Dirka na Madžarskem bo prežeta s čustvi po smrti Julesa Bianchija, ki so ga v Nici pokopali v torek. Foto: EPA
Dirka na Madžarskem bo prežeta s čustvi po smrti Julesa Bianchija, ki so ga v Nici pokopali v torek. Foto: EPA

Posloviti se od Julesa je bilo za vse zelo težko. Želim si, da bi ga bolje poznal. Kar vem o njem, je to, da je imel veliko srce in svetlo prihodnost v formuli ena. Zdaj so pred našim športom težki časi.

Lewis Hamilton
proga, VN Madžarske, Hungaroring
Zaradi razgibane in luknjaste trase je prehitevanje v suhih razmerah precej oteženo, edino pravo mesto za prehitevanje je v prvem zavoju. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton lahko z nedeljsko zmago na Hungaroringu postane najuspešnejši dirkač v zgodovini VN Madžarske. Trenutno si prvo mesto s štirimi zmagami deli z Michaelom Schumacherjem. Foto: Reuters

Veliko Fincev živi v mestu, veliko jih tudi pride na dirko, tako da imam občutek, kot da bi dirkal za VN Finske.

Valtteri Bottas
Ayrton Senna
Legendarni Ayrton Senna je krstno dirko za VN Madžarske leta 1986 končal tik pod vrhom. Zmagal je njegov rojak Nelson Piquet, tretji je bil Nigel Mansell. Foto: EPA

Po devetih dirkah v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena vodi Lewis Hamilton, ki je zbral 194 točk, na drugem mestu je njegov moštveni kolega pri Mercedesu Nico Rosberg (177 točk), tretji je Sebastian Vettel (Ferrari), ki je zbral 135 točk. Najboljšo peterico končujeta Finca, Valtteri Bottas (Williams) s 77 točkami in Kimi Räikkönen (Ferrari), ki ima točko manj.

Stavnica za VN Madžarske:
1. Lewis Hamilton (1,44)
2. Nico Rosberg (3,25)
3. Sebastian Vettel (13,00)
4. Kimi Räikkönen (21,00)
5. Felipe Massa (41,00)
6. Valtteri Bottas (51,00)
7. Daniel Ricciardo (151,00)
8. Daniil Kvjat (201,00)
9. Max Verstappen (251,00)
10. Carlos Sainz ml. (301,00)

Na dirkah za VN Madžarske sta največ zmag zbrala Michael Schumacher in Hamilton. Oba sta zmagala po štirikrat. Prvi je zmago slavil v letih 1994, 1998, 2001 in 2004, drugi v letih 2007, 2009, 2012 in 2013. Po trikrat je prvi ciljno črto na Hungaroringu prečkal Ayrton Senna (1988, 1991 in 1992). Med konstruktorji je na madžarskih dirkah največ zmag osvojil McLaren (11), sledita mu Williams (7), ki je zadnjič slavil leta 1997, in Ferrari (5), ki je nazadnje v Budimpešti zmagal leta 2004.

Hamilton: Bianchija bom imel v mislih
"Posloviti se od Julesa je bilo za vse zelo težko. Želim si, da bi ga bolje poznal. Kar vem o njem, je to, da je imel veliko srce in svetlo prihodnost v formuli ena. Zdaj so pred našim športom težki časi. V preteklosti se je že večkrat pokazalo, kako nevarno je dirkanje v formuli ena. To nevarnost je treba spoštovati in jo sprejeti vsakič, ko dirkači sedemo v dirkalnik," je na novinarski konferenci dejal aktualni svetovni prvak Lewis Hamilton in poudaril, da bo imel nesrečnega Bianchija ves čas v mislih. Pred dirko se bodo na Francoza spomnili z minuto tišine.

Bottas: Kot bi dirkal za VN Finske
Nedvomno se dirke v Budimpešti zelo veseli Valtteri Bottas, saj si VN Madžarske vsako leto ogleda veliko finskih navijačev, finskim dirkačem pa so naklonjeni tudi domačini. "Veliko Fincev živi v mestu, veliko jih tudi pride na dirko, tako da imam občutek, kot da bi dirkal za VN Finske," je dejal Bottas. "Proga je vsekakor drugačna od nekaj prejšnjih, je ožja z večjim številom srednje hitrih in počasnejših zavojev." 25-letnik iz Nastole je med drugim poudaril, da verjame v uspešen dirkaški konec tedna zanj, za moštvenega kolega Felipeja Masso in za moštvo Williams.

Prehitevanje v Budimpešti skoraj nemogoče
Proga na Hungaroringu je zaradi neuporabe venomer zaprašena. Prav zato bi morala ob koncu tedna, ko je organizirana dirka za VN Madžarske, postati precej hitrejša, kar pa je na Madžarskem prej izjema kot pravilo. Zaradi razgibane in luknjaste trase je prehitevanje v suhih razmerah precej oteženo, edino pravo mesto za prehitevanje je v prvem zavoju. Leta 2006 so na Hungaroringu izpeljali šele prvo dirko v dežju, predtem na dan dirke kar dve desetletji ni deževalo. Proga ima 16 zavojev, 6 levih in 10 desnih. Krog je dolg 4,381 km, dirkači jih bodo morali v nedeljo premagati 70 (306,530 km). Najhitrejšega je leta 2004 s ferrarijem F2004 odpeljal Schumacher (1:19,071).

Krstna dirka v znamenju Brazilcev
Prvo dirko za VN Madžarske so organizirali 10. avgusta 1986. Konec tedna je bil v znamenju Brazilije: Senna si je v kvalifikacijah privozil "pole", nedeljsko dirko pa je dobil njegov rojak Nelson Piquet (Williams-Honda). Na odru za zmagovalce sta se mu pridružila še Senna (Lotus-Reanult) in Nigel Mansell (Williams-Honda). Po dirki je v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo na prvem mestu ostal Mansell (55 točk), drugi je bil Senna (48), tretji Piquet (47). Četrti je bil Alain Prost (44), peti pa oče Nica Rosberga, Keke Rosberg (19).

Ricciardo lani taktično do zmage
Lansko dirko je dobil Daniel Ricciardo (Red Bull), ki je z odlično taktiko zmagal še drugič v sezoni. Številni so pričakovali gladko zmago hitrega Mercedesa. Morda bi se pričakovanja uresničila, če ne bi bila dirka prežeta z napakami dirkačev, nesrečami in dvakratnim prihodom varnostnega avtomobila. Ricciardo je s pretkano taktiko - opravil je postanek več od kolegov na zmagovalnem odru in je bil v zaključku dirke na novejših gumah bistveno hitrejši - znova dokazal, da gre za izjemnega dirkača. Prvič je slavil na letošnji dirki za VN Kanade v Montrealu. Njegov tedanji moštveni kolega Vettel je bil (šele) sedmi.

Dirkači bodo v Budimpešti v petek ob 10.00 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 11. uri, ob 14. uri se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TV SLO 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TV SLO 2 ogledali v nedeljo ob 14.00.

Dirka za VN Madžarske, Hungaroring

Petek ob 10.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 14.00:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 11.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 14.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 14.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
DIRKA

Posloviti se od Julesa je bilo za vse zelo težko. Želim si, da bi ga bolje poznal. Kar vem o njem, je to, da je imel veliko srce in svetlo prihodnost v formuli ena. Zdaj so pred našim športom težki časi.

Lewis Hamilton

Veliko Fincev živi v mestu, veliko jih tudi pride na dirko, tako da imam občutek, kot da bi dirkal za VN Finske.

Valtteri Bottas
Častitljivi jubilej v znamenju spomina na Bianchija
F1 krog VN Madžarske
Bianchi podlegel poškodbam
Častitljivi jubilej v znamenju spomina na Bianchija
F1 krog VN Madžarske
Bianchi podlegel poškodbam