Lewis Hamilton je ubranil lansko zmago v Bahrajnu. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je ubranil lansko zmago v Bahrajnu. Foto: Reuters

Nikoli nisem zadovoljen, če sem drugi. Po slabšem začetku sezone je Bahrajn odličen kraj za dober rezultat. Na koncu dirke smo bili zelo hitri, a na žalost nam je zmanjkalo krogov.

Kimi Räikkönen
Štart dirke v Bahrajnu
Kimi Räikkönen je odlično začel dirko v Manami, le dva zavoja je potreboval, da je švignil mimo Nica Rosberga. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel je med dirko storil kopico napak, ki so ga stale odra za zmagovalce. Na koncu je obstal za Valtterijem Bottasom in osvojil peto mesto. Foto: Reuters
Povzetek dirke F1 za VN Bahrajna
Hamilton vnovič zmagal v Bahrajnu


Hamilton je vodil praktično od začetka do konca dirke, precej bolj zanimivo je bilo v boju za drugo mesto, za katerega so se udarili Rosberg, Räikkönen in Sebastian Vettel. Troboj je dobil Finec, ki je izkoristil številne napake Vettla, dva kroga pred koncem pa še ključno napako Rosberga.

Räikkönen hitro mimo Rosberga
Dirko, ki jo je zaradi tehničnih težav dirkalnika izpustil Jenson Button, je najbolje začel prav Räikkönen, ki je s četrtega napredoval na tretje mesto, potem ko je v drugem zavoju švignil mimo Rosberga. Aktualnega svetovnega podprvaka je v prvem zavoju najprej dobro zaprl Vettel, nato pa ga je v drugem zavoju po notranji strani ugnal še Räikkönen. Hamilton je zadržal najboljši položaj. Vseeno je Rosberg že tri kroge pozneje na identičnem mestu vrnil udarec in znova zasedel tretje mesto. V naslednjih krogih je pridno topil Vettlovo prednost, v 9. krogu je Nemca po koncu štartno-ciljne ravnine tudi prehitel.

Le en Ferrari z različno taktiko
V 14., 15. in 16. krogu so v boks zapeljali Vettel, Rosberg in Hamilton, medtem ko je Räikkönen na stezi ostal nekoliko dlje. Njegovi časi niso obetali dobrega razpleta, zato je prvi postanek opravil že dva kroga pozneje in se na stezo vrnil tik pred Valtterija Bottasa. Za najboljšimi tremi je kar precej zaostal, dirkal pa je tudi z drugačno taktiko, saj so mu ob postanku nadeli srednje trdo različico gum, medtem ko so Hamilton, Rosberg in Vettel dirkali z mehkimi gumami. Po prvih postankih je Hamilton vodil pred Rosbergom, Vettlom, Räikkönenom, Bottasom, Danielom Ricciardom, Romainom Grosjeanom, Marcusom Ericssonom, Nicom Hülkenbergom in Felipejem Masso, ki se je po štartu iz boksov zaradi napake na dirkalniku mu ni uspelo začeti kroga za ogrevanje lepo pobral.

Vettel z veliko napako ob dober rezultat
Vettel je razmeroma kmalu opravil drugi postanek. V 33. krogu je zavil v bokse, v naslednjih dveh krogih sta postanek opravila še oba mercedesa. Ferrarijev dirkač je po drugih postankih znova zapeljal pred Rosberga, a je mesto po lastni napaki ob zadnjem zavoju pred štartno-ciljno ravnino izgubil, pri tem pa si je poškodoval sprednje krilce dirkalnika, zato je moral v bokse zaviti še enkrat. Räikkönen je svoj drugi postanek opravil 17 krogov pred koncem.

Hamilton je brez večjih težav do konca ohranil vodilni položaj, medtem ko je Räikkönen lovil Rosberga in ga dva kroga pred koncem tudi prehitel, potem ko je Nemec storil veliko napako.

Rosberg: Popustile so mi zavore
"Ferrari je vseskozi pritiskal, zato smo morali biti vso dirko zelo osredotočeni. V razmerah, v katerih smo dirkali, je bilo težko ohranjati gume," je neposredno po dirki dejal zmagovalec Hamilton, njegov moštveni kolega Rosberg, ki je trikrat prehitel Vettla, pa je povedal: "Užival sem v tem, da sem tolikokrat prehitel ferrarija. Hamiltona mi ni uspelo dohiteti, dva kroga pred koncem pa so mi popustile zavore, zaradi katerih sem izgubil drugo mesto."

Räikkönen: Zmanjkalo nam je krogov
Precej bolj vesel, čeprav tega ni pokazal, je bil Räikkönen, ki je končno ugnal moštvenega kolega in se po 26 dirkah znova povzpel na oder za zmagovalce. "Nikoli nisem zadovoljen, če sem drugi. Po slabšem začetku sezone je Bahrajn odličen kraj za dober rezultat. Na koncu dirke smo bili zelo hitri, a na žalost nam je zmanjkalo krogov. Seveda moramo biti z rezultatom zadovoljni, a želimo biti še boljši," je dejal Finec.

Dirka za VN Bahrajna, Manama

Končni vrstni red (57/57):       
 1. L. HAMILTON  Mer. 1:35:05,809
 2. K. RÄIKKÖNEN Ferrari   +3,380
 3. N. ROSBERG   Mercedes   6,033
 4. V. BOTTAS    Williams  42,957
 5. S. VETTEL    Ferrari   43,989
 6. D. RICCIARDO Red B.  1:01,751
 7. R. GROSJEAN  Lotus   1:24,763
 8. S. PEREZ     F. India  1 krog
 9. D. KVJAT     Red Bull  1 krog
10. F. MASSA     Williams  1 krog
11. F. ALONSO    McLaren   1 krog
12. F. NASR      Sauber    1 krog
13. N. HÜLKEN.   F. India  1 krog
14. M. ERICSSON  Sauber    1 krog
15. P. MALDONADO Lotus     1 krog
16. W. STEVENS   Marussia 2 kroga
17. R. MERHI     Marussia 3 krogi
                                 
Odstop: Verstappen, Sainz, Button
                                 
Dirkaški seštevek za SP (4/19):    
 1. L. HAMILTON  Mercedes      93
 2. N. ROSBERG   Mercedes      66
 3. S. VETTEL    Ferrari       65
 4. K. RÄIKKÖNEN Ferrari       42
 5. F. MASSA     Williams      31
 6. V. BOTTAS    Williams      30
 7. D. RICCIARDO Red Bull      19
 8. F. NASR      Sauber        14
 9. R. GROSJEAN  Lotus         12
10. N. HÜLKEN.   Force India    6
11. M. VERSTAPP. Toro Rosso     6
12  C. SAINZ ML. Toro Rosso     6
13. S. PEREZ     Force India    5
14. M. ERICSSON  Sauber         5
15. D. KVJAT     Red Bull       4
16. F. ALONSO    McLaren        0
17. J. BUTTON    McLaren        0
...                              
                                 
Konstruktorski seštevek za SP:  
 1. MERCEDES                  159
 2. FERRARI                   107
 3. WILLIAMS                   61
 4. RED BULL                   23
 5. SAUBER                     19
 6. LOTUS                      12
 7. TORO ROSSO                 12
 8. FORCE INDIA                11
 9. McLAREN                     0
10. MANOR MARUSSIA              0
                                 

Nikoli nisem zadovoljen, če sem drugi. Po slabšem začetku sezone je Bahrajn odličen kraj za dober rezultat. Na koncu dirke smo bili zelo hitri, a na žalost nam je zmanjkalo krogov.

Kimi Räikkönen
Povzetek dirke F1 za VN Bahrajna
Hamilton vnovič zmagal v Bahrajnu