Leclerc je za 39 tisočink sekunde prehitel vodilnega v skupnem seštevku Britanca Lewisa Hamiltona, medtem ko je bil tretji Finec Valtteri Bottas (oba Mercedes). Četrto mesto je pripadlo Nemcu Sebastianu Vettlu (Ferrari).

21-letni Monačan Charles Leclerc, ki se je prejšnji teden v Spaju veselil premierne zmage v formuli ena, v pogovoru z Britancem Lewisom Hamiltonom. Foto: EPA
21-letni Monačan Charles Leclerc, ki se je prejšnji teden v Spaju veselil premierne zmage v formuli ena, v pogovoru z Britancem Lewisom Hamiltonom. Foto: EPA

Četrti pole position v karieri
Leclerc, zmagovalec zadnje dirke v Spaju, je tako domačim privržencem obudil upe po prvi Ferrarijevi zmagi v Monzi po letu 2010. Prevladoval je na treningih in danes dosegel četrti "pole position" v karieri, izkoristil pa je tudi zmedo ob koncu kvalifikacij, ko nekateri dirkači sploh niso prevozili hitrega kroga v zadnjem delu.

Räikkönen zletel s steze, nekaterim zmanjkalo časa za zadnji krog
Zmedo je posredno zakrivil veteran Kimi Räikkönen (Alfa Romeo), ki je dobro minuto pred koncem kvalifikacij zletel s steze, na srečo ostal nepoškodovan, a kvalifikacije so prekinili z rdečo zastavo. Ko so jih spet nadaljevali, pa je bilo do konca premalo časa, da bi vsa deseterica dirkačev še naredila krog in imela priložnost za zadnjo izboljšavo dosežka, saj sta pred iztekom časa ciljno črto prevozila le Leclerc in Carlos Sainz.

Pred nadaljevanjem sezone je v SP-ju na prvem mestu Hamilton z 268 točkami, Bottas je drugi z 203. Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) jih ima na tretjem mestu 181, Vettel je četrti (169), Leclerc pa peti (157). Dirka bo v nedeljo ob 15.10.

Spektakularna nesreča Peronija v formuli tri v Monzi brez posledic
FORMULA ENA                            
                                       
SVETOVNO PRVENSTVO                     
                                       
VN ITALIJE, Monza                      
                                       
Kvalifikacije/štartna mesta:           
 1. C. LECLERC    Ferrari     1:19,307 
 2. L. HAMILTON   Mercedes      +0,039 
 3. V. BOTTAS     Mercedes       0,047 
 4. S. VETTEL     Ferrari        0,150 
 5. D. RICCIARDO  Renault        0,532 
 6. N. HÜLKENBERG Renault        0,742 
 7. C. SAINZ      McLaren        1,148 
 8. A. ALBON      Red Bull             
 9. L. STROLL     Racing Point         
10. K. RÄIKKÖNEN  Alfa Romeo