Pedro de la Rosa, Heikki Kovalainen, Lewis Hamilton in Gary Paffett so predstavili nov dirkalnik v muzeju Mercedes-Benza v Stuttgartu. Foto: EPA
Pedro de la Rosa, Heikki Kovalainen, Lewis Hamilton in Gary Paffett so predstavili nov dirkalnik v muzeju Mercedes-Benza v Stuttgartu. Foto: EPA
McLaren MP4-23
McLaren MP4-23 bodo preizkusili v Jerezu. Foto: EPA
Ron Dennis
Ron Dennis (desno) je prepričan o uspehu. Foto: EPA

McLarnova voznika, Britanec Lewis Hamilton, ki danes praznuje 23. rojstni dan, in Finec Heikki Kovalainen, novega dirkalnika še nista preizkusila, prvo možnost pa bosta imela ta teden na testiranjih v Jerezu. Testna voznika bosta Pedro de la Rosa in Gary Paffett.

Brez naslova že osem let
Vodja ekipe Ron Dennis računa na naslov svetovnega prvaka med vozniki in tudi med konstruktorji. Na naslov med vozniki čakajo že vse od leta 1999, ko je bil najboljši Mika Häkkinen. V naslednjih petih je kraljeval Michael Schumacher, leta 2005 in 2006 pa Fernando Alonso. Španec je lani kot svetovni prvak prišel k McLarnu. Po številnih sporih znotraj ekipe je Kimi Räikkonen s Ferrarijem izničil 17 točk razlike v zadnjih dveh dirkah in prehitel Alonsa in Hamiltona. Zaradi vohunske afere so morali plačati kar 100 milijonov ameriških dolarjev kazni, izgubili pa so tudi vse točke v konstruktorskem prvenstvu.

Dennis je že pozabil lasnko sezono
"Naš glavni cilj je biti konkurenčen v boju za prvaka tako med vozniki kot tudi med konstruktorji. Vsi smo delali zelo trdo, vse z željo, da čim prej pripravimo dirkalnik in omogočimo našima voznikoma čim več testiranj pred avstralsko veliko nagrado, ki bo 16. marca," je pred 1.100 udeleženci predstavitve dejal Dennis.

"Popolnoma smo osredotočeni na prihodnost, lansko leto nas ne zanima več. Tudi po 40 letih dela v formuli ena mi ne manjka entuziazma. Po srcu sem dirkač in še vedno sem predan temu športu," je še dodal 60-letni Dennis.

Lewis še bolj motiviran
Hamilton, lani drugi v svetovnem prvenstvu, se že veseli dirkanja v novem avtomobilu: "Inženir mi je rekel, da je bilo potrebnih kar 14.000 delovnih ur za pravočasno predstavitev in dokončanje avtomobila. Veselim se že četrtkove prve vožnje."

"Hočem biti še precej boljši. Sem zelo motiviran in odločen, da mi bo letos uspelo," je še povedal Hamilton. Vodstvo zagotavlja, da bo imel Kovalainen povsem enake možnosti; lani se pri Renaultu ni preveč izkazal.

Avtomobil vsaj na videz ni bistveno drugačen od lanskega, največ testiranj bodo posvetili aerodinamiki.

C. R.