Lewis Hamilton je tretjič zapored dobil dirko za VN Velike Britanije. To je do zdaj uspelo le legendarnemu Jimu Clarku, ki je slavil celo štirikrat zapored (1962, 1963, 1964 in 1965). Foto: Reuters
Lewis Hamilton je tretjič zapored dobil dirko za VN Velike Britanije. To je do zdaj uspelo le legendarnemu Jimu Clarku, ki je slavil celo štirikrat zapored (1962, 1963, 1964 in 1965). Foto: Reuters

Vesel sem, da se je dobro staro angleško vreme izboljšalo. Zaradi dežja je bilo na začetku zelo težko. Tu nikoli ni lahko, zato je VN Velike Britanije enostavno najboljša!

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
Dirkači so dirko začeli za varnostnim avtomobilom, saj so bile razmere na stezi prenevarne. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel je imel dirko za pozabo. Med britansko preizkušnjo je večkrat zdrsnil s steze, doletela ga je kazen petsekundnega pribitka, potem ko je s steze izrinil Felipeja Masso, za nameček sta ga v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena prehitela še moštveni kolega Kimi Räikkönen in Daniel Ricciardo. Foto: Reuters
Max Verstappen
Max Verstappen je znova navdušil. 18-letni Nizozemec je izjemno, v slogu največjih mojstrov na spolzki stezi po zunanji strani zavoja Becketts prehitel Nica Rosberga. Na koncu je dirkač Red Bulla, ki je letos po prestopu iz Toro Rossa (popolnoma) zasenčil izkušenejšega moštvenega kolega Daniela Ricciarda, po Rosbergovi kazni osvojil drugo mesto. Foto: Reuters
Hamilton tretjič zapored zmagal v Silverstonu

Dirko v grofiji Northamptonshire je zaznamovala kopica zdrsov, saj je bila steza večji del dirke spolzka. Še najmanj težav je imel Hamilton, ki je vodil od štarta do cilja, precej bolj zanimivo je bilo v boju za drugo mesto, za katerega sta se 'udarila' Rosberg in Verstappen.

18-letni Nizozemec se je odlično zoperstavil izkušenejšemu Nemcu, navdušil je s prehitevalnim manevrom v 16. krogu, a je moral na koncu vseeno priznati premoč. Toda zadnjo besedo je imela FIA, ki je zaradi kršitev pravil Mercedesa Rosbergu dodelila desetsekundni pribitek, zaradi katerega je na koncu padel na tretje mesto.

V skupnem dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena še vedno vodi Rosberg, a je njegova prednost pred Hamiltonom skopnela na vsega točko.

Začetek za varnostnim avtomobilom
Dirkači so VN Velike Britanije začeli za varnostnim avtomobilom, saj je bila steza zaradi močnega naliva povsem razmočena, na določenih delih steze - zlasti v osmem zavoju - je bilo precej stoječe vode. Zaradi tega se je direktor dirke Charlie Whiting odločil, da na stezo pošlje varnostni avtomobil, ki je progo zapustil v 6. krogu. Dirkači so zelo hitro zapeljali v boks po nove komplete gum, odločili so se za zamenjavo gum za dež, v 8. krogu sta to storila tudi oba mercedesa.

Verstappen mojstrsko mimo Rosberga
Po 16 krogih je bila steza že dovolj suha, da so dirkači zavili v boks po komplet gum za suho stezo. V istem krogu je na veliko veselje množice britanskih ljubiteljev kraljice motošporta Verstappen v zavoju Becketts po zunanji strani mojstrsko prehitel Rosberga in zasedel drugo mesto. To mesto je po postanku v boksu tudi obdržal. Rosno mladi Nizozemec je bil na stezi bliskovito hiter, v naslednjih krogih je pridno topil prednost vodilnega Hamiltona, ki je po slabi polovici dirke znašala dobrih pet sekund. Vseeno je nato pri Abbeyju zdrsnil s steze, izničil vse delo in ponovno zaostal za osem sekund.

Rosbergu le uspelo spet na drugo mesto
V nadaljevanju dirke je bilo zelo pestro v boju za drugo mesto. Rosberg se je večkrat zelo približal Verstappnu, uporabil DRS-sistem, a se je Nizozemec, ki je imel sicer težave z obrabljenostjo zadnjih gum, vselej rešil - a le do 38. kroga, ko je Nemec mimo dirkača Red Bulla švignil v zavoju Stowe. Medtem je Sebastiana Vettla doletel petsekundni pribitek zaradi tega, ker je s steze izrinil Felipeja Masso. Oba dirkača sta zaradi širokega in asfaltiranega izletnega območja dirko lahko nadaljevala.

Hamilton je bil za tekmece neulovljiv in je suvereno še tretjič zapored zmagal v Silverstonu. V zaključku dirke se je Verstappen na dobro sekundo približal Rosbergu, ki je imel težave z menjalnikom - v moštvu so mu odsvetovali uporabljanje sedme prestave -, a mu je drugo mesto vseeno uspelo zadržati.

Po dirki je komisija FIE Nemca kaznovala s pribitkom 10 sekund, saj sta s svetovanjem iz moštva po radijski zvezi Mercedes in Rosberg kršila pravila. Verstappen je napredoval na drugo mesto, Rosberg je bil na koncu tretji.

Dirka za VN Velike Britanije, Silverstone

Končni vrstni red:                
 1. L. HAMILTON   Mer. 1:34:55,831
 2. N. ROSBERG *  Mercedes  +6,911
 3. M. VERSTAPPEN Red Bull   8,250
 4. D. RICCIARDO  Red Bull  26,211
 5. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari 1:09,743
 6. S. PEREZ      F. Ind. 1:16,941
 7. N. HÜLKENBERG F. Ind. 1:17,712
 8. C. SAINZ      T. R.   1:25,858
 9. S. VETTEL     Ferrari 1:31,654
10. D. KVJAT      T. R.   1:32,600
11. F. MASSA      Williams  1 krog
12. J. BUTTON     McLaren   1 krog
13. F. ALONSO     McLaren   1 krog
14. V. BOTTAS     Williams  1 krog
15. F. NASR       Sauber    1 krog
                                  
Odstop: Palmer, Harijanto, Gros-  
        jean, Ericsson, Wehrlein  
                                  
* - pribitek 10 sekund            
                                  
Skupni vrstni red, dirkači:       
 1. N. ROSBERG    Mercedes     178
 2. L. HAMILTON   Mercedes     167
 3. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari      106
 4. D. RICCIARDO  Red Bull     100
 5. S. VETTEL     Ferrari       98
 6. M. VERSTAPPEN Red Bull      90
 7. V. BOTTAS     Williams      54
 8. S. PEREZ      Force India   47
 9. F. MASSA      Williams      38
10. R. GROSJEAN   Haas          28
                                  
Konstruktorji:                    
 1. MERCEDES                   335
 2. FERRARI                    204
 3. RED BULL                   198
 4. WILLIAMS                    92
 5. FORCE INDIA                 73
                                  

Vesel sem, da se je dobro staro angleško vreme izboljšalo. Zaradi dežja je bilo na začetku zelo težko. Tu nikoli ni lahko, zato je VN Velike Britanije enostavno najboljša!

Lewis Hamilton
Hamilton tretjič zapored zmagal v Silverstonu