Nesreča v boksih bo še nekaj časa burila duhove. Foto: EPA
Nesreča v boksih bo še nekaj časa burila duhove. Foto: EPA
Nick Heidfeld, Robert Kubica in David Coulthard
Nick Heidfeld, Robert Kubica in David Coulthard na zmagovalnem odru. Foto: EPA
Robert Kubica
Robert Kubica je v formuli ena debitiral leta 2006 na dirki v Budimpešti kot zamenjava za Jacquesa Villeneuva, prvo zmago pa je dosegel na dirkališču njegovega očeta Gillesa Villeneuva. Foto: EPA
Nick Heidfeld in Robert Kubica
Dosežek BMW Sauberja za zgodovino - dvojna zmaga! Foto: Reuters
Lewis Hamilton
Za Lewisom Hamiltonom je eden najtežjih dnevov v karieri. Foto: Reuters

Dirka je bila do nesreče povsem mirna, saj je prvih sedem dirkačev zadržalo uvrstitve iz kvalifikacij. Nato je po nesreči Adriana Sutila na stezo zapeljal varnostni avtomobil, vodilni dirkači pa so šli v bokse, kjer sta s postankom najhitreje opravila Räikkönen in Robert Kubica. Ob izhodu iz boksov je na semaforju gorela rdeča luč, Hamilton - najhitrejši na nedeljskem treningu - pa je prepozno zaviral in se zaletel v zadek stoječega Finca. V Britanca je trčil še Nico Rosberg, ki pa je lahko nadaljeval dirko.

Hamilton in Rosberg dobila kazen
Hamilton je bil po dirki kaznovan in bo moral zaradi trka na naslednji preizkušnji čez dva tedna v Magny Coursu štartati z deset mest slabšega položaja, kot si ga bo privozil v kvalifikacijah. Enako velja za Rosberga.

Dvojna zmaga BMW Sauberja
V zanimivem nadaljevanju je do prvega slavja v karieri prišel Poljak Kubica, ki je v Montrealu lani doživel hudo nesrečo. Drugi je bil še en BMW-jevec Nick Heidfeld, tretji pa s 37 leti najstarejši dirkač v karavani David Coulthard, ki se je prvič letos uvrstil med dobitnike točk. Tudi za moštvo BMW Sauber je to prva zmaga, da bo dan popoln, pa je Kubica prevzel še vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva.

Prvič zaigrali poljsko himno
23-letni Kubica se je na čelu kolone znašel v 43. krogu, ko je v boks zavil Timo Glock. "Fantastična dirka. Fantastična za moštvo, zame in za mojo državo ter za navijače, ki se jim zahvaljujem za podporo v Kanadi," je po poljski himni, ki so jo prvič zaigrali na odru za zmagovalce v formuli ena, povedal Kubica.

Hamilton se je opravičil Kimiju
"Videl sem rdečo luč, toda prepozno. To res ni bila običajna nesreča, a takšne stvari se pač dogajajo. Zelo drugače je, če se zaletiš v zid in si jezen sam nase. Opravičujem se Kimiju, ker sem mu pokvaril dirko. Raje bi videl, da ne bi odstopil nihče od naju. Tako hitra sva bila. Toda prišle bodo nove priložnosti," je dejal Hamilton, ki je po izstopu iz bolida izmenjal nekaj besed z Räikkönenom, nato pa s čelado na glavi odkorakal v McLarnove garaže.

Končni vrstni red (70 krogov):
1. R. KUBICA BMW 1:36:24,447 2. N. HEIDFELD BMW +16,495 3. D. COULTHARD Red Bull 23,352 4. T. GLOCK Toyota 42,627 5. F. MASSA Ferrari 43,934 6. J. TRULLI Toyota 47,775 7. R. BARRICHELLO Honda 53,597 8. S. VETTEL Toro Rosso 54,120 9. H. KOVALAINEN McLaren 54,433 10. N. ROSBERG Williams 57,749 Najhitrejši krog: Räikkönen 1:17,387
Odstop: Sutil (13. krog), Räikkönen (19.), Hamilton (19.), Piquet (39.), Alonso (44.), Nakadžima (46.), Fisiche- lla (51.)



Vrstni red po 7. dirki (od 18):      
Vozniki:                               
 1. R. KUBICA       BMW         42 točk
 2. L. HAMILTON     McLaren     38     
  . F. MASSA        Ferrari     38     
 4. K. RÄIKKÖNEN    Ferrari     35     
 5. N. HEIDFELD     BMW         28     
 6. M. WEBBER       Red Bull    15     
  . H. KOVALAINEN   McLaren     15     
 8. J. TRULLI       Toyota      12     
 9. F. ALONSO       Renault      9 
Konstruktorji: 1. FERRARI 73 2. BMW SAUBER 70 3. McLAREN 53 4. RED BULL 21 5. TOYOTA 17 6. WILLIAMS 15 7. RENAULT 9

M. R.