Fernando Alonso upa, da bodo majhna moštva še naprej del formule ena. Foto: Reuters
Fernando Alonso upa, da bodo majhna moštva še naprej del formule ena. Foto: Reuters

Kariero sem začel v majhnem moštvu, Minardiju. Vsi mladi dirkači bi morali imeti enako priložnost dirkanja v formuli ena s tovrstnimi ekipami.

Fernando Alonso
Pri Minardiju, ki so ga pozneje prodali in preimenovali v Scuderia Toro Rosso, so 7. februarja 2001 uradno potrdili, da bo Fernando Alonso (na fotografiji; posneta je bila 9. novembra 2000) zasedel enega izmed dveh dirkaških mest. Italijansko moštvo, ki je bilo del formule ena med letoma 1985 in 2005 in je imelo sedež v Faenzi, v zgodovini elitnega razreda motošporta ni bilo pretirano uspešno, je pa nudilo odskočno desko številnim dirkačem, tudi Giancarlu Fisichelli, Jarnu Trulliju in Marku Webbru. Foto: EPA


Omenjeni ekipi sta se znašli v hudih finančnih težavah, zaradi katerih sta izpustili zadnji dirki v Austinu in Sao Paulu. Pri Caterhamu so sicer dejali, da se bodo najverjetneje lahko udeležili sklepne dirke sezone v Abu Dabiju, a pereče vprašanje o prihodnosti majhnih ekip v kraljici motošporta ostaja.
Vodja formule ena Bernie Ecclestone je do manjših moštev, ki so zahtevala finančno pomoč, neizprosen. "Prava pot za prihodnost je povsem preprosta: ne toliko zapravljati! Tem moštvom tako ali tako namenimo po 900 milijonov ameriških dolarjev," je dejal pred kratkim in poudaril, naj se ekipe pač umaknejo iz tega športa, če ne morejo shajati v danih finančnih okvirih.

Španec kariero začel v Minardiju
Ferrarijev dirkač Alonso, ki se po koncu letošnje sezone poslavlja od italijanskega moštva, je do manjših ekip precej prizanesljivejši. "Kariero sem začel v majhnem moštvu, Minardiju. Vsi mladi dirkači bi morali imeti enako priložnost dirkanja v formuli ena s tovrstnimi ekipami," je prepričan Španec. "V tem športu potrebujemo vse. Potrebujemo več ekip, formuli ena bo vsekakor pomagalo več dogajanja na dirkah. Upam, da bomo našli rešitev. Nisem povsem seznanjen s težavami in mogočimi rešitvami, a vem, da si vsi prizadevajo najti konsenz, ki bo najboljši za ta šport," je še dodal.
Po bankrotu Marussie in Caterhama so se pojavile govorice o tretjem dirkalniku, s katerim bi lahko tekmovala najboljša oziroma (naj)večja moštva. Alonso je ostal diplomatski: "Ne vem, česa takšnega še nikoli nismo imeli. Če se bo to zgodilo, bo to najbrž najboljša rešitev za formulo ena. Trdnega mnenja o tretjem dirkalniku nimam, saj je to novost, za katero ne vem, ali je dobra ali slaba."

Kariero sem začel v majhnem moštvu, Minardiju. Vsi mladi dirkači bi morali imeti enako priložnost dirkanja v formuli ena s tovrstnimi ekipami.