Šef tekmovanja Bernie Ecclestone je dejal, da ima za Hondo že tri resne kupce. Na fotografiji Jenson Button s člani moštva v angleškem Northamptonu. Foto: EPA
Šef tekmovanja Bernie Ecclestone je dejal, da ima za Hondo že tri resne kupce. Na fotografiji Jenson Button s člani moštva v angleškem Northamptonu. Foto: EPA
Rubens Barrichello in Jenson Button sta letos osvojila le 14 točk. Foto: EPA
Honda zaradi krize iz formule ena

Zaradi svetovne gospodarske krize in upada prodaje avtomobilov so bili pri drugem največjem japonskem izdelovalcu avtomobilov prisiljeni končati podporo moštvu formule 1, ki je na leto pogoltnila okoli 500 milijonov dolarjev.

Moštvo bodo skušali prodati
"Odločitev je bila težka, vendar nas je v to prisilila kriza v avtomobilski industirji. Honda mora varovati svoje poslovne interese in si zagotoviti dolgoročni obstanek. Kriza se bo še poglobila. Prav zato smo se odločili, da moštvo formule ena prodamo," je povedal izvršni direktor japonskega velikana Takeo Fukui. Časa je malo, saj se bo nova sezona začela marca. Če prodaja ne bo uspela, bodo moštvo razpustili.

Nobenih načrtov za hitro vrnitev
Fukui, ki je še na začetku leta trdil, da bodo "porabili milijone", samo da Honda osvoji naslov prvaka, je dodal: "V tem trenutku nimamo nobenih načrtov za hitro vrnitev v formulo ena. Tudi drugim moštvom ne bomo dobavljali motorjev. Nočemo biti napol notri, napol zunaj."

Se bo po Hondi zgledoval še kdo?
Umik Honde bo imel zagotovo velik vpliv na enega izmed najbolj priljubljenih športov na svetu. Če se ne bo našel kupec, bo na štartu nove sezone le 18 dirkalnikov. Vodstvo formule ena pa še bolj skrbi, da se ne bo po Hondi zgledoval še kdo.

Japonci vlagali največ
Honda in Toyota sta bili med najbolj "zapravljivimi" moštvi v formuli ena. Pri Hondi so konec prejšnje sezone najeli tudi Rossa Brawna, nekdanjega tehničnega direktorja Ferrarija, ki je z Michaelom Schumacherjem osvojil številne naslove svetovnega prvaka.

Veliko denarja, malo izkupička
Kljub velikim vložkom pa je Honda močno zaostala za pričakovanji. Jenson Button, zmagovalec Madžarske leta 2006, je osvojil le tri točke, njegov moštveni kolega Rubens Barrichello pa 11. Nazadnje je formulo ena aprila zapustilo moštvo Super Aguri.

Vrhunec dosegla s Senno in Prostom
Honda je v svet formule ena vstopila leta 1964. Zlate čase je doživljala konec 80 in na začetku 90 let. Partnerstvo z McLarnom je leta 1988 obrodilo največji uspeh v zgodovini tega športa. Takrat sta namreč Ayrton Senna in Alain Prost zmagala na 15 od 16 dirk.

R. K.

Honda zaradi krize iz formule ena