Massa je najbolje štartal, medtem ko je Räikkönen izgubil eno mesto. Foto: Reuters
Massa je najbolje štartal, medtem ko je Räikkönen izgubil eno mesto. Foto: Reuters
Felipe Massa
Felipe Massa je v Valencii dosegel deveto zmago v karieri. Foto: Reuters
Španski prireditelji so pripravili hitro in moderno stezo v enem izmed najlepših pristanišč Sredozemskega morja, ki je pred leti zaradi jadralskega Pokala Americe doživelo celovito prenovo. Okolica nekoliko spominja na Monte Carlo, steza je mešanica stez v Melbournu in Montrealu. Foto: EPA
Massa in Räikkönen
Massa je na zadnjih dirkah, prostih in uradnih treningih večkrat hitrejši od Räikkönena. Foto: EPA
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton je bil cel konec tedna nekoliko počasnejši od Masse, ki postaja njegov najresnejši tekmec za naslov. Foto: Reuters
Robert Kubica
Robert Kubica se je po slabši sredini sezone zopet povzpel na zmagovalne stopničke. Foto: Reuters
Premiera v Valencii Massi

Številne široke ravnine naj bi omogočale prehitevanja, kritična sta le 9 in 10 ovinek (pred mostom in po njem), ki sta zaradi lege brez izletnih con. Prva dirka pričakovanj o razburljivem dogajanju na stezi ni upravičila.

Hiter konec za Alonsa
Na štartu je Massa uspel ubraniti svoj "pole position" in za seboj zadržal konkurente s Hamiltonom na čelu. Räikkönen je izgubil mesto proti Heikkiju Kovalainenu, že po nekaj ovinkih pa je bilo konec dirke za domačina Fernanda Alonsa. V zadek njegovega renaulta se je zaletel Kazuki Nakadžima. Alonso je še prišel do boksov, a je bila škoda na njegovem dirkalniku prevelika in dirke pred domačim občinstvom je bilo - tako kot v Barceloni - predčasno konec.

Kubica v začetku s težavami
Massa je iz kroga v krog rahlo povečeval prednost pred zasledovalci, ki jo je iz rok za kratek čas izpustil le po svojem prvem postanku v boksu, ko se je na stezo vrnil tik za Kovalainenom in tik pred
Räikkönenom. Nekaj težav s svojim bolidom je imel v začeku dirke odlični Robert Kubica, ki mu je kljub temu uspelo ohraniti odlično tretje mesto s kvalifikcij.

Težave s postanki rdečih
Pri rdečih iz Maranella se je zapletlo med drugimi postanki v boksih. Vodilni Massa je pri izvozu iz boksov skoraj trčil z Adrianom Sutilom (Force India), vodstvo dirke pa je sporočilo, da bo incident preiskalo po dirki.

Nekaj krogov pozneje je na drugi postanek istočasno s Kovalainenom, s katerim se je boril za četrto mesto, zapeljal Räikkönen. Svetovnemu prvaku je še pred koncem postanka posvetila lučka v dirkalniku, da je postanka konec, zato je speljal, pri tem pa za seboj potegnil mehanika, ki je še dolival gorivo. Nesrečni mehanik je z glavo udaril ob gumo, iz boksov pa so ga odpeljali na nosilih. Tudi ta incident bo vodstvo dirke raziskalo. Smole za Räikkönena, ki je med postankom izgubil eno mesto, še ni bilo konec. Trinajst krogov pred koncem mu je na štartno-ciljni ravnini razneslo motor.

"Sem smo prišli na novo stezo in uspelo nam je fantastično delo. Med prostimi treningi smo dobro nastavili dirkalnik in izbrali prave pnevmatike, kar je bilo precej težko. Osvojil sem pole, zdaj še zmago in dosegel najhitrejši krog na dirki, kar je največ, kar bi lahko dosegli" se je po razočaranju na VN Madžarske zmage veselil Brazilec. "Ne morem se pritoževati nad drugim mestom," po dirki ni bil preveč razočaran Hamilton. "Štartal sem precej dobro, zadržal sem svoje mesto, nato pa sem se lahko sprostil in poskušal napasti Masso. Mislil sem, da mi bo uspelo ohranjati določen zaostanek, a je ta postajal čedalje večji," je zaključil Britanec.

Massa prehitel Räikkönena
Vodstvo v skupnem seštevku je z drugim mestom zadržal Lewis Hamilton, Massa pa se je s četrto letošnjo zmago zavihtel na drugo mesto pred moštvenega kolega. Massa, ki je bil zaradi svojega dirkanja v začetku sezone deležen številnih kritik, stopa iz sence svetovnega prvaka Räikkönena.

Pred začetkom zadnje tretjine sezone je 27-letni Brazilec v veliko boljšem položaju od moštvenega kolega ne samo zaradi večjega števila točk ampak predvsem zaradi psihološke prednosti, saj je zadnjih nekaj dirk občutno hitrejši od "ledenega moža," ki bo, če bo nadaljeval s takimi predstavami, težko ubranil naslov.

BMW se je vrnil na stopničke
Po nekaj slabših dirkah se je v boj z vodilnima Ferrarijem in McLarnom vsaj s Poljakom Kubico, ki je bil znova veliko boljši od moštvenega kolega Nicka Heidfelda, vmešal BMW.

Naslednja dirka bo 7. septembra na legendarnem dirkališču Spa Francorchamps v Belgiji.

VN EVROPE, Valencia                 
                                    
Končni vrstni red (57 krogov):      
 1. F. MASSA       Ferrari  1:35:32,339
 2. L. HAMILTON    McLaren       +5,611
 3. R. KUBICA      BMW           37,353
 4. H. KOVALAINEN  McLaren       39,703
 5. J. TRULLI      Toyota        50,684
 6. S. VETTEL      Toro Rosso    52,625
 7. T. GLOCK       Toyota      1:07,990
 8. N. ROSBERG     Williams    1:11,457
 9. N. HEIDFELD    BMW         1:22,177
10. S. BOURDAIS    Toro Rosso  1:29,794
                                       
Najhitrejši krog: Massa        1:38,708
                                       
Odstop: Alonso (2. krog), Räikkönen    
        (45.)                          

 
VRSTNI RED PO 12. DIRKI (OD 18)        
Vozniki:                               
 1. L. HAMILTON     McLaren     70 točk
 2. F. MASSA        Ferrari     64     
 3. K. RÄIKKÖNEN    Ferrari     57     
 4. R. KUBICA       BMW         55     
 5. H. KOVALAINEN   McLaren     43     
 6. N. HEIDFELD     BMW         41     
 7. J. TRULLI       Toyota      26     
 8. M. WEBBER       Red Bull    18     
  . F. ALONSO       Renault     18     

Konstruktorji:                         
 1. FERRARI                    121     
 2. McLAREN                    114     
 3. BMW SAUBER                  96     
 4. TOYOTA                      41     
 5. RENAULT                     31     
 6. RED BULL                    24     
 7. WILLIAMS                    17     

T. G./T. V.

Premiera v Valencii Massi