Lewis Hamilton je le še tri zmage oddaljen od neverjetne stotice. Foto: EPA
Lewis Hamilton je le še tri zmage oddaljen od neverjetne stotice. Foto: EPA

Tretja dirka sezone, tretji boj med Mercedesom in Red Bullom. Uspešnejši so bili Nemci, ki so bili na stezi hitrejši, zlasti v drugem delu dirke, ko je večina dirkačev kazala mišice z najtršo različico gum.

Valtteri Bottas je na startu dvojec Hamilton-Verstappen uspešno zadržal za seboj. Foto: EPA
Valtteri Bottas je na startu dvojec Hamilton-Verstappen uspešno zadržal za seboj. Foto: EPA

Hamilton je tako postal šele četrti dirkač v zgodovini dirk za VN Portugalske z več kot eno zmago, potem ko je v Portimau slavil tudi lani. Več kot enkrat je na Portugalskem uspelo zmagati le še Alainu Prostu, Niglu Mansllu (oba po trikrat) in Stirlingu Mossu (dve zmagi).

Britanec je postal tudi tretji dirkač v zgodovini portugalskih dirk z dvema zaporednima zmagama. Mossu je to uspelo v letih 1958 in 1959, Prostu v letih 1987 in 1988.

Sedemkratni svetovni prvak se je na vrhu skupnega seštevka malce odlepil od Verstappna, pred katerim ima zdaj osem točk naskoka.

Kimi Räikkönen je z uničenim sprednjim delom dirkalnika svoj nastop na portugalski dirki končal že v 2. krogu. Razlog: na startno-ciljni ravnini je trčil v zadek moštvenega kolega Antonia Giovinazzija. To je bil njegov prvi odstop po uvodni dirki lanske sezone (VN Avstrije). Foto: EPA
Kimi Räikkönen je z uničenim sprednjim delom dirkalnika svoj nastop na portugalski dirki končal že v 2. krogu. Razlog: na startno-ciljni ravnini je trčil v zadek moštvenega kolega Antonia Giovinazzija. To je bil njegov prvi odstop po uvodni dirki lanske sezone (VN Avstrije). Foto: EPA

Kimi poskrbel za varnostni avtomobil
Bottas je na startu zadržal vodilni položaj, odlično se je znašel tudi Verstappen, ki je hitro zapeljal v njegovo zavetrje in je že začel dohitevati Hamiltona, tako da je moral Britanec hitro ukrepati in ga 'zapreti'. Slabše se je odrezal Verstappnov moštveni kolega Sergio Perez, ki je že takoj izgubil boj s Carlosom Sainzem (Ferrari). Če je na uvodnih dveh dirkah varnostni avtomobil na stezo zapeljal že v prvem krogu, so na Portugalskem njegovo prisotnost potrebovali v drugem krogu preizkušnje, potem ko so startno-ciljno ravnino prekrili delci Räikkönenovega alfe romea. Finec, svetovni prvak iz leta 2007 in daleč najizkušenejši dirkač v kraljici motošporta, je s sprednjim krilcem trčil v zadnjo levo gumo moštvenega tekmeca Antonia Giovinazzija in odstopil.

Max Verstappen je Bottasa takole prehitel v 37. krogu dirke. Foto: EPA
Max Verstappen je Bottasa takole prehitel v 37. krogu dirke. Foto: EPA

Hamilton Verstappnu vrnil udarec
Ob koncu 6. kroga se je varnostni avtomobil umaknil, Bottas je na letečem startu zadržal vodilni položaj, v ozadju pa je Verstappen hitro napadel Hamiltona in ga prehitel po zunanji strani prvega zavoja. Krasna poteza Nizozemca, ki je s poznim zaviranjem ob koncu startno-ciljne ravnine tvegal veliko, a tveganje se mu je izplačalo. V naslednjih krogih je Bottasu dihal za ovratnik, ves čas je zaostajal za manj kot sekundo. Vodstvo dirke je sistem DRS, ki dirkačem prinaša približno 14 km/h dodatne hitrosti, omogočilo v 9. krogu. Toda odprto zadnje gibljivo krilce je pomagalo predvsem Hamiltonu, ki je dva kroga pozneje Verstappnu – ta je v 14. krogu napravil manjšo napako – vrnil milo za drago in se znova zapeljal za Bottasa. Nizozemec je bil ob Hamiltonovem napadu povsem nemočen.

Bottasova usluga svetovnemu prvaku
Hamilton je nato začel lov na moštvenega kolega, bil je najhitrejši na stezi (1:22,283), zaostanek je hitro stopil pod sekundo, a je moral na napad počakati še nekaj časa. Natančneje do startno-ciljne ravnine 20. kroga, ko je s pomočjo DRS-ja prevzel vodstvo. Serijski svetovni prvak si je hitro nabral prednost dveh sekund, veliko uslugo mu je v naslednjih krogih delal tudi Bottas, ki je Verstappna uspešno zadrževal za seboj. Dirkač Red Bulla je ves čas tesno sledil mercedesu pred seboj, a vsakič znova mu je v DRS-območjih za uspešen napad zmanjkalo nekaj metrov. Po radijski zvezi se je moštvu pritoževal tudi nad težavami s tretjo prestavo, medtem ko je Hamilton nizal najhitrejše kroge kot za stavo.

Slabši postanek Bottasa priložnost za Verstappna
Po polovici dirke se je začel Verstappnov zaostanek za Bottasom počasi, a vztrajno večati, zato je zavil v bokse po svež komplet najtrše različice gum, ki so se obnesle pri Charlesu Leclercu. Monačan je svoj postanek opravil v 25. krogu, njegovo predstavo na najtrši različici gum pa so budno opazovali predvsem pri Mercedesu in Red Bullu. Pri nemškem moštvu so nemudoma ukrepali in že v naslednjem krogu v boks poklicali Bottasa. Postanek ni bil najboljši (3,3 sekunde), na stezo se je sicer vrnil pred Verstappnom, a je nato v naslednjih zavojih moral priznati premoč. V 38. krogu so nov komplet gum namestili tudi na Hamiltonov dirkalnik. Vodstvo je sicer prevzel Perez, vendar je moral še opraviti svoj postanek. Opravil ga je ob koncu 51. kroga.

Boj za najhitrejši krog in dodatno točko
Zaključek dirke je minil v boju za najhitrejši krog, v katerega so se podali Perez, Verstappen in Bottas. Slednja sta še drugi postanek na dirki opravila povsem pri koncu. Prvi je 'udaril' Bottas, ki je krog odpeljal v 1:19,865. V zadnjem krogu je njegov dosežek za 16 tisočink sekunde izboljšal Verstappen (1:19,849), a je pri hitrem poskusu v 14. zavoju z vsemi štirimi gumami zapeljal s proge, tako da so mu najhitrejši krog naknadno izbrisali. Točke se je lahko razveselil Bottas.

Hamilton hiti proti magični stotici

Dirka za VN Portugalske, Portimao

#DirkačMoštvoČas
1Lewis HamiltonMercedes1:34:31.421
2Max VerstappenRed Bull+29,148
3Valtteri BottasMercedes33,530
4Sergio PerezRed Bull39,735
5Lando NorrisMcLaren51,369
6Charles LeclercFerrari55,781
7Esteban OconAlpine1:03,749
8Fernando AlonsoAlpine1:04,808
9Daniel RicciardoMcLaren1:15,369
10Pierre GaslyAlphaTauri1:16,463
11Carlos Sainz ml.Ferrari1:18,955
12Antonio GiovinazziAlfa Romeo1 krog
13Sebastian VettelAston Martin1 krog
14Lance StrollAston Martin1 krog
15Juki CunodaAlphaTauri1 krog
16George RussellWilliams1 krog
17Mick SchumacherHaas2 kroga
18Nicholas LatifiWilliams2 kroga
19Nikita MazepinHaas2 kroga
Odstop: Kimi Räikkönen (Alfa Romeo)

Najhitrejši krog: Valtteri Bottas (1:19,865)


Skupni vrstni red 2021, dirkači (3/23):

#DirkačMoštvoTočke
1Lewis HamiltonMercedes69 (1)
2Max VerstappenRed Bull61
3Lando NorrisMcLaren37
4Valtteri BottasMercedes32 (2)
5Charles LeclercFerrari28
6Sergio PerezRed Bull22
7Daniel RicciardoMcLaren16
8Carlos Sainz ml.Ferrari14
9Esteban OconAlpine8
10Pierre GaslyAlphaTauri7
11Lance StrollAston Martin5
12Fernando AlonsoAlpine5
13Juki CunodaAlphaTauri2
14Kimi RäikkönenAlfa Romeo0
15Antonio GiovinazziAlfa Romeo0
16Sebastian VettelAston Martin0
17George RussellWilliams0
18Mick SchumacherHaas0
19Nikita MazepinHaas0
20Nicholas LatifiWilliams0

Opomba: V oklepajih je število dodatnih točk za najhitrejši krog.



Skupni vrstni red 2021, konstruktorji (3/23):

#MoštvoDirkaška zasedbaTočke
1MercedesHamilton, Bottas101
2Red BullVerstappen, Perez83
3McLarenRicciardo, Norris53
4FerrariLeclerc, Sainz ml.42
5AlpineAlonso, Ocon13
6AlphaTauriGasly, Cunoda9
7Aston MartinVettel, Stroll5
8Alfa RomeoRäikkönen, Giovinazzi0
9WilliamsRussell, Latifi0
10HaasSchumacher, Mazepin0