Dirkališče v Spielbergu, ki je v neposredni bližini mesta Zeltweg, je kupil milijarder Dietrich Mateschitz in ga preimenoval v Red Bull Ring. Foto: EPA
Dirkališče v Spielbergu, ki je v neposredni bližini mesta Zeltweg, je kupil milijarder Dietrich Mateschitz in ga preimenoval v Red Bull Ring. Foto: EPA

Proga z dolgimi ravninami in mešanico počasnih ter hitrih zavojev zahteva visoko hitrost in dobro aerodinamično učinkovitost. Z vsemi nadgradnjami, ki smo jih pripravili za to dirko, pričakujemo nov dober konec tedna.

Valtteri Bottas
VN Avstrije, proga
Proga v Zeltwegu je zelo kratka in na pogled sila enostavna, a dirkači, ki so se po njej že peljali, opozarjajo, da je zelo težavna. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Red Bull Ring
Od Daniela Ricciarda in Sebastiana Vettla so lani na 'domači' dirki navijači Red Bulla pričakovali veliko, dobili pa bore malo. Ricciardo je bil osmi, Vettel pa je odstopil. Foto: EPA
Alain Prost
Največ zmag na dirkah za VN Avstrije ima Alain Prost, ki je v Zeltwegu slavil trikrat. Foto: EPA

VN Avstrije za nas zagotovo ni najprimernejša dirka. Proga je kratka, zavojev je malo. Vseeno so zavoji zelo dobri. Je zelo hitra proga, kjer se da odlično dirkati in prehitevati.

Daniel Ricciardo
Nico Rosberg
Nico Rosberg je lani v Avstriji s tretjo zmago v sezoni še povečal prednost v skupnem seštevku pred moštvenim kolegom Lewisom Hamiltonom. Foto: Reuters

Po sedmih dirkah v dirkaški razvrstitvi še vedno prepričljivo vodita mercedesa. Lewis Hamilton je na vrhu razpredelnice s 151 točkami, 134 jih je na dozdajšnjih dirkah zbral Nico Rosberg. Tretji je Sebastian Vettel, ki je ob mercedesih edini dirkač z več kot stotimi točkami (108). Četrti je Vettlov moštveni kolega pri Ferrariju Kimi Räikkönen (72 točk), peti pa Valtteri Bottas (Williams), ki jih je zbral 57.

Stavnica za VN Avstrije:
1. Lewis Hamilton (1,50)
2. Nico Rosberg (3,00)
3. Sebastian Vettel (10,00)
4. Kimi Räikkönen (21,00)
5. Valtteri Bottas (26,00)
6. Felipe Massa (34,00)
7. Romain Grosjean (151,00)
8. Pastor Maldonado (251,00)
9. Nico Hülkenberg (501,00)
10. Sergio Perez (751,00)

Največ zmag na dirkah za VN Avstrije ima francoski dirkač Alain Prost, ki je v Zeltwegu slavil trikrat (1983, 1985 in 1986), po dvakrat so zmagali Šved Ronnie Peterson (1973 in 1978), Avstralec Alan Jones (1977 in 1979), Finec Mika Häkkinen (1998 in 2000) ter Nemec Michael Schumacher (2002 in 2003). Najsupešnejši konstruktor v Avstriji je McLaren (6 zmag), sledijo mu Ferrari (5), Lotus (4) in Williams (3).

Bottas: Pričakujemo dober konec tedna
"Avstrija je zelo lepa dežela, dirko pa obišče cel kup sijajnih navijačev. Vzdušje bo zagotovo znova odlično," je dejal Bottas, ki je lansko avstrijsko preizkušnjo - prvo po desetih letih - sklenil na odru za zmagovalce. Finec je v Kanadi osvojil tretje mesto, novo dobro uvrstitev želi doseči tudi v Spielbergu. "Proga z dolgimi ravninami in mešanico počasnih ter hitrih zavojev zahteva visoko hitrost in dobro aerodinamično učinkovitost. Z vsemi nadgradnjami, ki smo jih pripravili za to dirko, pričakujemo nov dober konec tedna," je še dejal. Williamsa sta lani sicer zasedla najboljši mesti v sobotnih kvalifikacijah.

Ricciardo: Proga je kratka, zavojev je malo
Precej manj optimistično pred novim dirkaškim koncem tedna v prihodnost zre Daniel Ricciardo, ki se je na promocijskem dogodku pred dobrim mesecem na Dunaju smehljal ljubiteljem formule ena, njegov smehljaj pa je po zelo slabi dirki v Montrealu gotovo že nekoliko zbledel. Pri Red Bullu na 'domači' dirki ne pričakuje odmevnejšega rezultata. "VN Avstrije za nas zagotovo ni najprimernejša dirka. Proga je kratka, zavojev je malo. Vseeno so zavoji zelo dobri. Je zelo hitra proga, kjer se da odlično dirkati in prehitevati. Lani sem dirko sklenil z odličnimi boji z Nicom Hülkenbergom. To mi je še najbolj ostalo v spominu," je dejal Avstralec.

Proga ima zgolj deset zavojev
Red Bull Ring se nahaja v mestu Spielberg, dva kilometra zunaj Zeltwega. Dirkališče je bilo zgrajeno leta 1969, od leta 1970 do 1987 je gostilo dirke za svetovno prvenstvo v formuli ena, potem so ga preuredili, progo so skrajšali in jo poimenovali A1 Ring. Po devetih letih odsotnosti se je karavana formule ena lani znova preselila v Zeltweg, kjer so izpeljali še sedem dirk, zadnjo leta 2003. Dirkališče je zatem odkupil pionir energijskih pijač Dietrich Mateschitz, ga preimenoval v Red Bull Ring in ga odprl 15. maja 2011. Proga je precej kratka, vsebuje zgolj 10 zavojev in ima štiri daljše ravnine, ki so pisane na kožo mercedesoma. Krog je dolg 4,326 km, najhitreje ga je leta 2003 s ferrarijem odpeljal Schumacher (1:08,337). Dirkači bodo morali v nedeljo premagati 71 krogov oziroma 307,146 km.

V Avstriji prvi slavil Ferrari
Prvo dirko za VN Avstrije, ki je štela za svetovno prvenstvo v formuli ena, so izpeljali 23. avgusta 1964 v Zeltwegu. Na starem dirkališču - dolgo je bilo le 3,186 km in je imelo zgolj štiri zavoje - je 105 krogov prvi premagali Italijan Lorenzo Bandini (Ferrari), drugi je bil Američan Richie Ginther (BRM), tretji Britanec Bob Anderson (Brabham). V skupni razvrstitvi je kljub odstopu v prvem krogu vodstvo obdržal Britanec Graham Hill (BRM), ki pa je moral ob koncu sezone za pičlo točko premoč priznati rojaku Johnu Surteesu (Ferrari), ki je imel tedaj zgolj 19 točk, a je po zaslugi izjemnega zaključka sezone vendarle osvojil svoj prvi in edini naslov svetovnega prvaka.

Rosberg lani odnesel zmago v Avstriji
Lansko dirko v Zeltwegu je dobil Rosberg. Drugi je bil Hamilton, tretji pa Bottas. Lanski zmagovalec se je odločal v boksih. Pravzaprav sta mercedesa odlično unovčila oba postanka in ugnala williamsa, ki sta se sicer dobro držala, a jima ni uspelo preprečiti zmage lani daleč najboljšemu moštvu. Rosberg je tako v skupnem dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena še povečal prednost pred moštvenim kolegom Hamiltonom, k je za Nemcem po avstrijski preizkušnji zaostajal že za 29 točk.

V nedeljo začetek dirke ob 14.00
Dirkači bodo v Spielbergu v petek ob 10.00 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 11. uri, ob 14. uri se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TV SLO 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TV SLO 2 ogledali v nedeljo ob 14. uri.

Dirka za VN Avstrije, Zeltweg

Petek ob 10.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 14.00:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 11.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 14.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 14.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
DIRKA

Proga z dolgimi ravninami in mešanico počasnih ter hitrih zavojev zahteva visoko hitrost in dobro aerodinamično učinkovitost. Z vsemi nadgradnjami, ki smo jih pripravili za to dirko, pričakujemo nov dober konec tedna.

Valtteri Bottas

VN Avstrije za nas zagotovo ni najprimernejša dirka. Proga je kratka, zavojev je malo. Vseeno so zavoji zelo dobri. Je zelo hitra proga, kjer se da odlično dirkati in prehitevati.

Daniel Ricciardo
F1 krog VN Avstrije
F1 krog VN Avstrije