Max Verstappen je v formuli ena z zmago v Zandvoortu na oder za zmagovalce stopil dvainpetdesetič, s čimer je na 15. mestu večne lestvice po uvrstitvah na stopničke zamenjal legendarnega Miko Häkkinena. Foto: EPA
Max Verstappen je v formuli ena z zmago v Zandvoortu na oder za zmagovalce stopil dvainpetdesetič, s čimer je na 15. mestu večne lestvice po uvrstitvah na stopničke zamenjal legendarnega Miko Häkkinena. Foto: EPA
Sorodna novica Oranžni Zandvoort slavi zmago Maxa Verstappna

Verstappnu je, kot kaže, poletni premor dobro del. Najprej je dobil farso v Spa-Francorchampsu, zdaj mu je uspel morda največji podvig v karieri ‒ zmaga na domači dirki v Zandvoortu.

S tem je Nizozemska postala 12. država v zgodovini formule ena, ki ima domačega zmagovalca, sezona 2021 pa prva po letu 2014 (Lewis Hamilton VN Velike Britanije in Nico Rosberg VN Nemčije), ki ima dva dirkača z zmago na domačih tleh.

To je bila za 23-letnika, rojenega v Hasseltu, sicer 100. dirka v formuli ena, na kateri je osvojil vsaj točko. To je do danes uspelo 17 dirkačem.

Polna osredotočenost 72 krogov
V Zandvoortu je moral ves čas dirkati popolnoma osredotočeno, saj proga ne oprosti niti najmanjše napake. Vseeno je bila zmaga suverena, le nekaj krogov izmed 72 je kazalo, da ga utegne Hamilton dohiteti, a so tega naposled na cedilu pustile obrabljene gume, tako da je moral v zaključku popustiti in se z moštvenim kolegom spustiti v boj za dodatno točko, ki ga prinaša najhitrejši krog.

Falanga nizozemskih navijačev je vso dirko bučno podpirala svojega ljubljenca. Ta jim je podporo povrnil z obrestmi. Foto: EPA
Falanga nizozemskih navijačev je vso dirko bučno podpirala svojega ljubljenca. Ta jim je podporo povrnil z obrestmi. Foto: EPA
Sorodna novica Verstappen na domači dirki do desetega najboljšega štartnega položaja

Vodstvo prevzel na domačih tleh
"Neverjetno je znova zmagati na še eni domači dirki (pred tednom dni je slavil na 'domači' VN Belgije, op. a.), super je spet prevzeti vodstvo v skupnem seštevku. Pred začetkom tega dirkaškega konca tedna so bila pričakovanja zelo visoka. Nikoli jih ni lahko izpolniti, a navijači so bili zares izvrstni, zelo sem vesel te zmage," je po dirki povedal Verstappen, ki je postal šele četrti dirkač v zadnjih 35 let s prevzemom vodstva v skupnem seštevku na domači dirki. Pred njim je to uspelo Ayrtonu Senni leta 1993, Hamiltonu leta 2008 in Fernandu Alonsu leta 2012. Od naštete trojice je le Hamiltonu na koncu uspelo postati prvak. "Dirka je bila zelo težka, Lewis mi je ves čas dihal za ovratnik, oba mercedesa sta bila zelo hitra. Vseeno nam je vselej uspelo ohraniti nekje okrog tri sekunde prednosti, to je bilo zelo pomembno," je dodal.

Izboljšal (ne)slavni rekord Mossa
Verstappen je v Zandvoortu postal dirkač z najvišjim številom zmag brez osvojenega naslova svetovnega prvaka, na vrhu lestvice je zamenjal Britanca Stirlinga Mossa. "S celotno predstavo smo lahko v moštvu ta konec tedna zelo zadovoljni. Izbrali smo pravo strategijo, odzvali smo se s pravimi odločitvami," je še povedal 23-letnik in sklenil: "Odpeljati 72 krogov na tem dirkališču je fantastično, še posebej pred takšnimi navijači, ki so neverjetni vso dirko. Česa takšnega še nisem doživel v življenju. Seveda se bom danes malce poveselil, a dirka v Monzi je že tik za vogalom, boj za prvenstvo pa tesen, zato se želim prepričati, da bomo v Italiji nastopili po najboljših močeh."

Lewis Hamilton je ves konec tedna nizozemskim navijačem pihal na dušo. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je ves konec tedna nizozemskim navijačem pihal na dušo. Foto: Reuters
Sorodna novica VN Nizozemske – v oranžnem kotlu Zandvoorta

Hamilton se je zahvaljeval Nizozemcem
Relativno zadovoljen z drugim mestom je bil tudi Lewis Hamilton, ki je bil ves konec tedna deležen burnih odzivov strastnih navijačev v oranžnem. Svetovni prvak jim je v izjavah morda kar malce preveč pihal na dušo, enako je bilo tudi po nedeljski dirki. "Kakšna dirka! Kakšni navijači! Neverjeten konec tedna. Zandvoort je gotovo eno mojih najljubših dirkališč, komaj čakam, da se vrnem naslednjo sezono," je za F1tv povedal Hamilton in nadaljeval: "Max je svoje delo opravil z odliko, za to mu lahko le čestitam. Danes sem dal čisto vse od sebe, nogo sem ves čas tiščal na plin, a Red Bull je bil preprosto hitrejši. Za mano je neverjeten konec tedna, hvala vsem navijačem tukaj, ki so bili fantastični," je še povedal in zaključil: "Zadnji krog je bil zame eden izmed vrhuncev dirke. Ta proga je neverjetna, fantastično je odpeljati krog s skoraj praznim rezervoarjem goriva. To je vsekakor ena najljubših prog."

Valtteri Bottas ni imel svojega popoldneva. Njegov čas pri Mercedesu se izteka. Foto: EPA
Valtteri Bottas ni imel svojega popoldneva. Njegov čas pri Mercedesu se izteka. Foto: EPA

Bottas 'ni želel' dodatne točke
Dirka ni postregla z neposrednim bojem med Verstappnom in Hamiltonom, je pa v zaključku dogajanje malce začinil Valtteri Bottas, ki je po postanku v boksih odpeljal najhitrejši krog, ki ga je do tedaj držal Hamilton. "Trudim se do zadnjega metra. Poskusili smo s taktiko enega postanka, na progi smo v prvem delu skušali odpeljati čim več krogov na istem kompletu gum, a ni se ravno izšlo. Na koncu sem imel kar veliko prednost pred četrtouvrščenim dirkačem, zato smo iz varnostnih razlogov opravili še en postanek. Poskušali smo, a danes preprosto nismo razvili dovolj velike hitrosti," je povedal in pojasnil: "Danes vsekakor nisem imel namena odpeljati najhitrejšega kroga. Na koncu ga je odpeljal Lewis, s tem pa je tudi osvojil dodatno točko za naše moštvo."

Wolff: Valtteri je dvigoval nogo s plina
Poraz je po dirki priznal tudi vodja moštva Mercedes Toto Wolff, ki po navadi s strategijo zadene v polno, tokrat pa se moštvu iz Brackleyja ni vse izšlo po načrtih. "Za trenutek smo bili prepričani, da nam lahko uspe prek postankov smukniti pred Maxa, a tega nismo storili pravočasno. Poleg tega nismo pričakovali, da bodo Maxu namestili najtršo različico gum," je dejal. Na vprašanje, zakaj so Bottasu po radijski zvezi prepovedali odpeljati najhitrejši krog, je odgovoril: "Bottas je dvigoval nogo s plina, to je kazala tudi telemetrija. Vseeno se nam je zdelo potrebno, da mu to tudi sporočimo." Za konec je še dejal: "Tukaj smo bili res blizu uspeha, vendar je bil Max hitrejši. Monza prinaša drugačno zgodbo. Še zdaleč nismo rekli zadnje besede."

Verstappen z zmago na domači dirki prevzel vodstvu v SP-ju

Zmagovalci vseh dirk za VN Nizozemske:

LetoDirkačMoštvoPrizorišče
2021Max VerstappenRed BullZandvoort
1985Niki LaudaMcLaren
1984Alain ProstMcLaren
1983Rene ArnouxFerrari
1982Didier PironiFerrari
1981Alain ProstRenault
1980Nelson PiquetBrabham
1979Alan JonesWilliams
1978Mario AndrettiLotus
1977Niki LaudaFerrari
1976James HuntMcLaren
1975James HuntHesketh
1974Niki LaudaFerrari
1973Jackie StewartTyrrell
1971Jacky IckxFerrari
1970Jochen RindtLotus
1969Jackie StewartMatra
1968Jackie StewartMatra
1967Jim ClarkLotus
1966Jack BrabhamBrabham
1965Jim ClarkLotus
1964Jim ClarkLotus
1963Jim ClarkLotus
1962Graham HillBRM
1961Wolfgang von TripsFerrari
1960Jack BrabhamCooper
1959Jo BonnierBRM
1958Stirling MossVanwall
1955Juan Manuel FangioMercedes
1953Alberto AscariFerrari
1952Alberto AscariFerrari