Sonce, morje, hitri avtomobili - recept za uspeh na novo oživljene VN Evrope. Foto: EPA
Sonce, morje, hitri avtomobili - recept za uspeh na novo oživljene VN Evrope. Foto: EPA
Valencia bo postregla z 12. dirko sezone. Foto: EPA
Valencia je ena izmed dveh novih stez v koledarji formule ena. Foto: EPA

Po zgledu Monaca bo tudi Valencia priredila dirko po mestu v Evropi. Organizatorji vseeno pričakujejo, da bodo najvišje hitrosti presegle mejo 320 kilometrov na uro. Dirka bo prevzela naslov Velika nagrada Evrope. Španski prireditelji so pripravili hitro in moderno stezo v enem izmed najlepših pristanišč Sredozemskega morja, ki je pred leti zaradi jadralskega Pokala Americe doživelo celovito prenovo.

Posebnost - vožnja čez most
"Proga res naredi veličasten vtis," je bil nad videnim navdušen Felipe Massa. "Mislim, da je to res razburljiva proga, toda za pravo oceno moram narediti par krogov po njej," je še dodal ferrarijev Brazilec. Njegov rojak Rubens Barrichello, z 264 nastopi na velikih nagradah najizkušenejši voznik v zgodovini elitnega bencinskega športa, je opisal Valencio kot zmes Monte Carla in Sepanga, z dodatki Melbourna. Številne široke ravnine naj bi omogočale prehitevanja, kritična sta le 9 in 10 ovinek (pred mostom in po njem), ki sta zaradi lege brez izletnih con. "Če bo kdo obtičal v teh dveh ovinkih, bo treba prekiniti tekmo," je opozoril izkušeni Rubinho.

Vas zanima konfiguracija proge v Valencii? Kliknite tukaj.

Žalovanje bo narekovalo vzdušje
"Zagotovo je nesreča povsem spremenila potek dirkaškega konca tedna. Vsi Španci smo v šoku," je Fernando Alonso opozoril, da bo premiera druge španske dirke potekala v precej drugačnem ozračju, kot je bilo predvideno. V sredo je v Madridu pri pristanku letala umrlo 153 ljudi, zaradi česar je vlada razglasila tridnevno žalovanje od petka do nedelje.

Osnovni podatki steze v Valencii:
Dolžina proge: 5,440 km
Število ovinkov: 25
Število krogov: 57
Dolžina dirke: 310,080 km

SPORED 12. DIRKE SEZONE

Petek ob 10.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 14.00:
DRUGI PROSTI TRENING
Sobota ob 11.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 14.00:
KVALIFIKACIJE
Nedelja ob 14.00:
DIRKA ZA VN EVROPE

T. G.