Vettel je lansko dirko za VN Nemčije (v Nürburgringu) končal na drugem mestu, letos želi z najboljšim dirkalnikom pred svojimi navijači na vrh. Foto: Reuters
Vettel je lansko dirko za VN Nemčije (v Nürburgringu) končal na drugem mestu, letos želi z najboljšim dirkalnikom pred svojimi navijači na vrh. Foto: Reuters
Michael Schumacher
Schumacher je daleč od stare forme, a kljub temu ostaja velik magnet za nemške ljubitelje formule ena. Foto: EPA
Hockenheim
Prvotno je bila proga v Hockenheimu zgrajena že leta 1932. V zadnjem desetletju so dirkališče prenovili in skrajšali za dobra dva kilometra. Foto: EPA
Ferrari
Alonso je v Ferrari prišel, da bi z rdečimi osvajal prvenstva. Foto: EPA

Sedemkratni svetovni prvak, ki je na Hockenheimringu nazadnje slavil leta 2006, po treh letih pokoja letos na 11 dirkah ni okusil slasti zmage, še več, niti med prve tri se (še) ni uvrstil. Njegovemu moštvenemu kolegi in rojaku Nicu Rosbergu je to uspelo trikrat. A mladi Rosberg, ki se še nikoli ni povzpel na najvišjo stopničko, ni tisti Nemec – v formuli jih trenutno vozi šest -, ki bo ob veteranu v Hockenheimu deležen največ pozornosti nemških navijačev. Sebastian Vettel, ki se poteguje za naslov svetovnega prvaka, je letos zmagal v Maleziji in Valenciji, s svojim red bullom je petkrat stal na prvem štartnem mestu in je tisti Nemec, ki ima največ možnosti za zmago.

"Baby Schumi" ne skriva, da se zanaša na podporo navijačev, ki mu bo še kako prav prišla predvsem v boju z moštvenim kolegom Markom Webbrom, lanskim zmagovalcem VN Nemčije (potekala je na stezi v Nürburgringu), ki je letos v formi svojega življenja. Po drugi strani morje navijačev pomeni tudi večja pričakovanja in s tem pritisk, Vettel pa se je že nekajkrat letos slabo odzval, ko je bil vložek velik.

Dirkanje doma nekaj posebnega
"Ne čutim pritiska, ker dirkam doma. Na domači dirki si še malce bolj motiviran in najdeš tisto dodatno desetinko sekunde," 23-letnik pričakuje pred dirko. Vettel je odrastel v Heppenheimu, slabe pol ure oddaljenem od Hockenheima. Konec prejšnjega tedna se je s svojim rb6 zapeljal po ulicah domačega mesteca, pozdraviti pa ga je prišlo okoli 120.000 ljudi.

"Ne glede na to, kako dolga kariera je za teboj, je vedno nekaj posebnega dirkati pred domačimi navijači. Ni veliko delov katere koli steze na svetu, ki se lahko primerja z Motodromom. Kot dirkač čutiš posebno energično atmosfero, ko vstopiš v stadionski del steze," o posebnih občutkih na domači dirki meni izkušeni Schumacher. Približno 6.500 vstopnic na Mercedesovi tribuni so za 12. Letošnjo dirko prodali hitreje kot za katero koli doslej.

McLaren z aerodinamičnimi izboljšavami
Svoje načrte v Nemčiji imata tudi oba dirkača McLarna, katastrofalno dirko v Silverstonu bo z odmevnejšim uspehom želel pozabiti Ferrari. Lewis Hamilton, zmagovalec zadnje dirke v Hockenheimu leta 2008, bo lovil svojo peto zaporedno uvrstitev na zmagovalni oder, pri čemer naj bi mu bile v pomoč aerodinamične izboljšave, načrtovane že za Silverstone, a so jih zaradi težav prestavili za dva tedna.

Ferrari potrebuje popoln konec tedna
Fernando Alonso upa, da se bo Ferrarijeva sreča v Nemčiji obrnila in se bo "poskočni konjiček" izkazal tudi na dirki, ne le na kvalifikacijah, kjer je bil na zadnjih nekaj tekmah konkurenčen Red Bullu in McLarnu. "Menim, da bi bila dirka v Hockenheimu uspešna za nas. Dirkališče ni preveč zapleteno, razlike med dirkalniki bodo zelo majhne, zato pričakujem, da bodo desetinke odločale o prvem ali devetem mestu na startu. V Hockenheimu potrebujemo popoln konec tedna, da izkoristimo svoj potencial. Potem se lahko borimo za prva tri mesta," razmišlja Španec, ki je praktično že izpadel iz boja za prvaka, a še ne meče puške v koruzo. Vzdušje v Ferrariju je dobro, dvakratni prvak je v Maranellu preživel štiri dni, da je delal z moštvom in nekaj časa preživel tudi v simulatorju.

Napovedano hladnejše in deževno vreme
Manj zadovoljen je Felipe Massa, ki na zadnjih treh dirkah ni osvojil niti ene točke. Brazilec verjame, da bo lahko premagal težave, ki jih ima s pnevmatikami med kvalifikacijami. Boje za čim boljša mesta na startu dirke naj bi po napovedi vremenoslovcev nekoliko začinil dež. Po obilnejših padavinah v četrtek in petek, ki jih bo prinesla hladna fronta, naj bi se vreme do nedelje popravilo, med dirko v nedelje je napovedana manjša možnost padavin.

VN NEMČIJE, Hockenheim
306,458 km (67 krogov po 4,574 km)

Spored, petek:
Prvi trening ob 10.00
Drugi trening 14.00

Sobota:
Tretji trening 11.00
Kvalifikacije 14.00

Nedelja:
Dirka za VN Nemčije 14.00

Vrstni red 2009 (Nürburgring):
1. M. WEBBER Red Bull-Renault
2. S. VETTEL Red Bull-Renault
3. F. MASSA Ferrari