojih rokah. Alonso in Räikkönnen lahko računata le še na višjo silo. Foto: Reuters
Bernie Ecclestone
Bernie Ecclestone odkrito podpira Hamiltona v boju za prvaka, mar to lahko razloži milo ravnanje komisarjev Fie v primeru incidenta v Fudžiju? Foto: EPA
Sebastian Vettel
20-letni Sebastian Vettel je v petek ubežal izgubi 10 mest, a so ga nato v soboto 'nagradili' s pomikom z 12. na 17. mesto štartne vrste. Foto: EPA

"Najlepša hvala fantje, super opravljeno. Dirkalnik je bil fantastičen," se je po koncu kvalifikacij v Šanghaju po moštvenem radiu slišalo veselje 22-letnega Britanca, ki ima velike možnosti, da prvi v zgodovini formule 1 postane svetovni prvak že v svoji krstni sezoni. Z 2. mesta bo 16. letošnjo dirko začel Kimi Räikkönnen, tretji je bil drugi Ferrarijev voznik Felipe Massa. Fernando Alonso je zasedel šele četrto mesto.

McLaren v pravem trenutku
Na prostih trenigih sta bila vseskozi v ospredju rdeča konjička, nato pa sta se srebrni puščici prebudili v trenutku, ko je šlo zares. Hamilton je do šestega "pola" prišel ob izteku časa in je za 13 stotink ugnal ledenega Finca, ki je dobil prav vse tri proste treninge. Iz navdušenih McLarnovih boksov so se zaslišali aplavz in besede: "Naloga opravljena, naloga opravljena."

Vettel spet kaznovan
V ozadju se je izkazalo moštvo Red Bull, ki je z Davidom Coulthardom in Markom Webbrom zasedlo odlično 5. in 7. mesto. Med njiju se je s toyoto vrinil Ralf Schumacher. Dobro formo ferrarijevih motorjev sta z visokima 11. in 12. mestom potrdila tudi Tora Rossa. Naknadno so komisarji Sebastiana Vettla zaradi oviranja kaznovali z odvzemom petih mest.

Dež napoveduje britansko slavje?
Hamilton ima pred Špancem dve dirki pred koncem 12 točk naskoka, z dvakratnega svetovnega prvaka pa v nedeljo šteje le zmaga. Še dodatnih pet točk zaostaja Räikkönnen. Za dirko kitajski vremenoslovci napovedujejo deževje, ki bi znalo tako kot pod goro Fudži premešati karte.

Ecclestone brez zadržkov do Lewisa
Alfa in omega formule 1 Bernie Ecclestone se je pred finišem sezone razgovoril o Lewisu Hamiltonu kot rešitelju bencinskega športa: "Raje ne omenjam, kako dolgo sem že v motošportu, toda še nikoli nisem videl nekoga podobnega njemu. On je pravi čudežni deček."

Kimi in Nando nista naredila nič
"On je prava osvežitev, ki je oživila svet formule 1. Z Michaelom smo izgubili velikega junaka, a smo z Lewisom pridobili novega." Nič kaj prizanesljiv ni bil 76-letni Anglež s Hamiltonovimi tekmeci: "Räikkönnen komaj kaj govori s kom in je s tem le malo naredil za ta šport. Fernando Alonso v dveh letih kot prvak ni naredil prav ničesar."

Lewis bo pravi prvak
Kdo bo torej prvak? "Boleče očitno mi je, da je pravi mož za svetovnega prvaka Lewis Hamilton. Moj glavni strah je, kaj bi bilo, če ne bi zmagal," je bil nenavadno odkrit lastnik komercialnih pravic elitnega bencinskega športa v pogovoru za britanski Guardian.

Burno ob stezi
S komentarji na razplet sezone ne skoparijo niti dirkači, ki večinoma ne skrivajo, da jim gre pojav Hamilton močno v nos. Ozračje v taboru srebrnih sta vnovič pogrela Alonso in Hamilton. Nando je v televizijskem intervjuju izjavil: "Ne mislim več na prvenstvo. To je bilo odločeno zunaj steze. Na včerajšnjem zasedanju je imelo 21 dirkačev eno mnenje, Charlie Whiting in preostali uradniki pa drugo. Bilo je, kot da bi se pogovarjali z zidom. Bolje je, ne izgubljati časa s tem. Rajši poskušam uživati v dirkalniku."

Osamljen na vrhu
Medtem je črni blisk že spoznal, kako osamljeno je biti na vrhu. "Včeraj je bil zame zanimiv dan. Samo sedel sem in poslušal. Razočaran sem, saj od nekaterih voznikov nisem pričakoval takih stvari. Take stvari me samo krepijo, med sezono sem se naučil, kako negativne dogodke pretvorim v pozitivne," je po še enem uspešnem dnevu v svetu formule 1 sklenil Hamilton, ki je na zaslišanju doživel hladen tuš kolegov.

VN Kitajske, Šanghaj                  
                                      
Kvalifikacije/štartni položaji:       
 1. L. HAMILTON     McLaren   1:35,908
 2. K. RÄIKKÖNEN    Ferrari     +0,136
 3. F. MASSA        Ferrari      0,313
 4. F. ALONSO       McLaren      0,668
 5. D. COULTHARD    Red Bull     1,711
 6. R. SCHUMACHER   Toyota       2,105
 7. M. WEBBER       Red Bull     2,245
 8. N. HEIDFELD     BMW Sauber   2,547
 9. R. KUBICA       BMW Sauber   2,564
10. J. BUTTON       Honda        3,377
11. V. LIUZZI       Toro Rosso        
17. S. VETTEL       Toro Rosso        
 

T. G.