Charles Leclerc je postal prvi Monačan z zmago na dirki formule ena za VN Monaka v Monte Carlu. To je bila sicer njegova šesta zmaga v kraljici motošporta. Foto: Bor Dobrin/Image-One
Charles Leclerc je postal prvi Monačan z zmago na dirki formule ena za VN Monaka v Monte Carlu. To je bila sicer njegova šesta zmaga v kraljici motošporta. Foto: Bor Dobrin/Image-One

Ta je postal prvi domači zmagovalec najprestižnejše dirke na svetu, potem ko si je že v soboto privozil najboljši startni položaj, v nedeljo pa vodil od starta do cilja. S tem je prekinil urok in smolo iz preteklih let, ko se mu je zmaga na domačih ulicah vztrajno izmikala.

Pred to nedeljo je v Monte Carlu dvakrat osvojil pole position. Leta 2021 zaradi okvare dirkalnika monaške preizkušnje sploh ni začel, leto dni pozneje pa je Ferrari v eni izmed svojih klasičnih potez pod vodstvom Mattie Binotta zamočil strategijo, tako da se je moral na koncu zadovoljiti s četrtim mestom.

V tretje gre rado – in je šlo

Tokrat ničesar ni prepustil naključju. Zmagati na domači dirki je vselej eden izmed vrhuncev, v Leclercevem primeru pa ima zmaga še večji pomen. Vse zaradi pokojnega očeta, ki je mladega Charlesa po dolgotrajnem boju z rakom zapustil leta 2017. Charles, ki je bil takrat sredi svoje krstne sezone v formuli dve, se je očetu na smrtni postelji – umrl je kakšen teden pozneje – zlagal in mu dejal, da je že podpisal pogodbo s Ferrarijem za nastopanje v formuli ena. "Seveda nisem podpisal ničesar, a obljubil sem si, da bom storil vse, da dosežem ta cilj. Mama mi je tedaj rekla, da to ni bilo v redu, da se ne bi smel zlagati. A vedel sem, da se mu čas izteka in da nas bo najverjetneje zapustil v roku enega tedna. Da bi ga razveselil in mu narisal nasmešek na obraz, sem mu rekel, da sem podpisal s Ferrarijem. Spomnim se solz v njegovih očeh. Pozneje sem vse skupaj obžaloval. A ko mi je nato dejansko uspelo prodreti v formulo ena, sem najprej pomislil, da se nikoli pravzaprav nisem zlagal," je njegove besede pred časom povzel BBC.

Lovorika, ki Leclercu pomeni vse. Foto: Bor Dobrin/Image-One
Lovorika, ki Leclercu pomeni vse. Foto: Bor Dobrin/Image-One

Med dirko ves čas mislil na očeta

Največje sanje njegovega očeta, Herva Leclerca, ki je tudi sam nastopal v formuli tri v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja, so bile, da bi sin dirkal v kraljici motošporta in postal svetovni prvak. Seveda pa mu je bila še posebej ljuba domača dirka. "To je dirka, zaradi katere sem začel sanjati, da bi nekoč postal dirkač formule ena. Čustveno je bila to zelo težka dirka. Že 15 krogov pred koncem sem le upal, da se ne bo kaj zalomilo," je po dirki povedal čustveno izžeti Monačan in zmago – jasno – posvetil pokojnemu očetu. "Na očeta sem med dirko mislil veliko več, kot sem pričakoval. Zame je dal vse, da bi bil tukaj. Sanje obeh so bile, da bi tukaj nastopal in zmagal, zato je vse skupaj zame trenutno neverjetno," je poudaril.

O sami dirki je še dodal: "Sprva sem mislil, da si bomo lahko v vodstvu ustvarili manjšo razliko, vendar pa smo hkrati vedeli, da je dirka dolga 78 krogov in da bo treba prav toliko krogov odpeljati na istih gumah, kar je zelo, zelo težko. Vseeno nam je uspelo, gume smo imeli ves čas pod nadzorom."

Karavana formule ena se zdaj seli čez lužo, kjer bo 9. junija na dirkališču Gillesa Villeneuva v Montrealu na sporedu dirka za VN Kanade. Lani jo je Leclerc sklenil na 4. mestu, za zmagovalcem Maxom Verstappnom, drugouvrščenim Fernandom Alonsom in tretjeuvrščenim Lewisom Hamiltonom.

Leclerc najboljši v kvalifikacijah in najboljši na dirki