Lewis Hamilton je v črnem Mercedesu blestel na obeh prostih treningih. V znak boja proti rasizmu in diskriminaciji bosta oba Mercedesa vso sezono črna, tudi tekmovalca bosta nastopala v črni opremi. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je v črnem Mercedesu blestel na obeh prostih treningih. V znak boja proti rasizmu in diskriminaciji bosta oba Mercedesa vso sezono črna, tudi tekmovalca bosta nastopala v črni opremi. Foto: Reuters

Na drugem treningu je branilec naslova prehitel moštvenega sotekmovalca Finca Valtterija Bottasa, tretji čas je dosegel Mehičan Sergio Perez (Racing Point). Za njim sta preizkušnjo končala še Ferrarijev dirkač Sebastian Vettel in Avstralec Daniel Ricciardo.

Na dopoldanskem prvem treningu sta Mercedesova dirkača že nakazala današnjo prevlado, saj je bil vrstni red na prvih dveh mestih enak, tretji je bil Max Verstappen, četrto in peto mesto sta pripadli Špancu Carlosu Sainzu (Mclaren) in Perezu.

"Odlično je, da smo spet na stezi. Novi avto je očitno zelo dober, zelo mi ustreza," je dejal svetovni prvak, ki bo v tej sezoni lovil sedmi naslov..

Sebastian Vettel danes praznuje 33. rojstni dan. Foto: Reuters
Sebastian Vettel danes praznuje 33. rojstni dan. Foto: Reuters

Pojasnil je tudi razloge za novo zunanjo podobo, tudi sam je imel oblečen črn kombinezon in je vozil s črno čelado."Že dolgo smo razmišljali o spremembi. Doslej sem vozil v belem in v srebrni puščici, zdaj sem vse prilagodil dirkalniku. Tudi na ta način spodbujamo enakost. Končno nas slišijo in zdaj je priložnost, da sporočilo o enakosti še bolj razširimo. Ni dovolj samo reči, da bomo skušali nekaj narediti," se je na svoj boj ob stezah navezal Hamilton. V Avstriji bo v nedeljo lovil svojo drugo zmago na tem prizorišču po letu 2016.

Zadovoljen je bil tudi vodja ekipe Toto Wolff: "Seveda, brez dvoma je bil dan odličen. Nobenih težav nismo imeli. Vemo, da smo na pravi poti. Toda poračunali bomo šele v nedeljo."

Red Bull se je pritožil zaradi sistema DAS
Moštvo Red Bull je po petkovih prostih treningih vložilo pritožbo zoper Mercedes zaradi domnevno neustreznih dirkalnikov oziroma nedovoljene tehnične pomoči.

Red Bull se je pritožil zaradi sistema DAS, ki pomaga pri krmiljenju dirkalnika oziroma omogoča dirkaču prilaganje kota sprednjih koles med vožnjo. Sistem je Mercedes prvič uporabil na februarskih testiranjih pred novo sezono in že takrat sprožil negodovanje tekmecev.

Vodja Red Bulla Christian Horner je napovedal, da bodo od vodstva tekmovanja zahtevali, naj preuči, ali je sistem v skladu s pravili. Krovna zveza FIA je podoben sistem sicer prepovedala za naslednjo sezono, v tej pa za zdaj prepovedi še ni bilo. Pri Mercedesu menijo, da ne gre za goljufijo, in poudarjajo, da so se pred uveljavitvijo sistema tudi posvetovali z vodstvom tekmovanja.

Pri Red Bullu so sporočili, da želijo s protestom razjasniti nekatere tehnične nejasnosti oziroma razčistiti različno dojemanje istega tehničnega izziva, kot ga vidijo sami in kot ga vidijo pri Mercedesu. Če pa pritožba ne bo uspešna in bo Mercedes lahko uporabljal svoj sistem, pa pri Red Bullu razmišljajo, da bi podoben pripomoček razvili tudi za svoje dirkalnike, je še sporočil Horner.

Odločitev o pritožbi oziroma o tem, ali bo sistem dovolila na dirki, naj bi FIA sporočila do začetka sobotnega dogajanja na Spielbergu.

V soboto bodo na Spielbergu, kjer zaradi varnostnih ukrepov ne bo gledalcev, kvalifikacije, v nedeljo pa se bo sezona 2020 namesto marca v Avstraliji po koronankrizi vendarle začela s prvo dirko v Avstriji. Prav to dirkališče bo nato prihodnji teden gostilo še eno dirko.

Mercedes znova korak pred tekmeci na uvodu sezone
Prvi prosti trening:                   
 1. L. HAMILTON     Mercedes   1:04,816
 2. V. BOTTAS       Mercedes     +0,356
 3. M. VERSTAPPEN   Red Bull      0,602
 4. C. SAINZ        McLaren       0,615
 5. S. PEREZ        Racing P.     0,696
 6. C. LECLERC      Ferrari       0,805
 7. L. NORRIS       McLaren       0,885
 8. A. ALBON        Red Bull      1,044
 9. D. RICCIARDO    Renault       1,091
10. K. MAGNUSSEN    Haas          1,108
Drugi prosti trening:                  
 1. L. HAMILTON     Mercedes   1:04,304
 2. V. BOTTAS       Mercedes     +0,197
 3. S. PEREZ        Racing P.     0,641
 4. S. VETTEL       Ferrari       0,657
 5. D. RICCIARDO    Renault       0,668
 6. L. NORRIS       McLaren       0,783
 7. L. STROLL       Racing P.     0,831
 8. M. VERSTAPPEN   Red Bull      0,911
 9. C. LECLERC      Ferrari       0,994
10. C. SAINZ        McLaren       1,048