Jenson Button je potrdil vlogo favorita na VN Avstralije. Foto: Reuters
Jenson Button je potrdil vlogo favorita na VN Avstralije. Foto: Reuters
Button se je veselil zmage na VN Avstralije
V svojem 154. nastopu na dirkah formule ena je Button dosegel drugo zmago. Foto: EPA
VN Avstralije
Turbulenten štart VN Avstralije. Foto: Reuters
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton se je z 18. mesta prebijal v ospredje. Foto: Reuters
Robert Kubica
Kubica je dirkalnik povsem raztreščil. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Po trku s Kubico je bila do tedaj odlična dirka mladega Vettla uničena. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen, Rubens Barrichello
Ferrari je bil tik pod vrhom, na koncu pa ostal brez točk. Foto: Reuters
Brawn šokiral tekmece ob uvodu v sezono

Številni trki, prehitevanja in varnostni avtomobil, ki je dirko pripeljal do konca, so ob moštvu Brawn GP zaznamovali uvodno dirko sezone 2009 formule ena. Button je vodil od štarta do cilja in svojemu moštvu, nasledniku Honde, privozil prvo zmago na njegovi prvi dirki. Brawn GP je prvo moštvo po moštvu Walterja Wolfa (leta 1977), ki je slavilo ob svojem debiju, zadnja debitantska dvojna zmaga pa pripada moštvu Mercedesa iz daljnega leta 1954.

Rubens Barrichello (Brawn GP) je na štartu "zaspal", izgubil nekaj mest, v gneči prvega ovinka pa rahlo trčil. Do "bližnjega srečanja" je prišlo tudi med Markom Webrom (Red Bull) in Nickom Heidfeldom (BMW Sauber). V vodstvu si je Button nabral nekaj sekund prednosti pred Sebastianom Vettlom (Red Bull), uiti pa mu ni mogel.

Dober štart ferrarijev
Dobro sta začela tudi ferrarija, Felipe Massa je s 6. mesta napredoval na 3., Kimi Räikkönen pa s 7. mesta na 5. Kmalu se mu je na rep "prilepil" Nico Rosberg (Williams), temu pa Barrichello. Mladi Nemec je ob koncu štartno-ciljne ravnine švignil mimo Finca, v naslednjem ovinku pa je to storil še Brazilec. Pri prehitevanju je veteran izgubil delce sprednjega krilca, ko je zadel gumo Finca, ki je nato odšel na postanek.

Rosberg in Barrichello sta se hitro približala Robertu Kubici (BMW Sauber), tik pred njim pa je bil Massa, ki je v 11. krogu prvič zavil na postanek.

Hamilton iz ozadja do stopničk
Svetovni prvak Lewis Hamilton (McLaren) je zaradi menjave dirkalnika začel šele z 18. mesta in se hitro prebijal naprej, po odstopu številnih tekmecev pa dirko najprej končal tik pod stopničkami, a je nato zaradi kazni Trullija pridobil še eno mesto.

Trulli kaznovan, Hamilton celo tretji!
Nekaj ur po koncu dirke so komisarji ugotovili, da je Jarno Trulli med rumeno zastavo prehitel Hamiltona in bil zaradi tega kaznovan s 25 s pribitka, s čimer je Italijan s toyoto zdrsnil šele na 12. mesto, na najnižjo stopničko pa se je povzpel svetovni prvak.

Nakadžima poskrbel za prvi varnostni avtomobil
V 18. krogu je na nevarnem delu po trku z ograjo dirkalnik parkiral Kaizuki Nakadžima (Williams). Vozniki, ki še niso naredili postankov, so se odpravili v bokse, nato pa je na stezo zapeljal varnostni avtomobil. Pred letošnjo sezono so spremenili pravilo, da dirkači ne smejo na postanek, ko na stezo zapelje varnostni avto, dokler ne odprejo boksov.

V 24. krogu, po umiku varnostnega avtomobila, se je dirka začela znova. S steze je odneslo Nelsona Piqueta ml. (Renault), Hamilton in Fernando Alonso (Renault) pa sta prehitela Tima Glocka (Toyota). Button in Vettel sta nekoliko ušla Massi, ki je od vodilnih prvi zapeljal na drugi postanek.

Ferrarijev polom
Dirka se je nato precej umirila. Štirinjast krogov pred koncem je nekdanjega svetovnega prvaka Räikkönena rahlo zaneslo, s sprednjim delom dirkalnika je trčil v ograjo in zapeljal v bokse. V dirko se je vrnil povsem na začelju in jo končal na 16. mestu. Za popoln polom Ferrarija je poskrbel Massa, ki je s pokvarjenim dirkalnikom odstopil 12 krogov pred koncem. Dirka se je po drugih postankih ponovno nekoliko razplamtela. Barrichello je prehitel Rosberga, Kubica pa se je povsem približal Vettlu.

Kubica in Vettel hotela preveč
Poljak in Nemec sta nato poskrbela za veliko neumnost. Ob prehitevanju nadarjenega Nemca je hotel Kubica preveč, dirkača sta tri kroge pred koncem trčila. Kubico je v naslednjem ovinku odneslo v ograjo, povsem je raztreščil dirkalnik. Podobno se je zgodilo s Vettlom. Še drugič na dirki je moral na stezo varnostni avtomobil, ki do konca dirke ni več zapeljal s steze.

Vettel bo v Sepangu ob 10 mest
Sebastian Vettel bo po odločitvi komisarjev Fie zaradi povzročitve nesreče z Robertom Kubico po končanih kvalifikacijah za VN Malezije kaznovan z nazadovanjem za 10 mest, njegovo moštvo Red Bull pa mora plačati 50 tisoč dolarjev.

Toyota, ki je na kvalifikacijah pokazala dobro formo, nato pa bila zaradi preveč gibljivih krilc potisnjena v zadnjo štartno vrsto, se je morala po neumnosti Trullija zadovoljiti s 4. mestom Glocka. Veseli se tudi Sebastien Buemi (Toro Rosso). Švicar je na svoji prvi dirki za 7. mesto dobil prvi dve točki.

"Imeli bomo čudovito leto"
"Neverjetno delo. Fantastično. Dobro si opravil, zaslužiš si," je bilo po radijski zvezi slišati vodjo moštva Brawn Rossa Brawna, ki je čestital 29-letnemu Britancu. Številni so Buttona že odpisali kot sicer nadarjenega dirkača, ki pa svojega talenta ni unovčil. "Hvala, legende ste. Imeli bomo čudovito leto," je odgovoril Button. Če gre soditi po preteklih letih, ko je zmagovalec uvodne dirke v Avstraliji (z nekaj izjemami) postal tudi svetovni prvak, je Button najbolj vroč kanidat, da s prestola vrže branilca naslova Hamiltona.

"To je pravljični konec prve dirke. Morda bo kdo rekel, da je škoda, ker se je dirka končala za varnostnim avtom, a meni je vseeno, zmagal sem. To ni bila moja najboljša dirka, a sem vseeno zmagal. Ta zmaga je zame in za moštvo," je po dirki povedal Button, ki je v enem popoldnevu osvojil toliko točk kot v preteklih dveh letih s Hondo skupaj."

Spremembe premešale vrstni red
Tehnične spremembe, sprejete pred začetkom sezone, so dodobra premešale karte. Kar se je kazalo že med zimskm testiranjem, se je na kvalifikacijah in dirki potrdilo: moštvo Brawn je najhitrejše. Ferrari, ki je ostal brez točk, je pokazal, da je relativno hiter, a ne preveč vzdržljiv, McLaren pa kljub 3. mestu Hamiltona ne more zanikati, da ni najbolj konkurenčen.

Končni vrstni red:                     
1. J. BUTTON Brawn 1:34:15,784
2. R. BARRICHELLO Brawn +0,807
3. L. HAMILTON McLaren 2,914
4. T. GLOCK Toyota 4,435
5. F. ALONSO Renault 4,879
6. N. ROSBERG Williams 5,722
7. S. BUEMI Toro Rosso 6,004
12. J. TRULLI * Toyota 26,604

* - kaznovan s 25 pribitka zaradi pre-
hitevanja Hamiltona med rumeno zastavo.

Odstopi: Kovalainen (2. krog), Nakadžima 19.), Piquet ml. (25.), Massa (46.), Räikkönen (57.), Kubica (57.), Vettel (57.)

SKUPNI VRSTNI RED PO 1. DIRKI (OD 17) 
Vozniki:                              
1. J. BUTTON Brawn 10 točk
2. R. BARRICHELLO Brawn 8
3. L. HAMILTON McLaren 6
4. T. GLOCK Toyota 5
5. F. ALONSO Renault 4
6. N. ROSBERG Williams 3
7. S. BUEMI Toro Rosso 2
8. S. BOURDAIS Toro Rosso 1


Moštva:

1. BRAWN 18 točk
2. McLAREN 6
3. TOYOTA 5
4. RENAULT 4
5. TORO ROSSO 3

T. V.

Brawn šokiral tekmece ob uvodu v sezono