Kralj je mrtev, živel kralj. Kimi Räikkönen je dolgo veljal za najhitrejšega voznika v formuli 1, zdaj pa je to tudi dokazal. Ledeni Finec se naslova ni pretirano veselil ... Foto: Reuters
Kralj je mrtev, živel kralj. Kimi Räikkönen je dolgo veljal za najhitrejšega voznika v formuli 1, zdaj pa je to tudi dokazal. Ledeni Finec se naslova ni pretirano veselil ... Foto: Reuters
Kimi Räikkönen
... a nato le pokazal nekaj čustev. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen je z McLarnom v petih letih odstopil kar 28-krat! Foto: EPA

Eden najbolj priljubljenih Fincev je pred štirimi dnevi dopolnil 28 let in tako zakorakal v najbolj zrela leta voznikov v formuli ena. V najelitnejši bencinski razred je vstopil leta 2001, ko je s Sauberjem že na svoji prvi dirki s 6. mestom osvojil točke za svetovno prvenstvo. V svoji uvodni sezoni je osvojil dve četrti mesti.

Z McLarnom prepogosto brez uvrstitve
Naslednjo sezono je prestopil v McLaren, kjer je pokazal svoj široki repertoar. V sezonah 2003 in 2005 je osvojil naslov podprvaka, za kaj več pa je imel veliko težav z odstopi, saj je svojo srebrno puščico (pre)pogosto preveč priganjal. V petih letih je v britanskem moštvu nabral devet zmag, a je odstopil kar 28-krat.

Ime: Kimi Räikkönen
Rojen: 17. 10. 1979
Dirke: 122
Zmage: 15
Stopničke: 48
Točke: 446
Najboljši startni položaj: 14
Najhitrejši krogi: 25
Prva dirka: Avstralija 2001
Prva zmaga: Malezija 2003
Prvi naslov: 2007

Nova priložnost pri rdečih
Upokojitev Michaela Schumacherja ob koncu lanske sezone je pomenila, da je zasedel prosto mesto v enem izmed najboljših avtomobilov v formuli ena v zadnjih letih. Že na svoji prvi dirki v Avstraliji je zmagal in napovedal šampionsko sezono. Na naslednjih dveh tekmah je osvojil dve tretji mesti, nato je sledila serija slabših izidov. Po koncu severnoameriške turneje (7. dirka od 17) je po drugi zmagi Hamiltona za Britancem v svetovnem prvenstvu zaostajal že za velikih 26 točk.

Je kdo res verjel, da mu bo uspelo?
Do konca sezone je zaostanek za McLarnom nekoliko znižal, a je pred zadnjima dvema dirkama še vedno zaostajal za ogromnih 17 točk. Za njim je stala le še teorija. A Räikkönen je dobil dirko na Kitajskem in upanje prenesel v Brazilijo. Pred zadnjo dirko je še vedno zaostajal za sedem točk, a se po šokantnem razpletu in nepričakovano slabem koncu sezone Hamiltona zavihtel na sam vrh. V sezoni je slavil šestkrat, kar je več kot njegova tekmeca v McLarnu, saj sta se Hamilton in Alonso na najvišjo stopničko povzpela le po štirikrat.

Rosberg in Häkkinen dobila naslednika
Räikkönen je s tem postal tretji Finec, ki se je povzpel na prestol. Pred njim sta prvaka postala Keke Rosberg (1982) in Mika Häkkinen (1998 in 1999).

S. J.