Sir Frank Williams (1942–2021). Foto: AP
Sir Frank Williams (1942–2021). Foto: AP

Nekdanji dirkač in večni motošportni navdušenec je leta 1977 ustanovil moštvo Williams, ki je nato postalo eden najuspešnejših kolektivov v kraljici motošporta.

Osvojil je namreč devet naslovov konstruktorskega prvaka, sedem naslovov dirkaškega svetovnega prvaka, njegovo moštvo pa se je podpisalo pod 114 zmag.

Od marca 1986 je bil prikovan na invalidski voziček, potem ko je v hudi prometni nesreči prestal zlom hrbtenice med četrtim in petim vretencem.

Postal je tetraplegik, kar pa ga kljub vsemu ni odvrnilo od njegove velike ljubezni – formule ena. Še naprej je bil vodja britanske ekipe, to je ostal do leta 2012, ko ga je na čelu moštva zamenjala hčerka Claire Williams. Septembra 2020 je družina moštvo v celoti prodala.

Williams je bil od petka v bolnišnični oskrbi, po izjavi moštva Williams sodeč je umrl v nedeljo v krogu družinskih članov. "Bil je pravi velikan našega časa. Premagoval je najtežje izzive v življenju, vsak dan se je boril za zmago - na progi in zunaj nje. Izgubili smo zelo ljubljenega in spoštovanega člana družine formule ena. Zelo ga bomo pogrešali," je v prvem odzivu na Williamsovo smrt dejal predsednik in izvršni direktor formule ena Stefano Domenicali.

Poslovil se je legendarni Sir Frank Williams