Sergio Perez je v Džidi dosegel prvo zmago v formuli ena po lanski dirki za VN Singapurja v Marina Bayu. Foto: Reuters
Sergio Perez je v Džidi dosegel prvo zmago v formuli ena po lanski dirki za VN Singapurja v Marina Bayu. Foto: Reuters

Akcije na dirki v Džidi sicer ni manjkalo, a še enkrat je moštvo Red Bull dokazalo, da je za novo sezono (spet) sestavilo najboljši dirkalnik v kraljici motošporta.

Zmagovalec kvalifikacij Perez je vodstvo izgubil le za nekaj krogov na začetku dirke, nato pa ves čas vozil na čelu kolone za peto zmago v karieri, prvo po lanski dirki za VN Singapurja v Marina Bayu.

Pričakovano se je na vrh razpredelnice uvrstil tudi njegov moštveni kolega Verstappen, ki je po težavah s pogonskim sklopom v kvalifikacijah dirko začel šele s 15. štartnega položaja.

Aktualni svetovni prvak se je hitro prebijal v ospredje, na drugo mesto je zapeljal po natanko polovici dirke in ga brez težav zadržal do cilja.

Zelo je bil po dirki zadovoljen tudi Alonso, ki letos doživlja novo pomlad. Njegovo navdušenje nad astonom martinom iz Bahrajna ni pojenjalo, zelo hiter je bil tudi v Džidi, kjer si je privozil jubilejno 100. uvrstitev na oder za zmagovalce v karieri.

Dosežek, ki je do danes med motošportno elito uspel le Lewisu Hamiltonu (191 uvrstitev), Michaelu Schumacherju (155), Sebastianu Vettlu (122), Alainu Prostu (106) in Kimiju Räikkönenu (103).

Fernando Alonso je sijajno začel dirko, a kaj kmalu ga je doletela kazen petsekundnega pribitka zaradi napačne postavitve na štartu. Kazen je odslužil ob prvem postanku v času, ko je po stezi vozil varnostni avtomobil. Foto: Reuters
Fernando Alonso je sijajno začel dirko, a kaj kmalu ga je doletela kazen petsekundnega pribitka zaradi napačne postavitve na štartu. Kazen je odslužil ob prvem postanku v času, ko je po stezi vozil varnostni avtomobil. Foto: Reuters

Alonsov sanjski štart z napako
Dirko je naravnost sanjsko začel Alonso, ki je v krogu za ogrevanje dobro ogrel zadnje gume in že po nekaj metrih mimo Pereza švignil v vodstvo, a kmalu ga je s strani komisarjev Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) doletela kazen pribitka 5 sekund zaradi napačne postavitve na štartu. Asturijec je dirko začel preveč v levo. Perez, ki je v soboto osvojil drugi 'pole' v karieri, je vodstvo prevzel na uvodu 4. kroga, ko je izkoristil že prvo priložnost za aktiviranje sistema DRS. Russell je sicer zadržal tretje mesto, medtem ko je Alonsov moštveni kolega Lance Stroll že v 13. zavoju uvodnega kroga po zunanji strani prehitel četrtouvrščenega Sainza. Medtem se je McLarnov slab uvod v sezono nadaljeval: Oscar Piastri, ki je kvalifikacije v soboto končal na sijajnem 8. mestu, je moral hitro na prisilni postanek zaradi poškodbe desnega sprednjega krilca, kmalu zatem je na menjavo nosu dirkalnika v bokse zavil še Lando Norris. Katastrofa za moštvo iz Wokinga, ki je imelo svoja dirkača povsem na začelju kolone.

Stroll poskrbel za prihod varnostnega avtomobila
Leclerc in Verstappen sta se hitro prebijala v ospredje, Monačan je dirkal pred Nizozemcem, ko je v 17. krogu zapeljal v bokse na menjavo gum – krog prehitro, saj je v 18. krogu za prihod varnostnega avtomobila poskrbel Stroll z odstopom, čeprav je svoj dirkalnik parkiral v varnem območju. Oba red bulla sta izkoristila nekoliko čudno odločitev za prihod varnostnega avtomobila, opravila sta postanek in si zagotovila izjemna položaja pred nadaljevanjem dirke. Vodil je Perez pred Alonsom, Russllom, Verstappnom, Sainzom in Lewisom Hamiltonom.

Perez se je po umiku varnostnega avtomobila odlično odpeljal Alonsu. Foto: Reuters
Perez se je po umiku varnostnega avtomobila odlično odpeljal Alonsu. Foto: Reuters

Verstappen zapeljal za Pereza v 25. krogu
Verstappen je po umiku varnostnega avtomobila s steze izkoristil že prvo priložnost za uporabo sistema DRS, v 24. krogu je kot blisk švignil mimo nemočnega Russlla na tretje mesto in pridobil že 12. mesto na savdski preizkušnji. Sledil je lov na Alonsa, ki je moral priznati premoč že v štartno-ciljni ravnini naslednjega kroga. Španec ni imel možnosti v boju z red bulloma, precej več dela je obetal njegov boj z mercedesoma, ki sta mu dihala za ovratnik. Vseeno je dvakratni svetovni prvak pametno dlje časa vozil manj kot sekundo za Verstappnom, zaradi česar je lahko v ravninah uporabljal zadnje gibljivo krilce in tako ohranjal ključno prednost pred mercedesoma.

Verstappen v zadnjem krogu do dodatne točke
Do konca dirke se razmerje pri vrhu ni več spremenilo. Perez, ki se je nekajkrat potožil zaradi manjših težav z zavorami, je relativno mirno ohranjal prednost pred Verstappnom in se odpeljal do pete zmage v karieri. Nasmihalo se mu je vodstvo v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena, s čimer bi postal prvi Mehičan na vrhu razpredelnice po Pedru Rodriguezu iz leta 1967, a mu je z najhitrejšim krogom in dodatno točko, ki ga ta prinaša, to preprečil Verstappen. "Dirka je bila težja od pričakovanj. Lani sem si zelo prizadeval zmagati v Džidi, letos mi je to uspelo. Ta konec tedna smo imeli veliko mehanskih težav z dirkalnikom, ekipa je ves čas trdo garala. Trudili se bomo še naprej, imamo najhitrejši dirkalnik," je po dirki priznal Perez.

Sergio Perez zmagovalec dirke za VN Savdske Arabije

Dirka za VN Savdske Arabije, Džida

#DirkačMoštvoČas
1Sergio PerezRed Bull1:21:14,894
2Max VerstappenRed Bull+5,355
3Fernando AlonsoAston Martin20,728
4George RussellMercedes25,866
5Lewis HamiltonMercedes31,065
6Carlos Sainz ml.Ferrari35,876
7Charles LeclercFerrari43,162
8Esteban OconAlpine52,832
9Pierre GaslyAlpine54,747
10Kevin MagnussenHaas1:04,826
11Juki CunodaAlphaTauri1:07,494
12Nico HülkenbergHaas1:10,588
13Guanjü DžovAlfa Romeo1:16,060
14Nyck De VriesAlphaTauri1:17,478
15Oscar PiastriMcLaren1:25,021
16Logan SargeantWilliams1:26,293
17Lando NorrisMcLaren1:26,445
18Valtteri BottasAlfa Romeo1 krog
Odstop: Lance Stroll (Aston Martin), Alexander Albon (Williams)
Najhitrejši krog: Max Verstappen (1:31,906)

Skupni vrstni red 2023, dirkači (2/23):

#DirkačMoštvoTočke
1Max Verstappen Red Bull44 (1)
2Sergio PerezRed Bull43
3Fernando AlonsoAston Martin30
4Carlos Sainz ml.Ferrari20
5Lewis HamiltonMercedes20
6George RussellMercedes18
7Lance StrollAston Martin8
8Charles LeclercFerrari6
9Valtteri BottasAlfa Romeo4
10Esteban OconAlpine4
11Pierre GaslyAlpine4
12Kevin MagnussenHaas1
13Alexander AlbonWilliams1
14Juki CunodaAlphaTauri0
15Nico HülkenbergHaas0
16Logan SargeantWilliams0
17Guanjü DžovAlfa Romeo0
18Nyck De VriesAlphaTauri0
19Oscar PiastriMcLaren0
20Lando NorrisMcLaren0

Opomba: V oklepajih je število dodatnih točk za najhitrejši krog.


Skupni vrstni red 2023, konstruktorji (2/23):

#MoštvoDirkaška zasedbaTočke
1Red BullVerstappen, Perez87
2Aston MartinAlonso, Stroll38
3MercedesRussell, Hamilton38
4FerrariSainz ml., Leclerc26
5AlpineOcon, Gasly8
6Alfa RomeoBottas, Džov4
7HaasMagnussen, Hülkenberg1
8WilliamsAlbon, Sargeant1
9AlphaTauriCunoda, De Vries0
10McLarenPiastri, Norris0