Na progi v Sakhirju se ukvarjajo še z zadnjimi lepotnimi popravki. Foto: EPA
Na progi v Sakhirju se ukvarjajo še z zadnjimi lepotnimi popravki. Foto: EPA
Nico Rosberg
Bo šel Nico Rosberg po poteh svojega očeta? Foto: EPA
Kažipot do dirkališča v Bahrajnu s podobo svetovnega prvaka Fernanda Alonsa. Foto: EPA

V zimskem premoru je dirkaški cirkus le navidez počival, v zakulisju pa se je dogajalo veliko zanimivih stvari. Tudi letos bomo priča mnogim spremembam in novostim. Prvič po letu 1999 bo na štartu 11 moštev. Letošnji novinec je japonsko moštvo Super Aguri, ki je prvo povsem novo moštvo po Toyotinem prihodu leta 2002.



Trije novi vozniki
V karavano so zakorakali tudi trije novi dirkači. Prvak serije GP2 Nemec Nico Rosberg, sin nekdanjega svetovnega prvaka Finca Kekeja Rosberga, se je pridružil Williamsu, Scott Speed, prvi Američan v formuli ena po Michaelu Andrettiju leta 1993, bo debitiral v moštvu Toro Rosso, 31-letni Japonec Judži Ide pa bo svoje dirkaške lastnosti kazal v povsem japonski zasedbi Super Agurija, kjer mu bo družbo delal Takuma Sato.

Motorji bodo šibkejši
Še največje spremembe je zavoljo varnosti znova doživel pravilnik. 3-litrske desetvaljnike so zamenjali manjši, 2,4-litrski V-8 motorji, ki imajo 20 odstotkov manj moči. Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) manjšim moštvom še vedno dovoljuje uporabo desetvaljnikov, ki pa morajo biti primerno omejeni. Edina ekipa, ki se je odločila za to možnost, je Toro Rosso, ki bo uporabljal dobro preizkušene Cosworthove motorje.

Vrača se menjava pnevmatik
V zadnji sezoni za Michelin so znova dovoljene menjave pnevmatik med postanki, kar je voda na mlin Bridgestonu in Ferrariju, ki je lani imel slabo sezono. Japonske pnevmatike bosta uporabljala tudi Williams in Toyota.

Kvalifikacije bolj zanimive?
Nov je tudi kvalifikacijski format na izpadanje. Enourni trening je razdeljen na tri dele. V prvem 15-minutnem delu bo izpadlo šest najpočasnejših dirkačev, enako v drugem. Po premoru se bo začel zadnji, 20-minutni del, v katerem se bo za "pole position" borilo najhitrejših deset dirkačev. Dirkači, ki bodo izpadli v prvih dveh delih treninga, bodo lahko za dirko dotočili poljubno količino goriva, najhitrejših deset pa bo lahko nadomestilo le gorivo, porabljeno v kvalifikacijah. Kvalifikacije za Veliko nagrado Bahrajna bodo v soboto ob 12.00, dirka pa v nedeljo ob 12.30.

Brez spektakla v Spaju
Velika nagrada Avstralije, ki je bila uvod v sezono zadnjih nekaj let, bo letos zaradi iger Commonwealtha šele tretja preizkušnja sezone. Dirke v Belgiji ne bo, ker nameravajo progo obnoviti.