Sebastian Vettel je v Silverstonu dosegel 51. zmago v karieri, 12. v ferrariju. Foto: Reuters
Sebastian Vettel je v Silverstonu dosegel 51. zmago v karieri, 12. v ferrariju. Foto: Reuters

Varnostni avtomobil je dirko naredil zelo zanimivo. Ves čas sem dirkal na meji, imel sem bolj sveže gume od Valtterija, a vseeno ni bilo lahko najti poti mimo njega. Na koncu mi ga je uspelo presenetiti.

Sebastian Vettel
Lewis Hamilton je bil po slabem štartu, trku z Räikkönenom in padcu na predzadnje mesto na koncu imenovan za dirkača dneva, saj se mu je uspelo povzpeti tik pod vrh. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen je po tekmi priznal, da je v 3. zavoju uvodnega kroga storil napako, 10-sekundno kazen je mirno sprejel in se pokesal. Foto: Reuters
Oder za zmagovalce je bil obarvan v rdeče barve Ferrarija. Sladko zmagoslavje moštva iz Maranella, ki je na zmago na britanskih tleh čakal vse od leta 2011, ko je na najvišjo stopničko stopil Fernando Alonso. Foto: Reuters
Vettel unovčil smolo Hamiltona
Vettel drugič zmagal v Silverstonu

Vettel je tako prekinil vladavino Mercedesa na Otoku, ki je dobil zadnjih pet britanskih preizkušenj, hkrati je Hamiltonu preprečil še peto zaporedno zmago pred svojimi navijači. Na ta način je še nekoliko povečal prednost v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v kraljici motošporta.

31-letni Heppenheimčan ima zdaj osem točk naskoka pred aktualnim svetovnim prvakom Hamiltonom, ki se na veliko žalost britanskih ljubiteljev motošporta kar nekoliko neprofesionalno ni udeležil krajšega intervjuja z Martinom Brundlom neposredno po dirki.

Räikkönen, ki so ga britanski navijači ob podelitvi pokalov izžvižgali, se je javno pokesal za napako v 3. zavoju uvodnega kroga dirke in izrazil prepričanje, da je bila kazen 10 sekund pribitka povsem upravičena.

Vettel na prvo mesto, Hamilton na rep
Dirko je sijajno začel Vettel, ki je hitro švignil mimo Hamiltona, Britanec je že v prvem zavoju zapeljal tudi za moštvenega kolega Bottasa. Po slabem štartu se je njegov položaj še poslabšal, saj je v 3. zavoju Räikkönenu zablokiralo sprednjo desno gumo, Finec je nato trčil v Britanca, ki je zletel s steze. Na srečo ljubljenca domačega občinstva večjih težav z dirkalnikom ni imel, je pa padel na predzadnje mesto. Vodil je Vettel pred Bottasom, Verstappnom, Räikkönenom in Ricciardom. Heppenheimčan je imel pred Hamiltonom po treh krogih dobrih 16 sekund naskoka.

Hamilton ekspresno pridobival mesta
Komisarji so incident v 3. zavoju uvodnega kroga vzeli pod drobnogled, po ogledu posnetka so se odločili, da Räikkönena kaznujejo z desetimi sekundami pribitka (odslužil jih je v 14. krogu, ko je zapeljal v boks). Zanimiva odločitev, glede na to, da je Vettel v Le Castelletu na dirki za VN Francije za skoraj identičen incident dobil pet sekund pribitka. Hamilton se je s predzadnjega mesta hitro prebijal naprej, v 11. krogu je bil že šesti in je začel lov na Ricciarda, ki je imel približno 13 sekund prednosti.

Bottas uspešno ulovil Vettla
Najboljši dirkači so po 20 krogih dirke prvič zavili v bokse, le Hamilton je ostal na stezi in je v 22. krogu, ko se je po nov komplet gum namenil še Bottas, zapeljal za Vettla na drugo mesto. Vseeno je Britanec moštvenega kolega mirno spustil predse, saj je imel Finec več možnosti za zmago, sam pa je postanek opravil ob koncu 25. kroga, na stezo se je vrnil kot šesti. Za Vettlom je zaostajal dobrih 28, za petouvrščenim Räikkönenom pa za 10 sekund.

Varnostni avtomobil dvakrat na stezi
V 33. krogu je Marcus Ericsson storil napako, prepozno je zaprl zadnje krilce, v 1. zavoju ga je zavrtelo in s svojim sauberjem je zletel v zaščitno ogrado. Na stezo je zapeljal varnostni avtomobil. Ferrarija in Verstappen so zavili v bokse po svež komplet gum, pri Mercedesu se za postanek niso odločili. Čeprav se je varnostni avtomobil nekaj krogov pozneje umaknil, je na stezo znova zapeljal v 39. krogu, ko sta v drugem sektorju trčila Carlos Sainz in Romain Grosjean. Vodil je Bottas pred Vettlom, Hamiltonom, Verstappnom in Räikkönenom.

Vettlu vendarle uspelo zmagati
V 41. krogu se je varnostni avtomobil umaknil, dirka se je tako rekoč začela znova. Vettel je takoj napadel Bottasa, a je ta njegove napade uspešno odbijal – vse do 47. kroga, ko je Nemcu vendarle uspelo švigniti v vodstvo. Krog pozneje je Bottasa prehitel Hamilton, sledil mu je še Räikkönen. Katastrofalen konec dirke za 28-letnika iz Nastole. Medtem je Verstappen storil napako, zletel v izletno območje in odstopil. Vettel je mirno zadržal vodstvo do konca dirke, za dvojno zmago Ferrarija pa je Räikkönenu zmanjkalo časa.

Sezona se bo nadaljevala čez 14 dni na Hockenheimringu, kamor se po letu 2016 vrača dirka za VN Nemčije.

Dirka za VN Velike Britanije, Silverstone

Končni vrstni red (52/52):        
 1. S. VETTEL     Fer. 1:27:29,784
 2. L. HAMILTON   Mercedes  +2,264
 3. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari    3,652
 4. V. BOTTAS     Mercedes   8,883
 5. D. RICCIARDO  Red Bull   9,500
 6. N. HÜLKENBERG Renault   28,220
 7. E. OCON       F. India  29,930
 8. F. ALONSO     McLaren   31,115
 9. R. GROSJEAN   Haas      33,188
10. P. GASLY      T. Rosso  34,129
11. S. PEREZ      F. India  34,708
12. S. VANDOORNE  McLaren   35,774
13. L. STROLL     Williams  38,106
14. S. SIROTKIN   Williams  48,113
                                  
Odstop: Hartley, Leclerc, Eric-   
        sson, Sainz, Grosjean,    
        Verstappen                
                                  
Skupni vrstni red, dirkači:       
 1. S. VETTEL     Ferrari      171
 2. L. HAMILTON   Mercedes     163
 3. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari      116
 4. D. RICCIARDO  Red Bull     106
 5. V. BOTTAS     Mercedes     104
 6. M. VERSTAPPEN Red Bull      93
 7. N. HÜLKENBERG Renault       42
 8. F. ALONSO     McLaren       40
 9. K. MAGNUSSEN  Haas          39
10. C. SAINZ      Renault       28
                                  
Moštva:                           
 1. FERRARI  287  5. HAAS       51
 2. MERCEDES 267  6. McLAREN    48
 3. RED BULL 199  7. F. INDIA   48
 4. RENAULT   70  8. TORO ROSSO 20
                                  

Varnostni avtomobil je dirko naredil zelo zanimivo. Ves čas sem dirkal na meji, imel sem bolj sveže gume od Valtterija, a vseeno ni bilo lahko najti poti mimo njega. Na koncu mi ga je uspelo presenetiti.

Sebastian Vettel
Vettel unovčil smolo Hamiltona
Vettel drugič zmagal v Silverstonu