Kisel nasmešek Fernanda Alonso in zviti smehljaj Lewisa Hamiltona je že razkrival nočni razplet v Budimpešti. Foto: EPA
Kisel nasmešek Fernanda Alonso in zviti smehljaj Lewisa Hamiltona je že razkrival nočni razplet v Budimpešti. Foto: EPA
Ron Dennis in Lewis Hamilton
Rona Dennisa in Lewisa Hamiltona čakajo še naporni pogovori, če bosta želela zgladiti zaplete z VN Madžarske. Foto: EPA
Giancarlo Fisichella
Marsikaj bo moral šefom pojasniti tudi Giancarlo Fisichella, ki si je kazen prislužil, ker je oviral najpočasnejšega dirkača. Foto: EPA
Prepozna pomoč Massi
Mehaniki so morali Brazilca potisniti nazaj v boks, kjer so mu v drugem poskusu le natočili gorivo, a vmes so se gume že preveč ohladile za viden dosežek. Foto: EPA

Prireditelji dirke formule ena v Budimpešti so se tako odločili po več kot 4-urnem zaslišanju. Ob izteku kvalifikacij je Alonso namerno zadržal mladega Britanca, ki mu je nato zmanjkalo časa za zadnji hitri krog, s katerim bi se lahko ponovno zavihtel na prvo štartno mesto. Alonso bo zdaj štartal kot šesti, Hamilton pa kot prvi.

Srebrni kaznovani tudi kot moštvo
Moštvo McLarna je ob tem ostalo tudi brez na Madžarskem osvojenih točk, saj jih v konstruktorskem seštevku ne bodo upoštevali. Moštvo vidno jeznega Rona Dennisa je pred 11. dirko sezone imelo 27 točk naskoka pred rdečimi iz Maranella.

Hamilton ni poslušal boksa
"Posredovanje moštva v zadnjih minutah kvalifikacij je v nasprotju z interesi tekmovanja kot tudi motošporta na splošno," so zapisal komisarji madžarske dirke. Šef moštva Ron Dennis se je v tem sporu postavil na stran dvakratnega svetovnega prvaka. "Dirkača nista bila usklajena zato, ker Lewis že prej ni upošteval večkratnega navodila iz boksov, da naj upočasni in spusti Alonsa predse. Tako bi imel tudi v zadnjem poskusu zadosti prostora in časa," je pojasnil zaplet 60-letni predsednik McLarna.

Hamilton izgubil naklonjenost šefa moštva
Po izteku časa sta si Britanca "skočila v lase" prek radijske zveze. "Po radiu sem bil zelo odločen in razumljivo je bilo, da je bil takšen tudi Hamilton na drugi strani," je opisal besedni dvoboj z mladim šamionom 15-odstotni lastnik srebrnih. Odnos med vodilnima voznikoma prvenstva, med katerima je le dve točki razlike, postaja vse slabši in čedalje bolj spominja na obračune Ayrtona Senne in Alaina Prosta, ki sta "prijateljevala" konec 80. let ravno v moštvu McLarna, ki ga je že takrat vodil Ron Dennis.

Kaznovan tudi Fisichella
Prvaki niso imeli dirkalnika v prvi polovici nastopajočih, saj je bil Giancarlo Fisichella (Renault) z 8. mesta premeščen na 13. mesto, ker je med sobotnimi kvalifikacijami po nepotrebnem oviral Japonca v Spykerju Sakona Jamamota. Slednji bo kljub vsemu začel dirko na Hungaroringu z 22., zadnjega, mesta.

Brazilcu pozabili dotočiti gorivo
Ob peripetijah McLarna so nekoliko zapostavljene težave Ferrarija. Kimi Räikkönen je na račun svetovnega prvaka sicer pridobil eno mesta, a bolj odmeva novica, da so rdeči med kvalifikacijami pozabili natočiti gorivo Felipeju Massi, ki se nato z mrzlimi gumami ni mogel prebiti v zadnji del kvalifikacij in bo štartal šele kot 14.

VN Madžarske, Budimpešta               
                                       
Kvalifikacije/štartna mesta:           
 1. L. HAMILTON    McLaren     1:19,781
2. N. HEIDFELD BMW Sauber
3. K. RÄIKKÖNEN Ferrari
4. N. ROSBERG Williams
5. R. SCHUMACHER Toyota
6. F. ALONSO McLaren *
7. R. KUBICA BMW Sauber
8. J. TRULLI Toyota
9. M. WEBBER RedBull
10. D. COULTHARD RedBull
...
13. G. FISICHELLA Renault *
14. F. MASSA Ferrari

* - zaradi kazni nazadoval za pet mest
T. G.