Lewis Hamilton je dirko odpeljal brezhibno in suvereno dosegel že 64. zmago v karieri. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je dirko odpeljal brezhibno in suvereno dosegel že 64. zmago v karieri. Foto: Reuters
Že takoj po štartu je nastal kaos v prvih dveh zavojih. Foto: Reuters
Varnostni avtomobil je po trku Romaina Grosjeana, Nica Hülkenberga in Pierra Gaslyja na stezo zapeljal že v prvem krogu. Foto: Reuters
Sebastianu Vettlu se taktika dveh postankov ni izšla, na koncu je ostal brez odra za zmagovalce. Foto: Reuters
Hamilton najhitrejši v Barceloni, Ferrari brez stopničk

Mercedesa, ki sta blestela na prostih treningih in v kvalifikacijah, ničesar nista prepustila naključju. Hamilton je vodil tako rekoč od začetka do konca dirke, le po postanku je moral Britanec za nekaj krogov vodstvo prepustiti tretjeuvrščenemu Maxu Verstappnu. Tudi Bottas, ki je imel v Azerbajdžanu veliko smole, se je razmeroma lahko uvrstil na oder za zmagovalce.

Nekoliko bolj se je moral potruditi Verstappen, da je v zaključku za seboj zadržal Sebastiana Vettla, ki je s svojim moštvom uvrstitev na oder za zmagovalce zapravil z izborom napačne taktike – drugim postankom.

Varnostni avtomobil že v prvem krogu
Hamilton je dirko začel odlično, zadržal je vodilni položaj, nekoliko slabše se je odrezal njegov moštveni kolega Bottas, ki je v prvem zavoju izgubil boj za drugo mesto proti Vettlu. Nemec je Finca prehitel po zunanji strani, na četrto mesto je zapeljal Räikkönen. Vseeno je že takoj zatem na stezo zapeljal varnostni avtomobil, ko je Romain Grosjean izgubil nadzor nad svojim dirkalnikom, vanj pa sta se zaletela še Nico Hülkenberg in Pierre Gasly. Za Grosjeanom ni najboljše obdobje, Francoz v zadnjem času dela veliko napak. Na prejšnji dirki v Azerbajdžanu je za varnostnim avtomobilom trčil v zaščitno ogrado, tokrat je po lastni neumnosti odstopil že v prvem zavoju. Varnostni avtomobil se je umaknil v 7. krogu.

Rahlo počasnejši postanek Bottasa
V naslednjih krogih je Hamilton dirkal brezhibno, iz kroga v krog je višal prednost pred Vettlom, ta je po 17 krogih znašala že sedem sekund, zato so se pri Ferrariju odločili za prvi postanek. Vettel se je na stezo vrnil na sedmo mesto, 30 sekund za vodilnim. Medtem sta mercedesa blestela na mehki različici gum, prvi je v bokse zavil Bottas, in sicer v 20. krogu. Pri Mercedesu so ubrali pravo taktiko, a zaradi počasnejšega postanka – ta je bil dobro sekundo in pol počasnejši kot sicer – je Bottas ob vrnitvi na stezo izgubil boj z Vettlom.

V 25. krogu je drugo točkovno ničlo v letošnji sezoni, prvo po dirki v Bahrajnu, vknjižil Räikkönen, ki je moral zaradi izgube moči motorja svoj ferrari odpeljati v garažo.

Verstappen zadržal Hamiltona za seboj
Hamilton je postanek opravil v 26. krogu, na stezo pa se mu ni uspelo vrniti v vodstvo, tega je zasedel Verstappen, ki mu je Britanca do postanka deset krogov pozneje uspelo zadržati za seboj. Ko sta oba red bulla zavila v bokse, se je izrisala prava slika: vodil je Hamilton, pred drugouvrščenim Vettlom je imel 10 sekund prednosti, Bottas je zaostajal za 12 sekund.

Vettel z drugim postankom brcnil v temo
Vettel se je v času virtualnega varnostnega avtomobila v 41. krogu odločil še za en postanek, s čimer so pri Ferrariju izgubili dve mesti, a so vse stavili na zaključek dirke, v katerem bi bil njihov dirkač z manj obrabljenimi gumami hitrejši. Tveganje se jim ni obneslo, Heppenheimčan se je do konca dirke za tretje mesto boril z Verstappnom, ki pa je storil vse, da je zadržal mesto na odru za zmagovalce. Poceni izgubljene dragocene točke Nemca v boju za naslov svetovnega prvaka.


Dirka za VN Španije, Barcelona

Končni vrstni red (66/66):    
 1. L. HAMILTON  Mer. 1:35:29,972
 2. V. BOTTAS   Mercedes +20,593
 3. M. VERSTAPPEN Red Bull 26,873
 4. S. VETTEL   Ferrari  27,584
 5. D. RICCIARDO Red Bull 50,058
 6. K. MAGNUSSEN Haas   1 krog
 7. C. SAINZ   Renault  1 krog
 8. F. ALONSO   McLaren  1 krog
 9. S. PEREZ   F. India 2 kroga
10. C. LECLERC  Sauber  2 kroga
11. L. STROLL   Williams 2 kroga
12. B. HARTLEY  T. Rosso 2 kroga
13. M. ERICSSON  Sauber  2 kroga
14. S. SIROTKIN  Williams 3 krogi
                 
Odstop: Grosjean, Hülkenberg, Gas-
    ly, Räikkonen, Ocon, Van- 
    doorne

 

Skupni vrstni red, dirkači:    
 1. L. HAMILTON  Mercedes   95
 2. S. VETTEL   Ferrari    78
 3. V. BOTTAS   Mercedes   58
 4. K. RÄIKKÖNEN Ferrari    48
 5. D. RICCIARDO Red Bull   47
 6. M. VERSTAPPEN Red Bull   33
 7. F. ALONSO   McLaren    32
 8. N. HÜLKENBERG Renault    22
 9. K. MAGNUSSEN Haas     19
10. C. SAINZ   Renault    19
                 
Moštva:              
 1. MERCEDES 153 5. McLAREN   40
 2. FERRARI 126 6. HAAS    19
 3. RED BULL 80 7. FORCE INDIA 16
 4. RENAULT  41 8. TORO ROSSO 13
                  

Hamilton najhitrejši v Barceloni, Ferrari brez stopničk