Lewis Hamilton je na izjemen način po smoli tekmecev osvojil  prvo zmago v sezoni in tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je na izjemen način po smoli tekmecev osvojil prvo zmago v sezoni in tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Foto: Reuters
Lewis Hamilton slavi 63. zmago v karieri. Foto: Reuters
Hamilton v Bakuju zmagal prvič letos

Hamilton je najprej s precejšnjim zaostankom vozil na drugem mestu za prepričljivo vodilnim Sebastianom Vettlom, nato pa po napaki in težavami s pnevmatikami v 22. krogu padel na tretje mesto. S taktiko enega postanka se je pred Vettla na prvo mesto zavihtel Valtteri Bottas in suvereno vodil vse do 49. kroga. Takrat je po drugem umiku varnostnega avtomobila s steze povozil enega izmed delcev na stezi in poškodoval pnevmatiko. Vettel je odpadel že krog prej po neprevidnem manevru ob poskusu prehitevanja Bottasa in tekmo končal na četrtem mestu.

Neverjeten podvig Räikkönena
Presenetljivo je tako na drugem mestu končal Kimi Räikkönen, tretji pa je bil Sergio Perez. Räikkönen se je že v prvem krogu zapletel v nesrečo in celo izpadel iz deseterice med dirko, Perez pa je edini dirkač z dvema uvrstitvama na zmagovalni oder na dozdajšnjih treh dirkah v Bakuju. Med prvo deseterico je še nekaj presenečenj. Charles Leclerc je s šestim mestom na svoji četrti dirki kariere osvojil kar osem točk, do presenetljivih točk pa sta prišla tudi Stoffel Vandoorne in Brendon Hartley.

Red bulla izločila sama sebe z dirke
Že to, da je varnostni avtomobil prišel na stezo v prvem krogu, pove dovolj o razburljivosti dirke. V prvem krogu sta ob trčenjih s Fernandom Alonsom in Räikkönenom brez uvrstitve ostala Sergej Sirotkin in Esteban Ocon, poseben šov pa sta s svojimi medsebojnimi prehitevanji in nevarno vožnjo tik za najboljšo trojico uprizorila dirkača Red Bulla Max Verstappen in Daniel Ricciardo. Vrhunec je sledil v 40. krogu, ko je Ricciardo od zadaj naletel v Verstappnov dirkalnik, dirko pa sta ob progi končala oba. Sledila je vrnitev varnostnega avtomobila na dirko, umaknil se ni vse do 47. kroga, in napet zaključek.

Hamilton "začuden" nad nepričakovano zmago
"To je bila pa precej razburljiva dirka. Valtteri je naredil izjemno delo in si je zmago zaslužil, tudi Sebastian je bil izvrsten, tako da je nekoliko čudno, da sem na vrhu. Zagotovo ne sicer najboljša dirka zame,"
je po veliki zmagi, ki se je bo še dolgo spominjal, dejal Hamilton. Räikkönen pa je po drugem mestu dejal: "Ne najboljši štart dirke zame, sledila je težka dirka, potrudil sem se, v posamičnih trenutkih sem se počutil dobro. Bil sem pa tudi potrpežljiv. Izplačalo se je, ni pa bilo lahko."

Naslednja dirka bo VN Španije 13. maja.

VN AZERBAJDŽANA, Baku                                                        
Končni vrstni red (51/51):                                 
 1. L. HAMILTON    Mercedes 1:43:44,291
 2. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari       +2,460
 3. S. PEREZ       Force India    4,024
 4. S. VETTEL      Ferrari        5,329
 5. C. SAINZ       Renault        7,515
 6. C. LECLERC     Sauber         9,158
 7. F. ALONSO      McLaren       10,931
 8. L. STROLL      Williams      12,546
 9. S. VANDOORNE   McLaren       14,152
10. B. HARTLEY     Toro Rosso    18,030

 
SKUPNI VRSTNI RED (4/21)             
                                       
Dirkači:                               
 1. L. HAMILTON    Mercedes         70 
 2. S. VETTEL      Ferrari          66 
 3. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari          48 
 4. V. BOTTAS      Mercedes         40 
 5. D. RICCIARDO   Red Bull         37 
 6. F. ALONSO      McLaren          28 
 7. N. HÜLKENBERG  Renault          22 
 8. M. VERSTAPPEN  Red Bull         18 
 9. S. PEREZ       Force India      15 
10. C. SAINZ       Renault          13 
                                       
Moštva:                                
 1. FERRARI    114  5. RENAULT      35 
 2. MERCEDES   110  6. FORCE INDIA  16 
 3. RED BULL    55  7. TORO ROSSO   13 
 4. McLAREN     36  8. HAAS FERRARI 11 
Hamilton v Bakuju zmagal prvič letos