Lewis Hamilton v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo formule ena za vodilnim Maxom Verstappnom zaostaja za 32 točk. To je najvišja prednost vodilnega dirkača, ki ni Hamilton, od leta 2016, ko je po dirki za VN Japonske v Suzuki Nico Rosberg na vrhu lestvice povedel s 33 točkami naskoka. Foto: EPA
Lewis Hamilton v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo formule ena za vodilnim Maxom Verstappnom zaostaja za 32 točk. To je najvišja prednost vodilnega dirkača, ki ni Hamilton, od leta 2016, ko je po dirki za VN Japonske v Suzuki Nico Rosberg na vrhu lestvice povedel s 33 točkami naskoka. Foto: EPA

Nova dirka, nova zmaga Maxa Verstappna. Nizozemec še drugi zaporedni konec tedna v 'domačem' Spielbergu ni imel pravega tekmeca.

Tokrat mu je veliko uslugo naredil Lando Norris, ki je 20 krogov za seboj zadrževal Lewisa Hamiltona. Ko je aktualnemu svetovnemu prvaku vendarle uspelo švigniti mimo, je bil zaostanek za vodilnim že dobrih deset sekund.

Prednost je nato sin Josa Verstappna le še večal, privoščil si je še drugi postanek, po katerem si je z odpeljanim najhitrejšim krogom zagotovil še dodatno točko v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo. Popoln konec tedna za 23-letnika, ki ima po devetih dirkah na vrhu lestvice že 32 točk naskoka pred najbližjim zasledovalcem Hamiltonom.

Verstappen je tako slavil 15. zmago v formuli ena. Potem ko je prejšnji konec tedna prvič v karieri zmagal dvakrat zapored, se je tokrat razveselil tretje zaporedne zmage, kar je do danes uspelo 21 dirkačem – a nobenemu do zdaj v razmiku pičlih 15 dni!

Verstappen se je v nedeljo 50. zavihtel na oder za zmagovalce po dirki formule ena, kar je do danes uspelo 17 dirkačem. Foto: EPA
Verstappen se je v nedeljo 50. zavihtel na oder za zmagovalce po dirki formule ena, kar je do danes uspelo 17 dirkačem. Foto: EPA

Neverjetno, koliko oranžne barve!
"Počutim se fantastično, dirkalnik je bil neverjeten. Užitek ga je bilo upravljati, ne glede na to, katero različico gum sem imel nameščeno. Vse skupaj je noro. Presenečen sem, kako se je razvil današnji dan. Vsekakor nisem pričakoval, da bo tako," je po dirki za F1tv povedal Verstappen.

"Ta dirkaški konec tedna smo začeli kot favoriti. Nikoli ni lahko uresničiti pričakovanj, tako kot danes. Pohvale celotnemu moštvu, zadnja dva tedna so prav vsi posamezniki opravili zares veliko delo," je nadaljeval.

Na dirki ni imel pretirano veliko dela. Odlično je začel, hitro je pobegnil tekmecem, nato pa z zbranim dirkanjem le še nadzoroval potek dirke.

"Moral sem biti le buden na startu. Vedel sem, da mi lahko uspe, če bom prvi krog odpeljal brezhibno," je dodal 23-letnik, ki ga je na tribunah Red Bull Ringa spodbujalo več deset tisoč privržencev.

"Noro je videti toliko navijačev tukaj. Neverjetno, koliko oranžne barve. To je vsekakor dobra motivacija za naprej," je sklenil Verstappen, ki se je v Spielbergu letos veselil 14. in 15. zmage v kraljici motošporta.

Dirko sem končal eno mesto višje kot pred tednom dni, pa sem tokrat začel s petega startnega položaja. Kot moštvo smo dobili nekaj spodobnih točk glede na to, koliko zaostajamo za Red Bullom. Vsaj kar zadeva surovo hitrost. Lepo je stati na drugi najvišji stopnički. Mislim, da je to največ, kar smo lahko danes dosegli.

Valtteri Bottas

Bottas: Največ, kar smo lahko dosegli
Z razpletom dirke je lahko zadovoljen tudi Valtteri Bottas, z drugim mestom je dosegel najboljši rezultat sezone, predvsem pa mu je uspelo ugnati moštvenega tekmeca Hamiltona. "Dirko sem končal eno mesto višje kot pred tednom dni, pa sem tokrat začel s petega startnega položaja. Kot moštvo smo dobili nekaj spodobnih točk glede na to, koliko zaostajamo za Red Bullom. Vsaj kar zadeva surovo hitrost. Lepo je stati na drugi najvišji stopnički. Mislim, da je to največ, kar smo lahko danes dosegli," je povedal dirkač iz Nastole, ki je slast zmage nazadnje okusil septembra lani v Sočiju (VN Rusije).

Lando Norris je na uvodnih devetih dirkah letošnje sezone osvojil več točk kot v celotni lanski. Foto: EPA
Lando Norris je na uvodnih devetih dirkah letošnje sezone osvojil več točk kot v celotni lanski. Foto: EPA

Dirka je bila super, a čutim tudi nekaj grenkega priokusa, saj bi jo moral končati na drugem mestu. Sergio (Perez) me je želel prehiteti po zunanji strani, kar je bila neumnost, saj mu je zmanjkalo steze. Vsekakor ga nisem izrinil jaz. Razočaran sem, a kljub vsemu zadovoljen s tretjim mestom. /.../ Lepo je vedeti, da se lahko enakovredno kosamo z najboljšimi.

Lando Norris

Norris: Moral bi biti drugi
Znova je na avstrijskem Štajerskem v polnem sijaju zablestel Lando Norris. Dirkač McLarna je še drugo leto zapored VN Avstrije končal na tretjem mestu, še drugič zapored je uvrstitev na najnižjo stopničko preprečil Hamiltonu. Najverjetneje bi osvojil celo drugo mesto, če ne bi zaradi incidenta s Sergiem Perezom (Red Bull) v uvodnih krogih dirke, ko je Mehičana v 4. zavoju 'izrinil' s steze, prejel kazni pribitka petih sekund. "Dirka je bila super, a čutim tudi nekaj grenkega priokusa, saj bi jo moral končati na drugem mestu. Sergio (Perez) me je želel prehiteti po zunanji strani, kar je bila neumnost, saj mu je zmanjkalo steze. Vsekakor ga nisem izrinil jaz. Razočaran sem, a kljub vsemu zadovoljen s tretjim mestom. Mislim, da smo bili ta konec tedna zelo hitri," je povedal komaj 21-letni Norris. "Lepo je vedeti, da se lahko enakovredno kosamo z najboljšimi."

Lewis Hamilton na avstrijskem Štajerskem v nedeljo ni imel svojega dne. Foto: EPA
Lewis Hamilton na avstrijskem Štajerskem v nedeljo ni imel svojega dne. Foto: EPA

Hamilton 'svetlobna leta' za Red Bullom
Brez odra za zmagovalce je že tretjič v letošnji sezoni ostal Hamilton. Po dveh zaporednih drugih mestih je tokrat osvojil četrto mesto, razlog za slabšo predstavo pa je bilo poškodovano dno dirkalnika, ki si ga je poškodoval ob preširokem izhodu iz zadnjega zavoja enega izmed krogov. Da je bil dan še slabši, je moral po moštvenem ukazu in ob neizprosnem boju v konstruktorskem svetovnem prvenstvu predse spustiti še Bottasa. Po dirki je bil sedemkratni svetovni prvak precej redkobeseden, a za to nič manj jedrnat: "Trenutno smo svetlobna leta za Red Bullom. Zdaj bomo morali usmeriti vse moči v razvoj dirkalnika. Oni so ga v zadnjih nekaj tednih precej izboljšali, mi pač ne."

Mercedes z mislimi že v prihodnji sezoni?
Pri Mercedesu že dolgo niso bili v tako podrejenem položaju. Pravzaprav so se prvič v dobi hibridnih motorjev znašli v manjših težavah. Prvenstvo konstruktorjev je na prvem mestu, saj si drugače ne gre razlagati moštvenega ukaza Hamiltonu, ki se letos na nož bori za naslov dirkaškega prvaka z Verstappnom, naj Bottasa spusti predse. Redko se zgodi, da kandidat za naslov prvaka v aktivnem boju položaj na stezi odstopu drugemu vozniku v moštvu. Morda pa pri Mercedesu z enim očesom že pogledujejo v prihodnost, natančneje v prihodnjo sezono, ko se bodo ob novih pravilih oziroma predpisih karte na novo premešale. Moštvo iz Brackleyja želi ohraniti prevlado, ki jo uživa zadnja leta, zato ne bi bilo nič čudnega, da tvega slabšo sezono za svetlejšo prihodnost. Navsezadnje bo lahko na Hamiltonove storitve računalo še vsaj dve sezoni.

Po dveh zaporednih dirkaških koncih tedna sledi 14-dnevni premor, nato pa bo deseto dirko sezone gostil kultni Silverstone, kjer je 18. julija na sporedu dirka za VN Velike Britanije. Lani je dirko dobil Hamilton pred Verstappnom in Charlesom Leclercom (Ferrari).