V nedeljo bodo v Albert Parku pri Melbournu izpeljali uvodno dirko 64. sezone formule ena. Foto: EPA
V nedeljo bodo v Albert Parku pri Melbournu izpeljali uvodno dirko 64. sezone formule ena. Foto: EPA
Sergio Perez
Sergio Perez je lani nase opozoril z dobrimi predstavami v Sauberju. Dvakrat se je zavihtel tik pod vrh, a tako želene zmage še ni dosegel. Zdaj je Mehičan član McLarna, s katerim lahko letos končno uresniči sanje in prvič zmaga v formuli ena. Foto: EPA
Damon Hill
Prvo dirko v Albert Parku je leta 1996 dobil Britanec Damon Hill (Williams Renault). Foto: EPA
Jenson Button
V lanski sezoni se je zmage na dirki za VN Avstralije veselil Britanec Jenson Button. Na odru za zmagovalce sta mu družbo delala še Sebastian Vettel in moštveni kolega Lewis Hamilton. Foto: EPA
V nedeljo se začenja nova sezona formule ena
Sezona formule ena vse bližje

Testiranja dirkalnikov so za nami, zdaj bo šlo zares. Prva preizkušnja dirkače čaka v nedeljo ob 7.00 zjutraj po našem času, ko bodo morali v boju za prve točke v sezoni prevoziti 58 napornih krogov. Katera ekipa se je najbolje pripravila na uvodno dirko sezone, kdo se bo veselil prve letošnje zmage?

Stavnica za VN Avstralije:
1. Sebastian Vettel (3,80)
2. Fernando Alonso (5,50)
3. Jenson Button (6,50)
4. Lewis Hamilton (9,50)
5. Kimi Räikkönen (10,00)
6. Mark Webber (11,00)
7. Sergio Perez (19,00)
8. Romain Grosjean (21,00)
9. Nico Rosberg (26,00)
10. Felipe Massa (34,00)


Coulthardov favorit Hamilton

Na začetku sezone je vedno težko govoriti o nespornemu favoritu. Stavnice največ možnosti pripisujejo Sebastianu Vettlu, ki lahko letos še četrtič zapored osvoji naslov svetovnega prvaka. Njegovi najbližji zasledovalci so (po vrstnem redu) Fernando Alonso, Jenson Button in Lewis Hamilton, ki pa je po mnenju nekdanjega zvezdnika formule ena Davida Coultharda letos glavni kandidat za naslov. "Lewis lahko letos osvoji naslov prvaka, in to bi bilo izjemno, a zaveda se, da mu to ne bo uspevalo vsako leto. Težko je zmagovati na dirkah formule ena, kaj šele postati svetovni prvak. Ključ do uspeha je konstantna forma skozi celotno sezono," je v svoji kolumni za Guardian zapisal 41-letni Škot.

Lahko preseneti Perez?
Po Hamiltonovem odhodu je član McLarna postal Sergio Perez, ki v formuli ena še nikoli ni zmagal, bil pa je zelo blizu prvenca na lanski dirki za VN Malezije, ko je s Sauberjem zaostal le za Alonsom. Zdaj ima močnejši dirkalnik in več možnosti za uresničitev sanj. "Kot dirkač formule ena vselej sanjaš o zmagah. Ne vem, kakšen je občutek, ko prvi prečkaš ciljno črto in stopiš na najvišjo stopničko ob slavnostni podelitvi. Če sem iskren, si obupno želim zmage! Vseeno ne bom rinil z glavo skozi zid. Biti moram konstanten, pridno moram nabirati točke, zmaga pa bo že prišla sama od sebe," je dejal Mehičan in poudaril: "Moj cilj v letošnji sezoni je premagati Buttona in vse druge!"

V Melbournu malo prehitevanj
Cestno dirkališče v Albert Parku je le nekaj kilometrov južneje od središča Melbourna. Prvič je dirko formule ena za VN Avstralije gostilo 10. marca 1996, ko je pred Jacquesom Villeneuveom (Williams Renault) in Eddiejem Irvinom (Ferrari) slavil Britanec Damon Hill (Williams Renault). Gre za zelo hitro progo, ki poteka okoli umetnega jezera v Albert Parku. Del dirkališča je speljanega po javnih cestah, ki so zaradi temeljite prenove leta 1996 še vedno v tako rekoč odličnem stanju. Proga ni zapletena, dirkači si jo zelo hitro vtisnejo v spomin, težave jim povzroča le pomanjkanje dolgih ravnin, ki bi jim omogočale več prostora za prehitevanje. Krog je dolg 5,303 km, najhitreje ga je leta 2004 s Ferrarijem odpeljal Michael Schumacher (1:24,125).

Lani suverena zmaga Buttona
V prejšnji sezoni je uvodno dirko dobil Button, ki je glavnino dela opravil že na štartu, ko je prehitel moštvenega kolega Hamiltona in prevzel vodstvo. V 35. krogu je Vitalij Petrov, ki se je po lanski sezoni poslovil od karavane formule ena, dirko končal ob progi, na stezo je zapeljal varnostni avto, zaradi česar so bile časovne razlike med dirkači izničene. Toda vse to ni preprečilo Buttonove 13. zmage v karieri. Drugi je bil Vettel, tretji pa Hamilton. Odlično se je odrezal tudi povratnik Kimi Räikkönen, ki je z Lotusom dirko začel na 17. mestu, končal pa jo je deset mest višje.

Prenose nove sezone formule ena bomo začeli na MMC-jevem portalu, kjer si boste lahko v petek od 6.30 naprej ekskluzivno ogledali drugi trening. Sobotne kvalifikacije in nedeljsko driko bomo ob 7.00 prenašali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Dirka za VN Avstralije, Albert Park

Petek ob 2.30:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 6.30:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 4.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 7.00:
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 7.00:
DIRKA

V nedeljo se začenja nova sezona formule ena
Sezona formule ena vse bližje