Kimi Räikkönen je upravičil vzdevek Ledeni mož, saj se kljub naslovu ni pretirano veselil. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen je upravičil vzdevek Ledeni mož, saj se kljub naslovu ni pretirano veselil. Foto: Reuters
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton se bo še dolgo spraševal, kako je izgubil naslov. Morda nikoli več ne bo dobil tako lepe priložnosti. Foto: EPA
Kimi Räikkönen je vso sezono zaostajal za McLarnoma, po norem finišu pa je končal povsem na vrhu. Foto: RTV SLO
Felipe Massa
Felipe Massa je s svojo nesebično potezo odločil naslov v korist Kimija Räikkönena. Foto: Reuters
Štart dirke
Ferari je prvi mesti zasedel že na štartu in se nato odpeljal daleč naprej. Foto: EPA
Räikkönenu uspela misija nemogoče

V Interlagosu mu je na roke šel razplet dirke, saj mu je zmago "podaril" Felipe Massa, ki je ves čas vodil, pri drugem postanku pa ravno toliko zaostal, da ga je Finec prehitel. Tretji je bil Fernando Alonso, vodilni pred zadnjo dirko Lewis Hamilton je bil le sedmi!

Hamilton po odlični sezoni napravil veliko napak
Britanec bi za naslov potreboval peto mesto. 22-letnik bi lahko postal najmlajši svetovni prvak v zgodovini najelitnejšega bencinskega tekmovanja na svetu, a več kot očitno ni zdržal bremena pritiska. Med vsem tremi borci za naslov svetovnega prvaka je imel najboljši izhodiščni položaj, a je že na štartu izgubil boj z Räikkönenom in Alonsom, saj je padel na četrto mesto. V enem od zavojev je želel prehiteti moštvenega kolega, a po napaki zletel s proge in padel na osmo mesto.

Usodna napaka menjalnika
Hamilton je nato pridobil že dve mesti, a v 8. krogu kar naenkrat popustil (šlo je za okvaro menjalnika) in izgubil približno pol minute ter tako padel na 18. mesto. Ob normalnih razmerah bi se verjetno lahko še vključil v boj za peto mesto, a je nato tvegal s taktiko postanka več, kar se mu ni izplačalo.

Ferrari razred zase
V ospredju je Ferrari vozil dirko zase, saj je celotno konkurenco ugnal za skoraj minuto. Alonso ni napravil napake, a je bil v boju za zmago povsem oddaljen in ni postal prvi voznik, ki bi osvojil dva zaporedna naslova z različnima voziloma (v letih 2005 in 2006 je bil prvak z Renaultom).

Kimiju čustva le privrela na dan
"Nismo bili v najboljšem položaju, toda vedno smo verjeli, da na koncu lahko splezamo na sam vrh," je po šesti zmagi s Ferrarijem mirno pripovedoval junak letošnje sezone in nadaljeval: "Tudi v slabih trenutkih smo stali drug ob drugem in nismo obupali." Na zmagovalnem odru še hladni Finec je pozneje le pokazal nekaj čustev: "Počutim se kot v sedmih nebesih. Najbrž bo trajalo še kak mesec, da se bom spustil na realna tla. Pred začetkom dirke nisem bil v najboljšem položaju, toda nikoli nisem izgubil upanja," je pojasnil Raikkönen. "Trikrat sem bil doslej že zelo blizu naslovu najboljšega. Lepo, da se je zdaj vse izšlo."

Hamilton: Moj cilj je bil premagati Alonsa
Hamilton vsaj na zunaj ni kazal pretiranega razočaranja: "Lani me sploh ni bilo v formuli 1, zdaj sem svetovni podprvak. Vrnil se bom še močnejši. Nenazadnje sem premagal svojega moštvenega kolega, dvakratnega svetovnega prvaka. To je bil moj prvi cilj v sezoni."

Alonso čestital Räikköenenu
"Čestitam Kimiju. Za njim je odlična sezona. Hitro mi je bilo jasno, da bo tokrat Ferrari končal z dvojno zmago. Nisem mogel držati enakega ritma. Lahko sem le upal na težave Ferrarijev. Letos v našem moštvu ni šlo vse po načrtih, toda na koncu smo vseeno delovali kot ekipa," pa je po koncu dirke v Sao Paulu povedal Alonso.

Konec izjemno razburljive sezone

S tem se je končala ena najbolj razburljiv sezon v zgodovini formule 1, saj je prve tri voznike na koncu ločila le po ena točka. Sezono je zaznamovala vohunska afera med Ferrarijem in McLarnom in "tiha vojna" med Alonsom in Hamiltonom, na koncu pa se je veselil Räikkönen.

Končni vrstni red:
1. K. RÄIKKÖNEN Ferrari 1:28:15,270
2. F. MASSA Ferrari +1,493
3. F. ALONSO McLaren 57,019
4. N. ROSBERG Williams 1:02,848
5. R. KUBICA BMW Sauber 1:10,957
6. N. HEIDFELD BMW Sauber 1:11,317
7. L. HAMILTON McLaren 1 krog
8. J. TRULLI Toyota 1 krog

Odstop: Jamamoto (1. krog), Fisichella
(1.), Webber (15.), Button (22.), Vet-
tel (36.), Kovalainen (37.), Barrichel-
lo (41.), Sutil (47.)

Končni vrstni red v SP-ju, vozniki:
1. K. RÄIKKÖNEN Ferrari 110 točk
2. L. HAMILTON McLaren 109
3. F. ALONSO McLaren 109
4. F. MASSA Ferrari 94
5. N. HEIDFELD BMW Sauber 61
6. R. KUBICA BMW Sauber 39
7. H. KOVALAINEN Renault 30
8. G. FISICHELLA Renault 21
9. N. ROSBERG Williams 20

Moštva:
1. FERRARI 204
2. BMW SAUBER 101
3. RENAULT 51
4. WILLIAMS 33
5. RED BULL 24
6. TOYOTA 13


S. J.

Räikkönenu uspela misija nemogoče