Daniel Ricciardo je v Monte Carlu dosegel sedmo zmago v karieri, sicer pa je zmagal drugič v sezoni - prvič po dirki v Šanghaju. Foto: Reuters
Daniel Ricciardo je v Monte Carlu dosegel sedmo zmago v karieri, sicer pa je zmagal drugič v sezoni - prvič po dirki v Šanghaju. Foto: Reuters

Imeli smo kar nekaj težav, s katerimi smo se morali spopasti. Sredi dirke je moj dirkalnik začel izgubljati moč in zdelo se je, da je moja dirka končana. Do cilja smo prišli z zgolj šestimi prestavami, a ciljno črto smo prečkali prvi in zaradi tega sem zelo, zelo vesel.

Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo je brez težav zadržal vodilni položaj na štartu. To pa je bil pravzaprav v boju za zmago tudi eden najpomembnejših delov dirke. Foto: Reuters
Kimiju Räikkönenu je v zaključku dirke za seboj uspelo zadržati rojaka Valtterija Bottasa. Foto: Reuters
Fernando Alonso je bil prvi, ki je odstopil na dirki v Monte Carlu. Pozneje sta mu sledila še Charles Leclerc in Brendan Hartley. Španec je prvič v letošnji sezoni ostal brez točk. Foto: Reuters
Ricciardo v Monte Carlu vodil od štarta do cilja

Avstralski dirkač je vodil tako rekoč od začetka do konca dirke, resda je imel v drugi polovici dirke nekaj težav z izgubo moči v svojem pogonskem sklopu, a resnejšega dela pravzaprav ni imel.

28-letnik je vendarle dočakal zmago v kneževini, pred dvema letoma je bil na zelo dobri poti, da osvoji VN Monaka, nato pa so mu jo v boksu zagodli mehaniki, ki ob menjavi niso imeli pripravljenih pravih gum. Daljši postanek ga je stal zmage, uvrstil se je na drugo mesto za Hamiltona.

Lewis Hamilton je bil tokrat v Monte Carlu tretji, tudi on je imel kopico težavic, predvsem z obrabo gum, Britanec je bil ves čas na radijski zvezi s svojo ekipo, na koncu je storil dovolj za uvrstitev na oder za zmagovalce. Tam je na drugo najvišjo stopničko stopil Sebastian Vettel.

Nič spektakularnega v Monte Carlu
Prav nič spektakularnega. Po pričakovanjih najprestižnejša dirka v kraljici motošporta ni postregla z veliko akcije. Ricciardo je zanesljivo ubranil najboljši športni položaj, ki si ga je privozil v sobotnih kvalifikacijah, za njim sta v prvi zavoj zapeljala Vettel in Hamilton, sledila sta jim Kimi Räkkkönen in Valtteri Bottas. Tudi po prvih postankih se dirkači pri vrhu niso zamenjali, še najdejavnejši je bil Max Verstappen, ki je dirko začel zadnji, nato pa v naslednjih krogih hitro napredoval po lestvici navzgor, kmalu se je zavihtel že na deseto mesto.

Ricciardo izgubljal moč, Hamilton obrabljal gume
Na polovici dirke se je Ricciardova mirna vožnja po ulicah Monte Carla sprevrgla v manjšo dramo. Avstralec, ki ima sicer stalno bivališče prav v kneževini, je zaznal težave s pogonskim sklopom. Izgubil je nekaj moči, a je kljub vsemu razmeroma mirno in suvereno premagoval zavoje in držal drugouvrščenega Vettla na varni razdalji. Medtem je imel težave z obrabljanjem gum tudi Hamilton, ki je želel v 42. krogu še drugič zaviti v boks po nov komplet gum, a so mu po radijski zvezi zaradi boljšega končnega rezultata sporočili, naj ostane na stezi.

Räikkönenu dvoboj z Bottasom
Prva tri mesta so bila oddana, Ricciardo je dirkal sedmi zmagi v karieri naproti, Vettel je suvereno držal drugo mesto, na tretjem mestu je dirkal Hamilton. Je pa bilo v izdihljajih dirke še vroče v boju za četrto mesto. Finski dvoboj je na koncu vendarle dobil Räikkönen, ki je za slabo sekundo ugnal Bottasa. Temu se rojaku nikakor ni uspelo dovolj približati za morebitni prehitevalni manever.

Dirka za VN Monaka, Monte Carlo

Končni vrstni red (78/78):    
 1. D. RICCIARDO R.B. 1:42:54,807
 2. S. VETTEL   Ferrari  +7,336
 3. L. HAMILTON  Mercedes 17,013
 4. K. RÄIKKÖNEN Ferrari  18,127
 5. V. BOTTAS   Mercedes 18,822
 6. E. OCON    F. India 23,667
 7. P. GASLY   T. Rosso 24,331
 8. N. HÜLKENBERG Renault  24,839
 9. M. VERSTAPPEN Red Bull 25,317
10, C. SAINZ   Renault 1:09,013
11. M. ERICSSON  Sauber 1:09,864
12. S. PEREZ   F. I.  1:10,461
13. K. MAGNUSSEN Haas  1:14,823
14. S. VANDOORNE McLaren  1 krog
15. R. GROSJEAN  Haas   1 krog
16. S. SIROTKIN  Williams 1 krog
17. L. STROLL   Williams 2 kroga
                 
Odstop: Alonso, Leclerc, Hartley

 

Skupni vrstni red, dirkači:    
 1. L. HAMILTON  Mercedes   110
 2. S. VETTEL   Ferrari    96
 3. D. RICCIARDO Red Bull   72
 4. V. BOTTAS   Mercedes   68
 5. K. RÄIKKÖNEN Ferrari    60
 6. M. VERSTAPPEN Red Bull   35
 7. F. ALONSO   McLaren    32
 8. N. HÜLKENBERG Renault    26
 9. C. SAINZ   Renault    20
10. K. MAGNUSSEN Haas     19
...                
                 
Moštva:              
 1. MERCEDES 178 5. McLAREN  40
 2. FERRARI 156 6. F. INDIA  26
 3. RED BULL 107 7. TORO ROSSO 19
 4. RENAULT  46 8. HAAS    19
...                
                 

Imeli smo kar nekaj težav, s katerimi smo se morali spopasti. Sredi dirke je moj dirkalnik začel izgubljati moč in zdelo se je, da je moja dirka končana. Do cilja smo prišli z zgolj šestimi prestavami, a ciljno črto smo prečkali prvi in zaradi tega sem zelo, zelo vesel.

Daniel Ricciardo
Ricciardo v Monte Carlu vodil od štarta do cilja