Za Lewisa Hamiltona se sezona ni začela dobro. Foto: Reuters
Za Lewisa Hamiltona se sezona ni začela dobro. Foto: Reuters

Mednarodna avotmobilistična zveza (Fia) je v izjavi za javnost zapisala, da sta tako Hamilton kot njegovo moštvo McLaren črtana iz razvrstitve Velike nagrade Avstralije, dirkaču Toyote Jarnu Trulliju pa so vrnili 3. mesto.

"Nov element" podlaga za novo zaslišanje Hamiltona
Trulli je na nedeljski dirki osvojil tretje mesto, kasneje pa so ga komisarji zaradi domnevno napačnega prehitevanja v obdobju, ko je bilo na stezi varnostno vozilo, kaznovali s 25 sekundami pribitka. Tako je Italijan s stopničk zdrsnil na 12. mesto.

Toyota se je odločila, da kazni ne bo ugovarjala, v četrtek pa je vse presenetila novica, da so komisarji dobili "nov element", ki bremeni Hamiltona. Ta je bil v Sepangu, kjer bo v nedeljo VN Malezije, poklican na zaslišanje, nekaj ur pozneje pa so izključili iz končnega vrstnega reda.

Zamolčal, da je upočasnil dirkalnik
"Ko je varnostni avto ob koncu dirke prišel na stezo, me je Hamilton prehitel, toda nato je nenadoma upočasnil in se zaustavil ob robu dirkališča. Mislil sem, da ima težave, zato sem ga prehitel, saj mi ni preostalo ničesar drugega," je povedal Trulli. Hamilton na zaslišanju po dirki ni omenil, da je po navodilih moštva močno upočasnil. Komisarji so po zvočnih posnetkih iz boksa ocenili, da je šlo na nedeljskem zaslišanju za zavajanje ter Hamiltona in McLaren diskvalificirali.

Whitmarsh: Prepričan sem, da Lewis ni lagal
Fia ni izključila dodatnih sankcij proti Lewisu Hamiltonu in McLarnu. Šef McLarna Martin Whitmarsh je zanikal, da bi Hamlton lagal komisarjem: "Ne verjamem, da je bilo v izjavi kar koli, kar bi nakazovalo, da je Lewis lagal komisarjem. Prepričan sem, da je odgovarjal pošteno na vprašanja, ki so mu bila zastavljena. Mogoče bi moralo moštvo bolj podrobno predstaviti dogodek."

R. K.