Lewis Hamilton je ponosen na dejstvo, da je povsem sam sprejel odločitev za odhod k Mercedesu. Foto: EPA
Lewis Hamilton je ponosen na dejstvo, da je povsem sam sprejel odločitev za odhod k Mercedesu. Foto: EPA

Včasih sem na lastno pest sprejel odločitev in se nato bal, da je bila napačna, saj sem bil vzgojen, da vedno za nasvet vprašam očeta. Zaradi tega sem bil vselej pod pritiskom, ki pa ga ne čutim več.

Lewis Hamilton
Anthony Hamilton in Lewis Hamilton
Oče Anthony Hamilton je na Lewisovi karieri pustil neizbrisen pečat. Foto: EPA
Lewis Hamilton in Nick Hamilton
2. novembra 2008 je v Sao Paulu Lewis Hamilton med drugim naslov svetovnega prvaka proslavil tudi z bratom Nickom. Foto: EPA

Hamilton je po lanski sezoni zamenjal moštvo. Poslovil se je od McLarna, pri katerem je leta 2007 začel svojo kariero v formuli ena, in prestopil k Mercedesu, s katerim se je že dvakrat letos uvrstil na zmagovalni oder. Mnogi so bili prepričani, da je Britanec storil napako, ko je zapustil McLaren, a na podlagi letošnjih izidov se je, kot kaže, odločil pravilno.
Lewis sprejema svoje odločitve
"Upam, da so ljudje spremenili mnenje o Lewisu Hamiltonu iz leta 2007. Vedno sem deloval v kontroliranem okolju, iz katerega mi je uspelo uiti šele pred kratkim. Zdaj me nihče več ne nadzira! Seveda imam šefa Rossa Brawna, a sprejemam odločitve, o katerih mi ni treba poročati nikomur," je za Daily Mail dejal Hamilton. Britanca, ki je leta 2008 na dramatičen način osvojil naslov svetovnega prvaka, je ob prihodu v formulo ena najprej vodil oče Anthony Hamilton, nato pa dolga leta šef McLarna Ron Dennis.

"Kot da bi zapustil dom"
Lewis je najbolj ponosen na dejstvo, da je povsem sam sprejel odločitev za prestop k Mercedesu. "Večkrat sem o tem razmišljal ponoči. Odšel sem na Tajsko, kjer sem tudi sprejel odločitev, da se preselim k Mercedesu. Imel sem na voljo le dve možnosti, in ker sem velik ljubitelj adrenalina, sem se odločil za tisto, ki je bila bolj tvegana od druge," je še povedal Hamilton in dodal: "Počutil sem se, kot da zapuščam dom. Če bi ostal, bi bil v krogu ljudi, ki jih zelo dobro poznam. Pri Mercedesu je bilo vse nekaj novega. Na meni je bilo, da v kratkem času sklenem nova prijateljstva. To me je najbolj pritegnilo."
Z očetom ima zdaj drugačen odnos
"Včasih sem na lastno pest sprejel odločitev in se nato bal, da je bila napačna, saj sem bil vzgojen, da vedno za nasvet vprašam očeta. Zaradi tega sem bil vselej pod pritiskom, ki pa ga ne čutim več. Zdaj lahko pokličem očeta in mu rečem, da sem kupil hišo, avto in to delim z njim. Zdaj je vse drugače," je povedal 28-letnik. Nadaljeval je: "Stvari med mano in očetom so zdaj v redu. Na nov odnos sva se privajala postopno, veliko sva se pogovarjala, prepričan sem, da bo čas zacelil rane. Ključno je bilo, da sva si povedala vse, kar sva si imela povedati!"
Ni mu bilo vselej lahko
Hamilton nikoli ni pretirano maral medijev, leta 2007 je javno oznanil, da želi živeti v Švici, kjer bi bil čim bolj oddaljen od (vsiljivih) britanskih novinarjev. Ti ga še vedno spravljajo v slabo voljo. "Dolgo sem se boril, da sem prišel do točke, na kateri sem danes. Pred tremi leti sem imel zaradi zunanjih vplivov številne težave v dirkalniku, na dirkah se nisem izkazal in mediji so name zelo negativno vplivali. Vse skupaj me je zelo motilo, saj sem imel občutek, da me želijo spraviti v položaj, iz katerega bi se težko pobral," je razkril moštveni kolega Nica Rosberga in sklenil: "Bil sem že skoraj depresiven, nikakor se nisem mogel osredotočiti na dirkanje. Še vedno sem lahko dirkal zelo hitro, a prav dolgo nisem uspel ostati osredotočen na dirko. Nekako mi je uspelo prebroditi težave, okoli sebe nimam več negativne energije in iz te izkušnje sem se veliko naučil."

Včasih sem na lastno pest sprejel odločitev in se nato bal, da je bila napačna, saj sem bil vzgojen, da vedno za nasvet vprašam očeta. Zaradi tega sem bil vselej pod pritiskom, ki pa ga ne čutim več.

Lewis Hamilton