Štirikratni svetovni prvak v formuli ena Alain Prost, ki je med letoma 1980 in 1991 ter leta 1993 dirkal za McLaren, Renault, Ferrari in Williams, je na 202 dirkah 106-krat stal na odru za zmagovalce, 51-krat na najvišji stopnički. Foto: EPA
Štirikratni svetovni prvak v formuli ena Alain Prost, ki je med letoma 1980 in 1991 ter leta 1993 dirkal za McLaren, Renault, Ferrari in Williams, je na 202 dirkah 106-krat stal na odru za zmagovalce, 51-krat na najvišji stopnički. Foto: EPA

V zadnjih letih pozornost v formuli ena 'krade' Lewis Hamilton, ki s serijskim zmagovanjem in osvajanjem naslovov prvaka ruši številne rekorde. S tem so na dan znova privrele številne žgoče debate o najboljšem dirkaču kraljice motošporta vseh časov.

Pogosto poudarjam: prihajam iz Saint-Chamonda, mesteca v Loari, moji starši so bili revni. Vse sem v življenju dosegel sam. Nikoli nisem imel menedžerja, sam sem se pogajal o pogodbah. Bil sem nizke rasti, imel sem ukrivljen nos in kodraste lase. Ostajam pa štirikratni svetovni prvak z 51 zmagami v formuli ena.

Alain Prost

Hamilton, Michael Schumacher, Ayrton Senna ‒ to so dirkači, ki se največkrat omenjajo, ne pa tudi 'profesor' Alain Prost, ki meni, da je njegova kariera v formuli ena premalo cenjena. Za to pozna tudi verjetne razloge.

Nikoli ni bil prvi dirkač v moštvu
"Že več kot 40 let me še vedno sprašujejo, kdo je po mojem mnenju najboljši dirkač formule ena vseh časov. Na tovrstna vprašanja nikoli ne odgovorim, saj se vedno sprašujem, ali bi bil enako dober, kot Juan Manuel Fangio v dirkalniku, ki ga je vozil takrat. Bil je najboljši dirkač svoje generacije, tako kot sva bila midva z Ayrtonom najboljša v svoji generaciji, Michael Shumacher v svoji in Lewis Hamilton danes. Vseeno pa menim, da se moji dosežki v formuli ena kar malo podcenjujejo," je za francoski časopis Le Figaro povedal Prost in dodal: "Pogosto se sprašujem, zakaj. Sem edini dirkač, ki je osvojil več naslovov svetovnega prvaka in hkrati čim dlje želel dirkati z istim dirkačem v moštvu. Včasih sem ga celo podprl. Tako je bilo z Ayrtonom, skoraj sem prosil McLaren, naj ga pripelje v moštvo. Nikoli nisem imel garantiranega položaja prvega dirkača, morda se mi je to včasih maščevalo."

Ayrton Senna in Alain Prost sta poskrbela za eno najrazburljivejših obdobij formule ena v zgodovini. Foto: AP
Ayrton Senna in Alain Prost sta poskrbela za eno najrazburljivejših obdobij formule ena v zgodovini. Foto: AP

Vse v življenju je dosegel sam
66-letnik je prepričan, da ga ne uvrščajo v debato o najboljših dirkačih zaradi dejstva, da je popolnoma običajen. "Preveč običajen fant sem in to se ne prodaja dobro," je priznal in pojasnil: "Pogosto poudarjam: prihajam iz Saint-Chamonda, mesteca v Loari, moji starši so bili revni. Vse v življenju sem dosegel sam. Nikoli nisem imel menedžerja, sam sem se pogajal o pogodbah. Bil sem nizke rasti, imel sem ukrivljen nos in kodraste lase. Ostajam pa štirikratni svetovni prvak z 51 zmagami v formuli ena. Včasih sem dobil dirke z dirkalnikom, s katerim bi kdor koli osvojil prvo mesto. Včasih sem osvojil četrto mesto, pa sem odpeljal dirko življenja. Tega nihče ni opazil." Dirkač, ki je v elitnem motošportnem razredu dirkal med letoma 1980 in 1991 ter leta 1993, ko je osvojil svoj zadnji naslov prvaka, je s svojo kariero sicer zadovoljen.

Sklenil je: "Lahko bi osvojil tudi sedem naslovov prvaka, vendar sem imel včasih smolo, včasih so moštva goljufala, spremenil se je tudi sistem točkovanja. Kljub vsemu ne obžalujem ničesar. Kaj pa bi se spremenilo v mojem življenju, če bi osvojil še en naslov več?"

Ste vedeli?

Vnukoma Alaina Prosta je ime Kimi (po Räikkönenu) in Mika (po Hakkinenu). Tretjemu vnuku je ime Liam.