Sergio Perez je v nedeljo v Manami dosegel svojo prvo zmago v formuli ena, katere član je od leta 2011. Do danes je začel 190 dirk, 10-krat se je uvrstil na oder za zmagovalce. Foto: Reuters
Sergio Perez je v nedeljo v Manami dosegel svojo prvo zmago v formuli ena, katere član je od leta 2011. Do danes je začel 190 dirk, 10-krat se je uvrstil na oder za zmagovalce. Foto: Reuters

Le kdo bi si mislil, da bo sezona 2020 v formuli ena postregla z dirko, po kateri na odru za zmagovalce ne bo ne dirkača Mercedesa ne Red Bulla. In to dvakrat! Prvič v Monzi, drugič v nedeljo v Manami, kjer je dirko za VN Sahirja presenetljivo dobil Sergio Perez.

Zaradi te zmage sem predvsem veliko mirnejši. Kaj točno se bo zgodilo, ni odvisno od mene. Seveda si želim kariero v formuli ena nadaljevati. Če si mi ne bo uspelo zagotoviti dirkaškega sedeža za prihodnjo sezono, se vračam leta 2022.

Sergio Perez

Dirkač, ki je po koncu sezone prisiljen zapustiti Racing Point, je prav temu moštvu prinesel sploh prvo zmago v zgodovini. In to kakšno – po trku s Charlesom Leclercom v uvodnem krogu in prisilnem postanku je padel na rep kolone, a se je počasi in vztrajno prebijal v ospredje.

Na koncu sta bila za zmago potrebna tudi kanček sreče in neumnost tekmecev. Predvsem Mercedesa, ki si je privoščil veliko napako, po kateri je verjetni novi dvojni zmagi v kraljici motošporta pomahal v slovo, na koncu pa namesto maksimalnih 44 točk osvojil le sedem. Moštvo iz Brackleyja si skoraj nikoli ne privošči niti najmanjšega spodrsljaja, tokrat večjega skoraj ne bi mogli storiti.

Sorodna novica Bahrajn v znamenju rožnate barve: Perez dobil VN Sahirja

Prvi Mehičan z zmago po letu 1970
A to Pereza prav nič ne zanima. Na prejšnji dirki za VN Bahrajna je bil v odličnem položaju, ko mu je odpovedal pogonski sklop. Tokrat je njegov racing point z Mercedesovim motorjem zdržal do ciljne črte, Perez pa je tako postal prvi Mehičan z zmago v elitnem motošportnem razredu po Pedru Rodriguezu, ki je 7. junija 1970 slavil na VN Belgije v Spa-Francorchampsu. "Brez besed sem. Upam, da ne sanjam," je takoj po dirki za F1tv dejal Perez. "Vsa ta leta sem sanjal o tem trenutku. Za to sem potreboval deset let. Ne vem, kaj reči. Po prvem krogu je bilo dirke zame tako rekoč konec. Danes je šlo le za to, da se nisem nikoli predal. V drugem delu dirke sem moštvu dejal, da se v dirkalniku počutim kot v limuzini. Vse je bilo tako preprosto, bili smo zelo hitri, mislim, da smo ves konec tedna oddelali zelo dobro."

O svoji prihodnosti v formuli ena je še dodal: "Zaradi te zmage sem predvsem veliko mirnejši. Kaj točno se bo zgodilo, ni odvisno od mene. Seveda si želim kariero v formuli ena nadaljevati. Če si mi ne bo uspelo zagotoviti dirkaškega sedeža za prihodnjo sezono, se vračam leta 2022."

MEHIŠKE ZMAGE V FORMULI ENA
LetoDirkačDirkaPrizorišče
1967Pedro RodriguezVN Južne AfrikeKyalami
1970Pedro RodriguezVN BelgijeSpa-Francorchamps
2020Sergio PerezVN SahirjaManama

Ocon se je na ciljni črti razjokal
Uspeha kariere se je po bahrajnski preizkušnji veselil tudi Esteban Ocon, ki je osvojil prve stopničke v karieri. Francoz si je po krajšem premoru zagotovil sedež pri Renaultu, kjer mu ob Danielu Ricciardu zagotovo ni lahko, a tokrat je poskrbel za najboljšo moštveno uvrstitev v sezoni, potem ko je bil Ricciardo dvakrat tretji na VN-ju Eifla in VN-ju Emilije – Romanje. "Tudi sam sem brez besed. Ob prečkanju ciljne črte sem se razjokal, bilo je zelo čustveno. Za nami je težka sezona, ni se nam vselej izšlo po načrtih, vendar se nikoli nismo predali. Še naprej smo trdo garali, ostali motivirani. Ko te vse več ljudi odpisuje, je zelo pomembno, da verjameš vase. Danes nam je uspelo. Presrečen sem. Bilo je težko, a bilo je vredno," je povedal 24-letnik iz Evreuxa. Primerjave med moštvenimi tekmeci so neizogibne in tega se Ocon zelo dobro zaveda. "Daniel mi predstavlja zares dobro merilo v formuli ena. Za seboj ima zelo dobro sezono. Na splošno se mi zdi, da sem tudi sam letos zelo napredoval. Ves čas topim zaostanek za njim, zdaj pa to drugo mesto predstavlja še češnjo na tortici," je še povedal Ocon.

Stroll z nekoliko kislim nasmeškom
Vesel, a z nekoliko kislim nasmeškom se je omenjenima dirkačema na odru za zmagovalce pridružil Lance Stroll. Perezov moštveni tekmec je v zadnjem času dvignil formo, v Turčiji je zablestel v kvalifikacijah, kjer je dosegel svoj prvi 'pole' v karieri, tokrat je bil tretji, a zaveda se, da je bila zmaga na dosegu roke. "To je bila za naše moštvo neverjetna dirka. Vseeno je del mene razočaran, saj se mi je zdelo, da to dirko lahko tudi dobim. Nekako mi ni uspelo razviti dovolj velike hitrosti, da bi napadel Estebana. Vseeno je končni izkupiček neverjeten – prvo in tretje mesto. Vsekakor nekaj, kar smo krvavo potrebovali za konstruktorski seštevek," je povedal Kanadčan, ki bo v prihodnji sezoni pri Racing Pointu (ta se bo preimenoval v Aston Martin) dirkal s Sebastianom Vettlom. O zdajšnjem kolegu na drugi strani garaže je še povedal: "Zelo sem vesel za Sergia! Z nami je imel na sporedu še nekaj dirk pred odhodom. Toliko časa je čakal na to zmago in končno jo je dočakal ta konec tedna. Fantastično."

George Russell je odsotnost Lewisa Hamiltona in priložnost, ki jo je kot dirkač Williamsa dobil pri Mercedesu, zgrabil z obema rokama. Za zmago se mu ni izšlo, je pa številnim dvomljivcem dokazal, iz kakšnega testa je. Za nameček je popolnoma zasenčil Valtterija Bottasa, ki je prav zaradi Britančeve predrte gume puščavsko preizkušnjo končal pred njim.  Foto: Reuters
George Russell je odsotnost Lewisa Hamiltona in priložnost, ki jo je kot dirkač Williamsa dobil pri Mercedesu, zgrabil z obema rokama. Za zmago se mu ni izšlo, je pa številnim dvomljivcem dokazal, iz kakšnega testa je. Za nameček je popolnoma zasenčil Valtterija Bottasa, ki je prav zaradi Britančeve predrte gume puščavsko preizkušnjo končal pred njim. Foto: Reuters

Russell zmago na dirki izgubil kar dvakrat
Pa poglejmo še v Mercedesovo garažo, kjer po dirki ni bilo nikakršnih razlogov za veselje. Namesto dvojne zmage so si ob majhnem osvojenem številu točk privoščili še polom na največji sceni. Russell, ki je po Hamiltonovi okužbi z novim koronavirusom sedel v Mercedesov dirkalnik, je storil vse, kar je bilo potrebno za zmago. Odlično je štartal, prevzel vodstvo, nadziral dirko, tudi po postanku je ohranil primat na progi, nato pa so ob drugem postanku mehaniki med postankom naredili napako in mu na dirkalnik namestili napačen komplet gum. Zatem je moral Britanec opraviti še prisilni postanek, po katerem je izgubil vodstvo, a ne tudi upov na zmago. Te je odnesla predrta zadnja guma nekaj krogov pozneje, ko je dohiteval vodilnega Pereza. "V tem trenutku ne najdem besed. Vsekakor ni dober občutek. Seveda se mi je že zgodilo, da mi je iz različnih razlogov zmaga spolzela iz rok ... ampak kar dvakrat na eni dirki? Preprosto nisem mogel verjeti," je povedal Russell. "Dal sem vse od sebe. Vodil sem, počutil sem se udobno in samozavestno. Potem pa smo imeli veliko zmedo, ki nas je uničila," je še dejal Britanec. "Mislim, da bi do konca dirke ujel Sergia. Zelo sem razočaran, a hkrati tudi zelo ponosen in vesel, da se mi je ponudila ta priložnost." Ali bo Hamilton pripravljen za sklepno dirko sezone v Abu Dabiju, še ni znano. A dejstvo je, da ima Mercedes v britanskem zaledju dirkačev pravo formulo za uspeh.

Perez v Sahirju do prve zmage v karieri