Vodilni v svetovnem prvenstvu Lewis Hamilton nadaljuje pohod proti naslovu svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Vodilni v svetovnem prvenstvu Lewis Hamilton nadaljuje pohod proti naslovu svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Felipe Massa
Felipe Massa bo skušal Hamiltona prehiteti že na štartu in zmanjšati zaostanek za Britancem v skupnem seštevku. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen
Kimiju Räikkönenu bo s četrtega štartnega mesta in ne najbolj prepričljivo formo v belgijskih Ardenih težko ponoviti dosežek Jima Clarka in si privoziti še četrto zaporedno zmago. Foto: EPA

23-letni Britanec, ki ima pred Masso v skupnem seštevku šest točk prednosti, si je v Belgiji z odličnim zadnjim krogom privozil peti letošnji in enajsti "pole position" v karieri. "Moštvo ni naredilo napake, jaz nisem naredil napake," je bil zadovoljen Hamilton, ki bo skušal doseči peto letošnjo zmago ob 40. obletnici prve zmage moštva McLaren, ki jo je na VN Belgije dosegel ustanovitelj moštva Bruce McLaren. "Uspel mi je dober krog, skoraj popoln, a ni bilo dovolj," je po kvalifikacijah povedal Massa in priznal, da je bil Hamilton pač hitrejši.

Iz druge vrste dva Finca
Tudi druga štartna vrsta v Spa Francorchampsu bo srebrno-rdeče obarvana. Heikki Kovalainen je bil s skoraj pol sekunde zaostanka za moštvenim kolegom hitrejši od svetovnega prvaka Kimija Räikkönena, zmagovalca na zadnjih treh dirkah na enem najbolj zanimivih dirkališč v koledarju Formule ena. Na peto mesto se je uvrstil Nick Heidfeld, ki je bil, po dolgem času in številnih kritikah na svoj račun, na kvalifikacijah hitrejši od moštvenega kolega Roberta Kubice. Poljak je dosegel osmi najhitrejši čas.

Alonso znova boljši od Piqueja ml.
Dobro formo na zadnjih nekaj dirkah je z devetim mestom Sebastiena Bourdaisa - po prvem delu kvalifikacij je bil celo najhitrejši - in desetim mestom Sebastiana Vettla potrdilo moštvo Toro Rosso. Med najbolj razočaranimi so pri Hondi in Toyoti. Rubens Barrichello in Jenson Button sta kvalifikacije končala že po prvem delu, Jarno Trulli in Timo Glock pa sta končala na 11. oziroma 13. mestu. Med njiju se je uvrstil Nelson Piquet ml. (Renault), ki je znova zaostal za Fernandom Alonsom (6. kvalifikacijsko mesto) in je edini dirkač, ki ga je moštveni kolega na vseh trinajstih letošnjih kvalifikacijah premagal.


VN BELGIJE, Spa                        
Kvalifikacije/štartna mesta:           
 1. L. HAMILTON    McLaren     1:47,338
 2. F. MASSA       Ferrari       +0,340
 3. H. KOVALAINEN  McLaren        0,477
 4. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari        0,654
 5. N. HEIDFELD    BMW            0,977
 6. F. ALONSO      Renault        1,166
 7. M. WEBBER      Red Bull       1,398
 8. R. KUBICA      BMW            1,425
 9. S. BOURDAIS    Toro Rosso     1,613
10. S. VETTEL      Toro Rosso     2,981

T. V.