Starodobnik, ki je prevažal Oscarja Piastrija in Landa Norrisa med parado dirkačev uro in pol pred dirko, je v štartno-ciljni ravnini na stezi pustil ogromen oljni madež. Foto: Reuters
Starodobnik, ki je prevažal Oscarja Piastrija in Landa Norrisa med parado dirkačev uro in pol pred dirko, je v štartno-ciljni ravnini na stezi pustil ogromen oljni madež. Foto: Reuters

Dirka je bila sicer zanimiva, bilo je kar nekaj preobratov, na koncu pa je vendarle še šestič zapored na najvišjo stopničko stopil Max Verstappen, ki je bil s svojim red bullom znova prevelik zalogaj za tekmece. Na koncu sta se mu še najbolj približala Charles Leclerc (Ferrari) in moštveni kolega Sergio Perez.

Organizatorji dirke, ki so ustvarili pravi šov predvsem za estradnike in zabave željne posameznike, pa so se hitro znašli pod plazom kritik. Kanalizacijski pokrov je poskrbel za prekinitev prostega treninga, poškodovano podvozje ferrarija Carlosa Sainza (zaradi česar je Španec pozneje prejel deset mest pribitka za dirko), dirkanje v zgodnjih jutranjih urah, kritike pa so letele tudi na začetek nedeljske dirke.

Ni pošteno, da je bilo olje na notranji strani, ki je že tako umazani del steze. Uro pred dirko so tja postavili starodobnike, iz katerih je odtekalo olje. To je najbrž privedlo tudi do trkov v prvem zavoju. Vse skupaj je nesprejemljivo.

Carlos Sainz ml., Ferrari

Približno uro in pol pred začetkom je starodobnik, v katerem sta navijače med tradicionalno parado dirkačev pozdravljala McLarnova mladeniča Oscar Piastri in Lando Norris, na notranjem delu štartno-ciljne ravnine spustil veliko olja. Delavci ob progi so nato posipali cementni prah, s katerim so želeli vpiti razlitje, a očitno tudi to ni pomagalo.

Sainz: To je nesprejemljivo
Dirkači so namreč tarnali, da je bila površina v štartno-ciljni ravnini še vedno preveč mastna. "Videl sem veliko olja na stezi iz avtomobilov, ki so jih uporabili za parado voznikov, kar je še ena stvar, ki bi jo morala FIA preučiti," je poudaril Sainz, ki je prepričan, da je prav zaradi tega na štartu njegov ferrari zdrsnil v mercedes Lewisa Hamiltona. "Ni pošteno, da je bilo olje na notranji strani, ki je že tako umazani del steze. Uro pred dirko so tja postavili starodobnike, iz katerih je odtekalo olje. To je najbrž privedlo tudi do trkov v prvem zavoju. Vse skupaj je nesprejemljivo," je dodal.

Štartno-ciljna ravnina v Las Vegasu. Foto: Reuters
Štartno-ciljna ravnina v Las Vegasu. Foto: Reuters
Sorodna novica Verstappen prvi v Las Vegasu, Leclerc preprečil dvojno zmago Red Bulla

Gasly se je že pogovoril s komisarji
Sainzu se je pri izražanju nezadovoljstva pridružil tudi Pierre Gasly, ki je imel z alpinom v Las Vegasu lepo priložnost za najboljšo uvrstitev sezone, potem ko je dirko začel s četrtega štartnega položaja. "Pogovoril sem se že s komisarji, saj res ni pošteno, da nekateri dirkači dirko začnejo na mastnem, drugi pa na čistem asfaltu. Prepričan sem, da bodo to v prihodnje odpravili," je povedal. George Russell je prikimal: "Ni prvič, da ti zgodovinski avtomobili puščajo olje. Bilo je precej šokantno videti, kako hudo je bilo. Vseeno so potem dobro opravili, da so stezo kolikor toliko očistili za dirko."

Sezona formule ena se bo končala čez teden dni, ko je na sporedu sklepna dirka v Jas Marini, dirka za VN Abu Dabija.