Max Verstappen je v nedeljo dosegel deveto zmago v karieri. 22-letnik, ki je v formulo ena prodrl že s 17 leti, si je pot do zmage v Silverstonu tlakoval s pravo strategijo in odličnim nadzorom nad obrabo gum. Foto: Reuters
Max Verstappen je v nedeljo dosegel deveto zmago v karieri. 22-letnik, ki je v formulo ena prodrl že s 17 leti, si je pot do zmage v Silverstonu tlakoval s pravo strategijo in odličnim nadzorom nad obrabo gum. Foto: Reuters

Verstappen je v Silverstonu presekal Mercedesov zmagoviti niz, ki se je začel na sklepni dirki prejšnje sezone v Abu Dabiju. Od tedaj sta na najvišji stopnički vselej stala dirkača moštva iz Brackleyja, v nedeljo pa se je na najvišjo stopničko vendarle povzpel Nizozemec.

Pot do zmage si je tlakoval z odlično strategijo, pa tudi z dejstvom, da so pri Red Bullu najbolje razumeli Pirellijeve gume in so z nastavitvami dirkalnika zadeli v polno. Dirko je začel na najtrši različici gum, kar se mu je v prvem delu izdatno obrestovalo, tedaj si je tudi prigaral odlično izhodišče za nadaljevanje, v katerem je zasedel prvo mesto, ki ga je relativno mirno zadržal do konca. Resda je v drugi polovici dirke nekaj časa vodil Hamilton, a je Britanca čakal še en postanek.

Verstappen odlično nadziral obrabo gum
Verstappen je tako devetič v karieri okusil slast zmage na dirki kraljice motošporta, prvič po lanski dirki za VN Brazilije v Sao Paulu. "Takšnega rezultata res nisem pričakoval. Do nedelje se nismo še spustili v boj z mercedesoma, a tokrat smo izbrali pravo strategijo, obenem smo tudi odlično nadzirali obrabo gum. Vesel sem tudi, da na stezi nismo izgubili veliko časa. Kot kaže, mehkejše gume Mercedesu povzročajo več težav. Vesel sem, da sem kvalifikacije opravil na trdih gumah," je dejal 22-letnik. Dodal je: "Dejansko nismo imeli težav. Izjemno vesel sem te zmage."

Hamilton se je bal, da se bo zgodovina ponovila
Če pri Red Bullu niso imeli pretiranih težav z obrabo gum, je bila zgodba pri Mercedesu povsem drugačna. Oba dirkača sta izjemno hitro razcefrala svoje gume, Lewis Hamilton se je v drugi polovici dirke zbal, da mu bo, tako kot pred tednom dni na VN Velike Britanije, kakšna guma počila in mu pokvarila dirko. Še posebej nevarno je bilo v zadnjih krogih pred drugim postankom, ko je imel zadnji gumi že zelo načeti, a sta zdržali do vhoda v bokse. "Moštvo se bo potrudilo in poiskalo razloge za današnje težave z gumami. Ne vem, ali je imel še kdo takšne težave, kot smo jih imeli mi. Zelo sem pazil na gume, pa me je Max ves čas dohiteval. V drugi polovici dirke sem dirkal z eno gumo, ki je bila za silo v redu, in drugo, ki je bila že povsem uničena. Res sem se bal, da bi kaj eksplodiralo," je povedal Britanec, ki je po številu uvrstitev na oder za zmagovalce (155) na vrhu lestvice ujel legendarnega Michaela Schumacherja.

Sebastian Vettel je bil sila nezadovoljen s predstavo svojega moštva med nedeljsko dirko v Silverstonu. Še posebej bode v oči dejstvo, da so mu za zadnjih deset krogov na dirkalnik namestili najpočasnejše, trde gume. Foto: Reuters
Sebastian Vettel je bil sila nezadovoljen s predstavo svojega moštva med nedeljsko dirko v Silverstonu. Še posebej bode v oči dejstvo, da so mu za zadnjih deset krogov na dirkalnik namestili najpočasnejše, trde gume. Foto: Reuters

V določenih trenutkih smo kot moštvo 'zaspali', Red Bull je dirko odpeljal taktično dovršeno, vse skupaj bomo morali analizirati. V neki točki se je ponudila priložnost, da napadem Maxa, a takoj, ko sem pritisnil na plin, so gume tako rekoč razpadle.

Valtteri Bottas
Sorodna novica Verstappen s taktično mojstrovino zmagal v Silverstonu

Bottas: Kot moštvo smo zaspali
Še bolj razočaran je bil Valtteri Bottas. Finec si je od dirke po 'polu', ki ga je dosegel v sobotnih kvalifikacijah, veliko obetal, na koncu pa se je moral zadovoljiti s tretjim mestom. V sklepnem delu dirke ga je dva kroga pred koncem v zavoju Brooklands prehitel Hamilton. Namesto želene zmage je osvojil tretje mesto, na tretjem mestu je tudi v skupnem seštevku. "Začel sem z najboljšega štartnega položaja, končal na tretjem mestu. Slabo. V določenih trenutkih smo kot moštvo 'zaspali', Red Bull je dirko odpeljal taktično dovršeno, vse skupaj bomo morali analizirati. Na neki točki se je ponudila priložnost, da napadem Maxa, a takoj, ko sem pritisnil na plin, so gume tako rekoč razpadle. Ko imaš gume tako razcefrane, v zavojih izgubiš veliko oprijema. Današnji dan je veliko razočaranje," je povedal Bottas, ki bo dirkač Mercedesa tudi v prihodnji sezoni.

Leclerc: Četrto mesto kot zmaga
Še drugo dirko zapored je Ferrarijevo čast rešil Charles Leclerc. Pred tednom dni je bil na VN Velike Britanije tretji, tokrat četrti, medtem ko je Sebastian Vettel po veliki napaki v uvodnem krogu izgubil vse možnosti za točke. "Danes sem zelo vesel. Četrto mesto je zame kot zmaga. Moja najšibkejša točka v prejšnji sezoni je bil nadzor nad obrabljanjem gum. Danes sem to delo opravil z odliko in zelo zadovoljujoče je, ko pogledam rezultate te dirke. V letošnji sezoni moramo izkoristiti vsako najmanjšo ponujeno priložnost," je za Sky Sports dejal Leclerc.

Vettel ostro nad svoje moštvo
Precej manj zadovoljen je bil Leclercov moštveni kolega Sebastian Vettel. Resda je na začetku dirke storil napako, a v naslednjih krogih se je počasi prebijal naprej. Potem pa je njegovo napredovanje obstalo, drugič v letošnji sezoni je ostal brez točk. "Zjutraj smo se dogovorili, da se na progi ne smemo znajti v gneči. Zgodilo se je ravno to. Potem mi na dirkalnik za zadnjih deset krogov namestijo še najtršo različico gum. Vse skupaj nima smisla," je pred novinarji kar puhtelo iz štirikratnega svetovnega prvaka. "Nihče od nas se danes ni pretirano izkazal. Ne vem, kaj točno se je zgodilo, ko me je zavrtelo na stezi, a v taktičnem smislu bi lahko dirko izpeljali precej bolje," je še povedal.

Hülkenbergu je bilo težko
Dirka za VN ob 70. obletnici formule ena je poskrbela še za eno zgodbo: povratnik Nico Hülkenberg, ki je kvalifikacije končal na tretjem mestu, je na 178. dirki v karieri lovil prve stopničke, a se mu napad na oder za zmagovalce ni izšel. Nemec, ki je v "racing pointu" začasno zamenjal Sergia Pereza, je dirko sklenil na sedmem mestu. "Dirka je bila kar mirna, vesel sem, da ni bilo toliko dogajanja. Bilo je zelo težko," je povedal 32-letnik.

Verstappen na vrhu ob 70. obletnici formule ena