Max Verstappen navdušuje ljubitelje formule ena. Številni so prepričani, da bo Nizozemec v karieri zagotovo osvojil naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA
Max Verstappen navdušuje ljubitelje formule ena. Številni so prepričani, da bo Nizozemec v karieri zagotovo osvojil naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA

18-letni Nizozemec, sicer najmlajši dirkač v zgodovini formule ena, se je na dirki, ki ni postregla s presežki, izkazal z odlično vožnjo, s katero se je, potem ko je brazilsko preizkušnjo začel iz boksov, dokopal do 9. mesta in dveh točk.

Ves čas moraš biti osredotočen
Najbolj je navdušil predvsem v zavojih 'Senna S', v katerih je po zunanji strani švignil mimo Sergia Pereza in Felipeja Nasra. Tovrstni prehitevalni manever ni bilo naključje, saj je dirkač Toro Rossa skrbno preučil dirko v Interlagosu iz leta 2012, v kateri je prav v omenjenem delu proge na identičen način Kimi Räikkönen z lotusom prehitel Mercedesovega Michaela Schumacherja. "To sem videl pred leti in rekel sem si, da je videti lepo. Na dirki se mi je za to ponudila priložnost," je priznal Verstappen in nadaljeval: "Tam je težko prehitevati po zunanji strani, saj je na progi veliko drobnih delcev. Ves čas moraš biti zelo osredotočen. Pozno zavreš, potem pa ravnaš po občutku. Vse je odvisno od dobrega pozicioniranja, saj te tekmec želi zriniti s proge."

Perez bi mu lahko pokvaril dirko
S Perezom in Nasrom se je sin Josa Verstappna spustil v neizprosen boj, ki bi se lahko končal tudi z odstopom, a je vse potekalo v športnem duhu. "Res daš lahko vse od sebe, a če je tekmecu, ki ga prehitevaš, vseeno, se lahko zabije vate in ti uniči dirko. K sreči je bil Perez fer, v najinem dvoboju sem zelo užival," je še dejal Verstappen in sklenil: "S končnim 9. mestom (dejansko je dirko končal na desetem, a se je po diskvalifikaciji Felipeja Masse uvrstil mesto višje, op. a.) smo lahko zelo zadovoljni. To je največ, kar smo lahko iztržili iz te dirke, sploh po dolgih ravninah, kjer je bilo težko za seboj zadrževati force indio in lotus."