Lewis Hamilton je ponoči napredoval na prvo štartno mesto, kar je s pridom izkoristil. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je ponoči napredoval na prvo štartno mesto, kar je s pridom izkoristil. Foto: Reuters
Zmagovalci Hungaroringa
Novinec v formuli ne pozna milosti za bolj izkušene kolege. Foto: Reuters
Štart na Hungaroringu
Odločitev je padla tako rekoč že na samem začetku dirke. Foto: Reuters
Ron Dennis, vodja McLarna
Glavoboli Rona Dennisa se kar vrstijo. Prvič afera Stepney, zdaj napetosti med voznikoma. Foto: Reuters
Jenson Button zapušča stezo
Lanskoletni zmagovalec VN Madžarske Jenson Button (Honda) je končal dirko v 38. krogu. Foto: EPA
Hamilton suvereno do 3. zmage

Potem ko je Lewis Hamilton napredoval na "pole", je na dirki za VN Madžarske ubranil napad Kimija Räikkönena in slavil že tretjo zmago kariere.

Nemirna noč ni pustila posledic na mladem Britancu, ki je z McLarnom skoval zmagovito taktiko. Na dirkališču, ki je še najbolj podobno ulicam Monte Carla, je izkoristil najboljši štartni položaj. Kimi Räikkönen se je prebil na drugo mesto, kjer je proti koncu vse bolj ogrožal vodilnega 22-letnika, ki pa je brez napake pripeljal do cilja in ima zdaj 7 točk naskoka pred Fernandom Alonsom, ki je končal četrti.

Uspešen dan za Bavarce
Na najnižji stopnički je končal Nick Heidfeld z BMW sauberjem, njegov moštveni kolega Robert Kubica je prvo leto v formuli 1 zaznamoval s petim mestom. Do točk so prišli še Ralf Schumacher, Nico Rosberg in Heiko Kovalainen. Drugi Ferrarijev voznik Felipe Massa je pridobil le eno samo mesto (13.).

Kimi se je dolgočasil
"Bil je res naporen in čustven konec tedna. Dobro smo delali, opazen je bil napredek z našim 'paketom'. Po prvem postanku sem imel nekaj težav z volanom, tako da sem le s težavo vozil tako hitro kot Kimi, ki je bil nenehoma za mojim zadkom," je zadovoljno razpredal vodilni v svetovnem pokalu, ki pa je na Hungaroring pred dirko prišel precej zaskrbljen.

Finec odpeljal dolgočasno dirko
"Na začetku dirke sem vedel, da bodo hitri. Nato pa sem pričakoval, da bodo proti koncu vozili počasneje. Na koncu sem se mu sicer približal, a na tem dirkališču je težko pri dveh skoraj enako hitrih vozilih pridobiti zadosti hitrosti in prostora za prehitevanje. V bistvu je bila dosti dolgočasna dirka," je bil malce razočaran Leteči Finec.

Komisarji odvzeli Alonsu "pole"
Na sobotnih kvalifikacijah je svetovni prvak Fernando Alonso za desetinko sekunde prehitel moštvenega kolega Lewisa Hamiltona, nato pa ga s sporno potezo zadržal za seboj in mu preprečil zadnji hitri krog. Za to dejanje je bil pozneje kaznovan z odvzemom petih mest, Španec pa od sinočnjega razpleta ne govori več z moštvenim kolegom.

Srebrni danes brez točk
Dodatno je bila kaznovana tudi njuna ekipa, ki v konstruktorskem seštevku ne bo mogla računati na točke za prvo in četrto mesto. Na to odločitev Fie se lahko srebrni sicer pritožijo. Zaradi podobnega prekrška je bil kaznovan tudi Giancarlo Fisichella.

VN Madžarske, Budimpešta               
                                       
Končni vrstni red (70 krogov):         
1. L. HAMILTON McLaren 1:35,991
2. K. RÄIKKÖNEN Ferrari +0,715
3. N. HEIDFELD BMW Sauber 43,129
4. F. ALONSO McLaren 44,858
5. R. KUBICA BMW Sauber 47,616
6. R. SCHUMACHER Toyota 50,669
7. N. ROSBERG Williams 59,139
8. H. KOVALAINEN Renault 1:08,104
...
13. F. MASSA Ferrari 1 krog



Najhitrejši krog:
K. RÄIKKÖNEN Ferrari 1:20,047

Odstop: Jamamoto (5. krog), Button
(37.), Davidson (42.), Liuzzi (43.)

Moštvo McLarna zaradi kazni Alonsu ni
prejelo točk za konstruktorski seštevek

VRSTNI RED V SP-ju (11/17)
Vozniki: 1. L. HAMILTON McLaren 80 točk 2. F. ALONSO McLaren 73 3. K. RÄIKKÖNEN Ferrari 60 4. F. MASSA Ferrari 59 5. N. HEIDFELD BMW Sauber 42 6. R. KUBICA BMW Sauber 28 7. G. FISICHELLA Renault 17 8. H. KOVALAINEN Renault 16 9. A. WURZ Williams 13 Moštva: 1. McLAREN 138 2. FERRARI 119 3. BMW SAUBER 71 4. RENAULT 33 5. WILLIAMS 20 6. RED BULL 16 7. TOYOTA 12
 
T. G.
Hamilton suvereno do 3. zmage