V sredo bo minilo eno leto, odkar je v starosti 70 let umrl nekdanji avstrijski dirkač formule 1 Niki Lauda. S Ferrarijem je bil svetovni prvak v letih 1975 in 1977, leta 1984 pa z McLarnom. Foto: Reuters
V sredo bo minilo eno leto, odkar je v starosti 70 let umrl nekdanji avstrijski dirkač formule 1 Niki Lauda. S Ferrarijem je bil svetovni prvak v letih 1975 in 1977, leta 1984 pa z McLarnom. Foto: Reuters

V knjigi z naslovom Niki Lauda: The Biography izvemo vse o imenitni karieri legendarnega dirkača formule ena izpod peresa novinarja, ki je Laudo spremljal več kot 40 let in je bil zraven tudi pri njegovih treh naslovih svetovnega prvaka (1975, 1977, 1984). Vmes so komentarji številnih tekmovalcev, pa tudi njegovih rojakov Gerharda Bergerja in Tota Wolffa.

V močnem dežju na Veliki nagradi Nemčije 1976 je bil po hudi nesreči ujet v goreč dirkalnik. Kljub zelo pesimističnim napovedim zdravnikov je bil pripravljen za dirkanje že šest tednov pozneje, za vse življenje pa so ostale brazgotine po obrazu.

Sorodna novica Umrl je Niki Lauda, legendarni avstrijski dirkač

Na zadnji dirki iste sezone pa je v podobno slabem vremenu na Veliki nagradi Japonske v drugem krogu zapeljal v boks in tako končal dirko, na kateri bi imel vse možnosti za osvojitev naslova prvaka. Tako je ne samo prepustil naslov Jamesu Huntu, ampak so se tudi skrhali njegovi odnosi z Enzem Ferrarijem, vodjo in ustanoviteljem moštva Ferrari, za katerega je dirkal.

Po njegovem rivalstvu s Huntom v tej sezoni je bil posnet film Dirka življenja iz leta 2013.

Vsebina knjige sega od Norosti zgodnjih dni do Zadnjega kroga in Zbogom, v njej je tudi poglavje o sinovih Lukasu in Mathiasu. Lukas v knjigi podrobno pripoveduje o svojem odnosu z očetom.

Lokalne oblasti prižgale zeleno luč belgijski dirki
V Belgiji je zaradi pandemije novega koronavirusa v veljavi prepoved vseh množičnih prireditev do 31. avgusta. Predsednik valonske vlade Elio Di Rupo je dejal, da bodo kljub temu (brez gledalcev) priredili VN Belgije v formuli 1, ki je v Spa-Francorchampsu na sporedu 30. avgusta. Kakšna bo sezona 2020 v formuli ena, je še vedno uganka. Prva dirka bo predvidoma 5. julija – VN Avstrije v Spielbergu.