Lewis Hamilton je dirko odpeljal brezhibno in suvereno dosegel že 64. zmago v karieri. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je dirko odpeljal brezhibno in suvereno dosegel že 64. zmago v karieri. Foto: Reuters
Že takoj po štartu je nastal kaos v prvih dveh zavojih. Foto: Reuters
Varnostni avtomobil je po trku Romaina Grosjeana, Nica Hülkenberga in Pierra Gaslyja na stezo zapeljal že v prvem krogu. Foto: Reuters
Sebastianu Vettlu se taktika dveh postankov ni izšla, na koncu je ostal brez odra za zmagovalce. Foto: Reuters
Hamilton najhitrejši v Barceloni, Ferrari brez stopničk

Mercedesa, ki sta blestela na prostih treningih in v kvalifikacijah, ničesar nista prepustila naključju. Hamilton je vodil tako rekoč od začetka do konca dirke, le po postanku je moral Britanec za nekaj krogov vodstvo prepustiti tretjeuvrščenemu Maxu Verstappnu. Tudi Bottas, ki je imel v Azerbajdžanu veliko smole, se je razmeroma lahko uvrstil na oder za zmagovalce.

Nekoliko bolj se je moral potruditi Verstappen, da je v zaključku za seboj zadržal Sebastiana Vettla, ki je s svojim moštvom uvrstitev na oder za zmagovalce zapravil z izborom napačne taktike – drugim postankom.

Varnostni avtomobil že v prvem krogu
Hamilton je dirko začel odlično, zadržal je vodilni položaj, nekoliko slabše se je odrezal njegov moštveni kolega Bottas, ki je v prvem zavoju izgubil boj za drugo mesto proti Vettlu. Nemec je Finca prehitel po zunanji strani, na četrto mesto je zapeljal Räikkönen. Vseeno je že takoj zatem na stezo zapeljal varnostni avtomobil, ko je Romain Grosjean izgubil nadzor nad svojim dirkalnikom, vanj pa sta se zaletela še Nico Hülkenberg in Pierre Gasly. Za Grosjeanom ni najboljše obdobje, Francoz v zadnjem času dela veliko napak. Na prejšnji dirki v Azerbajdžanu je za varnostnim avtomobilom trčil v zaščitno ogrado, tokrat je po lastni neumnosti odstopil že v prvem zavoju. Varnostni avtomobil se je umaknil v 7. krogu.

Rahlo počasnejši postanek Bottasa
V naslednjih krogih je Hamilton dirkal brezhibno, iz kroga v krog je višal prednost pred Vettlom, ta je po 17 krogih znašala že sedem sekund, zato so se pri Ferrariju odločili za prvi postanek. Vettel se je na stezo vrnil na sedmo mesto, 30 sekund za vodilnim. Medtem sta mercedesa blestela na mehki različici gum, prvi je v bokse zavil Bottas, in sicer v 20. krogu. Pri Mercedesu so ubrali pravo taktiko, a zaradi počasnejšega postanka – ta je bil dobro sekundo in pol počasnejši kot sicer – je Bottas ob vrnitvi na stezo izgubil boj z Vettlom.

V 25. krogu je drugo točkovno ničlo v letošnji sezoni, prvo po dirki v Bahrajnu, vknjižil Räikkönen, ki je moral zaradi izgube moči motorja svoj ferrari odpeljati v garažo.

Verstappen zadržal Hamiltona za seboj
Hamilton je postanek opravil v 26. krogu, na stezo pa se mu ni uspelo vrniti v vodstvo, tega je zasedel Verstappen, ki mu je Britanca do postanka deset krogov pozneje uspelo zadržati za seboj. Ko sta oba red bulla zavila v bokse, se je izrisala prava slika: vodil je Hamilton, pred drugouvrščenim Vettlom je imel 10 sekund prednosti, Bottas je zaostajal za 12 sekund.

Vettel z drugim postankom brcnil v temo
Vettel se je v času virtualnega varnostnega avtomobila v 41. krogu odločil še za en postanek, s čimer so pri Ferrariju izgubili dve mesti, a so vse stavili na zaključek dirke, v katerem bi bil njihov dirkač z manj obrabljenimi gumami hitrejši. Tveganje se jim ni obneslo, Heppenheimčan se je do konca dirke za tretje mesto boril z Verstappnom, ki pa je storil vse, da je zadržal mesto na odru za zmagovalce. Poceni izgubljene dragocene točke Nemca v boju za naslov svetovnega prvaka.


Dirka za VN Španije, Barcelona

Končni vrstni red (66/66):        
 1. L. HAMILTON   Mer. 1:35:29,972
 2. V. BOTTAS     Mercedes +20,593
 3. M. VERSTAPPEN Red Bull  26,873
 4. S. VETTEL     Ferrari   27,584
 5. D. RICCIARDO  Red Bull  50,058
 6. K. MAGNUSSEN  Haas      1 krog
 7. C. SAINZ      Renault   1 krog
 8. F. ALONSO     McLaren   1 krog
 9. S. PEREZ      F. India 2 kroga
10. C. LECLERC    Sauber   2 kroga
11. L. STROLL     Williams 2 kroga
12. B. HARTLEY    T. Rosso 2 kroga
13. M. ERICSSON   Sauber   2 kroga
14. S. SIROTKIN   Williams 3 krogi
                                  
Odstop: Grosjean, Hülkenberg, Gas-
        ly, Räikkonen, Ocon, Van- 
        doorne

 

Skupni vrstni red, dirkači:       
 1. L. HAMILTON   Mercedes      95
 2. S. VETTEL     Ferrari       78
 3. V. BOTTAS     Mercedes      58
 4. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari       48
 5. D. RICCIARDO  Red Bull      47
 6. M. VERSTAPPEN Red Bull      33
 7. F. ALONSO     McLaren       32
 8. N. HÜLKENBERG Renault       22
 9. K. MAGNUSSEN  Haas          19
10. C. SAINZ      Renault       19
                                  
Moštva:                           
 1. MERCEDES 153 5. McLAREN     40
 2. FERRARI  126 6. HAAS        19
 3. RED BULL  80 7. FORCE INDIA 16
 4. RENAULT   41 8. TORO ROSSO  13
                                   

Hamilton najhitrejši v Barceloni, Ferrari brez stopničk