Felipe Massa, lani šesti v svetovnem prvenstvu, je bil najhitrejši na četrtkovih testiranjih. Foto: EPA
Felipe Massa, lani šesti v svetovnem prvenstvu, je bil najhitrejši na četrtkovih testiranjih. Foto: EPA
Sergio Perez
21-letni Mehičan Sergio Perez, novinec v formuli ena, je dokazal, da je zelo hiter. Foto: EPA

Bolj kot dogajanje na stezi je v karavani formule 1 odmevala grožnja Forda, da bo na sodišču sprožil tožbo zaradi zaščite blagovne znamke: njihov najpopularnejši poltovornjak ford se imenuje F-150, zelo podobno ime pa ima tudi letošnji Ferrarijev F1-dirkalnik.

V Maranellu so bili začudeni nad potezo avtomobilskega giganta iz Detroita, ki je na sodišču v tem mestu že sprožil tožbo proti italijanskemu izdelovalcu športnih avtomobilov. Oznaka F150 krasi letošnji dirkalnik v čast 150. obletnice združitve Italije in v nobenem primeru je ne bi uporabili za oznako katerega izmed svojih cestnih športnih avtomobilov.

No, Italijani so se kljub temu odločili, da bodo dirkalnik preimenovali v F150th italia, z njim pa je Brazilec Felipe Massa že v sedmem od 14 krogov dolgi vožnji dosegel čas, ki ga ni uspelo popoldne izboljšati nikomur od preostalih enajstih voznikov, ki so v četrtek preizkušali letošnje dirkalnike.

Sergio Perez, novi dirkač ekipe Sauber in novinec v letošnji sezoni, je postavil drugi čas dneva, potem ko je poskrbel za prvo prekinitev testiranja, saj je s svojim sauberjem C30 obstal na stezi na izhodu iz levega ovinka Curva Jorge Martinez.

Red Bullovemu dirkaču Marku Webbru je njegov najhitrejši krog zadostoval le za 3. mesto na koncu testiranj, a so bili pri ekipi s krili vseeno zadovoljni s hitrostjo red bulla RB7 na daljših razdaljah.

Previdnejši so bili pri McLarnu, saj je Lewis Hamilton mclaren-mercedes MP4-26 v glavnem preizkušal na krajših razdaljah, njegov najboljši čas pa je mu je danes prinesel 5. mesto.

Veliko pozornosti so bili deležni tudi pri ekipi Lotus Renault: dirkalnik R31 je preizkušal Vitalij Petrov, v petek pa bo po nesreči hudo poškodovanega Roberta Kubice svojo priložnost za stalno nastopanje v letošnji sezoni dobil Nick Heidfeld.

Pri Mercedesu nič novega: tako kot v Valencii se jim ni uspelo prebiti med najhitrejše, še večjo skrb pa je povzročila ponovna okvara mercedes-benza MGP W02 (že tretjič na zimskih testiranjih), zaradi katere je Nico Rosberg obstal na stezi in zaradi katere je bilo testiranje za nekaj časa prekinjeno.

Rezultati 1. dne testiranj:  
1. F. Massa Ferrari 1:20.709
2. S. Perez Sauber +0,774
3. M. Webber Red Bull 0,813
4. D. Ricciardo Toro Rosso 1,046
5. L. Hamilton McLaren-M. 1,205
6. J. Alguersuari Toro Rosso 1,980
7. A. Sutil Force India 2,763
8. V. Petrov Lotus Renault 2,795
9. N. Rosberg Mercedes GP 3,254
10. J. Trulli Team Lotus 3,749
11. T. Glock Marrusia V. 4,377
12. P. Maldonado Williams 14,259