Kimi Räikkönen se še ni odločil, za katero moštvo bo vozil v naslednji sezoni. Foto: EPA
Kimi Räikkönen se še ni odločil, za katero moštvo bo vozil v naslednji sezoni. Foto: EPA

Obravnavamo ga, kot vsakega drugega dirkača. Mislim, da ima to moštvo kulturo, ki je povsem človeška. Nekdo mi je nekoč dejal, da je Lotus prav zaradi tega idealno moštvo za Kimija. Toda odločitev je na koncu le njegova.

Gerard Lopez, solastnik moštva Lotus
Kimi Räikkönen in Sebastian Vettel
Največja tekmeca ali moštvena kolega? Morda tudi največja tekmeca v istem moštvu? Räikkönenova selitev k Red Bullu bi vsekakor dvignila veliko prahu. Foto: EPA

Pri Red Bullu se po koncu letošnje sezone odpira prosto dirkaško mesto, potem ko je odhod iz formule ena napopvedal 36-letni Avstralec Mark Webber. Z avstrijskim moštvom že dlje časa povezujejo Räikkönena, zanimanje za odličnega finskega dirkača je javno potrdil tudi vodja moštva Christian Horner.

S Ferrarijem sklenil noro pogodbo
Kimi Räikkönen pri Lotusu na sezono zasluži 'le' 3 milijone evrov, skoraj 7-krat manj od najbolje plačanega Fernanda Alonsa, a obstaja prepričanje, da prejema bogate dodatne bonuse, odvisne od števila osvojenih točk. Finec si je sicer večino svojega premoženja ustvaril pri Ferrariju, s katerim je podpisal najbogatejšo pogodbo v zgodovini formule ena in 14. najbogatejšo v športni zgodovini. V treh letih (2007-2009) je zaslužil vrtoglavih 120 milijonov evrov, kar nanese 40 milijonov evrov na sezono, še enkrat več kot pri Ferrariju trenutno na leto zasluži Alonso.

Toda pri Lotusu so prepričani, da bo svetovni prvak iz leta 2007, ki se sicer še ni odločil, kje bo nadaljeval kariero, ostal v moštvu. Na vprašanje, kakšne so možnosti, da bo Räikkönen ostal prva violina Lotusa, je solastnik moštva Gerard Lopez dejal: "Mislim, da so zelo visoke!"
Bi Kimi pri Red Bullu izgubil svobodo?
"Obravnavamo ga kot vsakega drugega dirkača. Mislim, da ima to moštvo kulturo, ki je povsem človeška. Nekdo mi je nekoč dejal, da je Lotus prav zaradi tega idealno moštvo za Kimija. Toda odločitev je na koncu le njegova," je povedal Lopez. Uspehi Red Bulla v zadnjih sezonah lahko vsekakor odločilno vplivajo na Finčevo odločitev, a mnogi so glede Räikkönenovega odhoda k Red Bullu skeptični. 33-letnik bi v novem moštvu najverjetneje izgubil primat, ki bi ostal Sebsastianu Vettlu, prav tako pri Red Bullu ne bi imel toliko svobode, kot jo ima v moštvu iz Enstona.
"Kimi pozna tehnično plat zgodbe. Dirkalnik smo razvili do točke, na kateri smo Red Bullu povsem konkurenčni. To se je pokazalo na številnih letošnjih dirkah (Lotus je v letošnji sezoni osvojil eno prvo, štiri druga in dve tretji mesti, op. a.), zato menim, da dirkalnik ne povzroča nobenih težav," je dodal Lopez.
Kultura, ki Kimiju zelo ugaja
Hkrati je poudaril, da je način delovanja Lotusa v formuli ena pisan na kožo trenutno tretjeuvrščenemu dirkaču v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo: "Ljudje neprestano govorijo o proračunu. Res je, imamo manjšega od večine moštev, a z njim ravnamo premišljeno in preudarno. To je kultura tega moštva, ki Kimiju zelo ugaja." Lotus želi med drugim v moštvo pripeljati tudi nove investitorje. "Vse skupaj je odvisno od našega interesa. V javnosti smo dali izjavo, saj smo zelo znano moštvo in da ne moremo le mirno sedeti in čakati, da se stvari rešijo same od sebe," je sklenil Lopez.

Obravnavamo ga, kot vsakega drugega dirkača. Mislim, da ima to moštvo kulturo, ki je povsem človeška. Nekdo mi je nekoč dejal, da je Lotus prav zaradi tega idealno moštvo za Kimija. Toda odločitev je na koncu le njegova.

Gerard Lopez, solastnik moštva Lotus