Haas Romaina Grosjeana po nesreči v uvodnem krogu dirke formule ena za VN Bahrajna. Foto: Reuters
Haas Romaina Grosjeana po nesreči v uvodnem krogu dirke formule ena za VN Bahrajna. Foto: Reuters

Grosjean se je s haasom na repu kolone boril za čim boljši položaj, ko je prekrižal pot Daniilu Kvjatu (AlphaTauri). Prišlo je do stika, po katerem je Francoz izgubil nadzor nad dirkalnikom.

S približno 225 km/h je trčil v kovinsko zaščitno ogrado. Trk je bil tako hud, da je po poročanju BBC-ja dirkalnik zletel skozi ogrado. Pri tem ga je razklalo na pol, zajeli so ga tudi ognjeni zublji.

Grozljiva nesreča, ki ji v formuli ena, k sreči, že dolgo nismo bili priča. Ljubitelji tega športa so se bali najhujšega, a na veliko olajšanje so televizijske kamere v svet ponesle sliko, kako so dirkaču pomagali skočiti prek ograde, kjer so ga na hitro tudi pregledali. Po krajšem zdravniškem pregledu so ga prepeljali v bolnišnico na nadaljnje preiskave.

"Romain se počuti v redu. Sicer ne želim podati zdravniškega mnenja, ima opekline po rokah in gležnjih. Seveda je tudi pretresen. Rad bi se zahvalil hitrim reševalnim ekipam. Osebje ob progi se je izjemno odrezalo, vse skupaj je bilo grozljivo," je med prekinitvijo dirke za F1tv povedal vodja Grosjeanovega moštva Haas, Günther Steiner.

Na Twitterju se je oglasil tudi novi stari svetovni prvak Lewis Hamilton, ki je zapisal: "Zelo sem hvaležen, da je Romain na varnem. Vav ... Tveganje, ki ga sprejemamo, ni šala. Tisti, ki pozabljate, svoja življenja postavljamo na kocko za ta šport in za to, kar ljubimo. Hvaležen sem Mednarodni avtomobilistični zvezi (FIA) za velike korake, ki smo jih naredili, da je Romain lahko varno odkorakal stran."

Za F1tv je spregovoril tudi voznik reševalnega vozila Alan van der Merwe. "To je bilo za nas veliko presenečenje. V 12 letih nisem videl tako obsežnega požara. Nekaj časa sem potreboval, da sem dojel, kaj se je zgodilo, nato pa sem opazil, kako želi Romain izstopiti iz kokpita, kar je bilo naravnost neverjetno. Ko smo se vrnili v zdravstveni dom, sem začutil veliko olajšanje," je povedal van der Merwe in poudaril: "Danes je vse delovalo z roko v roki: sistem HALO, zaščitne ograde, varnostni pas. Če samo ene od teh stvari ne bi bilo, bi bil razplet najverjetneje povsem drugačen."

Ni skrivnost, da Grosjeanu primanjkuje samozavesti, še posebej po slab(š)ih rezultatih v zadnjih sezonah. Nihče mu ne bi zameril, če bi po današnjem trku formuli ena dokončno pomahal v slovo.

Grosjean jo je dobro odnesel po goreči drami v Bahrajnu