Finca Valtteri Bottas in Kimi Räikkönen sta na odru hladno opazovala veselje zmagovalca. Foto: Reuters
Finca Valtteri Bottas in Kimi Räikkönen sta na odru hladno opazovala veselje zmagovalca. Foto: Reuters
Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo je v zadnji tretjini dirke vozil sijajno. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel je prvi zapeljal v prvi zavoj. Kimi Räikkönen ga je napadal, a nekaj zavojev pozneje padel na četrto mesto. Foto: Reuters
Ricciardo do šeste zmage kariere

Voznik Red Bulla je vse premagal za skoraj deset sekund. Drugo mesto je osvojil Valtteri Bottas (Mercedes), stopničke pa je ujel še Kimi Räikkönen (Ferrari). Neposrečeno dirko je imel vodilni v prvenstvu Sebastian Vettel (Ferrari), ki je osvojil osmo mesto.

Na štartu je torej Vettel unovčil najboljši štartni položaj. Na drugo mesto je skočil Bottas, na tretje pa Max Verstappen (Red Bull), ki je pridobil dve mesti. Slabše je začel Räikkönen, ki je v prvem zavoju napadal Vettla, na koncu pa je padel na četrto mesto. Lewis Hamilton je prvi krog končal tik za njim.

Bottas pri menjavi gum prehitel Vettla
Uvodna akcija je bila tudi vse, kar smo v boju za najvišja mesta videli v prvih 18 krogih, ko je v bokse zavil Verstappen, kmalu pa sta mu sledila tudi oba Mercedesa, za njim pa še Vettel, ki pa se je vrnil za Bottasom. Finec je imel pred menjavami pnevmatik tri sekunde in pol zaostanka, ki pa jih je izničil. Vodstvo je podedoval Räikkönen, ki pa je bil edini med najboljšimi, ki ni zavil v bokse. Njegove gume so kmalu postale vse slabše, tako sta v 27. krogu mimo skočila Bottas in Vettel, Räikkönen pa je kmalu zatem vendarle zavil v bokse in padel na šesto mesto.

Varnostni avto izničil razlike ...
V 32. krogu je na progo zapeljal varnostni avto, ki je izničil vse razlike in zakuhal precej akcije. Prihod varnostnega avtomobila sta izkoristila oba Red Bulla, ki sta tako hitro zavila v bokse. Bila sta edina med najboljšimi s strategijo dveh postankov in tako pridobila nekaj dragocenih sekund. Štiri kroge pozneje se je dirka nadaljevala, Bottas je brez težav ohranil vodstvo, za njim pa so se razvrstili Vettel, Hamilton, Verstappen in Ricciardo.

... in pripravil precej sprememb
Sledili so fantastični krogi Ricciarda, ki je na svežih gumah najprej prehitel Verstappna (izkoristil je neuspešen Nizozemčev napad na Hamiltona), nato pa še oba štirikratna svetovna prvaka, s čimer je skočil na drugo mesto. V 44. krogu je Verstappen napadel Vettla, oba sta se zavrtela in izgubila nekaj sekund. Verstappen je padel na peto mesto, Vettel pa na sedmega. Komisarji so ocenili, da je bil za nesrečo kriv mlajši od obeh, Verstappen je bil tako kaznovan s pribitkom desetih sekund. Krog pozneje je Ricciardu uspel odločilni napad na Bottasa, s čimer je prevzel vodstvo in ga do cilja le še oplemenitil.

Izkoristil poznejša zaviranja
"Tale zmaga je res nepričakovana. Bilo je noro, vse se je zgodilo hitro. Ko je prišel varnostni avtomobil na progo, so me poklicali v bokse. Vse se je zgodilo tako hitro," je bil navdušen Ricciardo, ki pa je o svojih prehitevalnih manevrih povedal: "Imel sem mehke gume, vedel sem, kaj moram narediti na zaviranjih. Vesel sem, da mi je uspelo."

Razlika na vrhu zdaj le devet točk
Vettel je imel zaradi trka nemalo težav s svojim vozilom, tako ga je ob koncu prehitel še Fernando Alonso. Nemec je kljub vsemu v skupnem seštevku zadržal devet točk prednosti pred Hamiltonom. Naslednjo dirko bo čez dva tedna gostil Baku.

VN Kitajske, izidi:          
 1. D. RICCIARDO  Red Bull  1:35,785
 2. V. BOTTAS   Mercedes   +8,894
 3. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari    9,637
 4. L. HAMILTON  Mercedes   16,985
 5. M. VERSTAPPEN Red Bull   20,436
 6. N. HÜLKENBERG Renault   21,052
 7. F. ALONSO   McLaren   30,639
 8. S. VETTEL   Ferrari   35,286
 9. C. SAINZ    Renault   35,763
10. K. MAGNUSSEN  Haas     39,594
 
Dirkači:               
 1. S. VETTEL   Ferrari     54
 2. L. HAMILTON  Mercedes     45
 3. V. BOTTAS   Mercedes     40
 4. D. RICCIARDO  Red Bull     37
 5. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari     30
 6. F. ALONSO   McLaren     22
 7. N. HÜLKENBERG Renault     22
 8. M. VERSTAPPEN Red Bull     18
 9. P. GASLY    Toro Rosso    12
10. K. MAGNUSSEN  Haas       11
                   
Moštva:                
 1. MERCEDES  85  5. RENAULT   25
 2. FERRARI  84  6. TORO ROSSO  12
 3. RED BULL  57  7. HAAS     11
 4. McLAREN  28  8. SAUBER    2
 
Ricciardo do šeste zmage kariere