Vse glasnejše so govorice o dirki formule ena za VN Londona. Foto: EPA
Vse glasnejše so govorice o dirki formule ena za VN Londona. Foto: EPA

Ni skrivnost, da si vodstvo formule ena prizadeva za čim večjo širitev elitnega razreda motošporta, s katero želi prodreti in pokriti čim več trgov. Ena izmed posledic je večje število dirk, to se bo z letošnjih 22 v sezoni 2022 povečalo na 23, luč sveta pa bo ugledala tudi dirka za VN Miamija.

A kot kaže, ZDA in Italija kmalu ne bosta edini državi, v kateri se bosta v eni sezoni zvrstili po dve dirki. Čez lužo bodo dirkalniki hrumeli v Austinu in Miamiju, v Italiji dirkajo v Monzi in Imoli, kot kaže, pa utegne kmalu dve dirki gostiti tudi Velika Britanija. Ob dirki za VN Velike Britanije v Silverstonu še VN Londona v britanski prestolnici.

Neizživete sanje

Ideja o VN-ju Londona sicer ni nova, v preteklosti so jo želeli že večkrat uresničiti oziroma premakniti z mrtve točke, a izvedbe nikoli ni dočakala zaradi skrbi glede varnosti in prometne gneče v središču mesta.

Progo želijo umestiti v vzhodni del
Po poročanju Daily Maila trenutno potekajo pogajanja o progi v Londonu, ki naj bi bila umeščena v vzhodni del mesta, ideji pa naj bi bil naklonjen tudi župan mesta Sadiq Khan. Ta želi dirko za VN Londona izpeljati še pred koncem svojega drugega mandata leta 2024. "Upamo, da nam bo uspelo. Nad projektom smo zelo navdušeni. Priča bomo izjemnemu vzdušju, najboljšim dirkačem na svetu, navijačem z vseh koncev sveta in največjim pokroviteljem," je v pogovoru za časopis dejal Josh Wander, ustanovitelj podjetja 777 Partners, ki je med drugim tudi pobudnik londonske dirke. "Ne samo to, zgradili bomo izjemen zabaviščni kompleks, ki bo lahko skupnosti služil vse leto in bo nekako oživil okolico," je še dodal.

Šlo naj bi za obojestransko sodelovanje
Unmesh Desai, član londonske mestne skupščine, je ob tem dejal, da gre pri londonski dirki in novem zabaviščnem kompleksu predvsem za pomoč vzhodnemu Londonu, ki ima še veliko neizkoriščenega potenciala. "Formula ena verjame v nas in mi verjamemo vanjo. Gre za obojestransko sodelovanje. Ko bo vzhodni London gostil dirko formule ena, bo dokončno na motošportnem zemljevidu," je povedal. Za projekt naj bi bila finančna sredstva bojda že zagotovljena.

Do danes že štirikrat po dve britanski dirki v sezoni

Velika Britanija je v preteklosti sicer že gostila po dve dirki na sezonom. V letih 1983 in 1985 je poleg VN-ja Velike Britanije v Silverstonu VN Evrope gostil še Brands Hatch, leta 1993 sta dirko gostila Silverstone in Donnington Park (VN Evrope). Nazadnje je Otok dve dirki gostil lani, obe v Silverstonu (VN Velike Britanije in VN ob 70. obletnici formule ena).