Bernie Ecclestone je bil prvi mož formule ena več kot štiri desetletja. Foto: EPA
Bernie Ecclestone je bil prvi mož formule ena več kot štiri desetletja. Foto: EPA

Ecclestone je formulo ena vodil več kot štiri desetletja, vajeti tega športa je izgubil januarja 2017, ko je lastnik formule ena postal Liberty Media. Od tedaj je večkrat javnost razburil z neposrednimi izjavami, nazadnje v pogovoru za CNN, ko se je dotaknil trenutnih družbenih razmer v Združenih državah Amerike.

Pogovor za CNN dvignil veliko prahu
Po vse pogostejšem policijskem nasilju nad temnopoltimi Američani in smrti Georgea Floyda so se onkraj Atlantika začeli protesti po več mestih, ki so se razširili po vsem svetu. Enega izmed njih se je udeležil tudi glavna zvezda formule ena, Lewis Hamilton. Britanec, serijski svetovni prvak iz zadnjih sezon, je okrcal svoje kolege v elitnem razredu motošporta in jih obtožil molka v boju za enakopravnost. "Zadnja kampanja Hamiltona za pravice temnopoltih je naravnost čudovita," je priznal Ecclestone, nato pa v isti sapi podvomil, da bo to kakor koli vplivalo na šport. Še več, poudaril je, da so temnopolti večkrat bolj rasistični od belopoltih, kar je dvignilo veliko prahu. Britanec svoje izjave ni podkrepil s konkretnimi primeri, le dejal je, da je vse to mogoče zaznati.

Komentarji nimajo mesta v družbi ‒ F1
V formuli ena so se od izjav nekdanjega šefa hitro oddaljili. "V času, ko je za boj proti rasizmu in neenakosti potrebna enotnost, se v nobeni točki ne strinjamo s komentarji Bernieja Ecclestona, ki nimajo mesta ne v formuli ena ne v družbi," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali: "Gospod Ecclestone v formuli ena ne igra nobene vloge, odkar je zapustil našo organizacijo leta 2017. Njegov častni naziv v tem športu je potekel januarja letos."

Letošnja sezona formule ena se bo začela na začetku prihodnjega meseca, ko bo v Spielbergu 5. julija na sporedu dirka za VN Avstrije, teden dni pozneje bo na istem prizorišču VN Štajerske. Do 6. septembra bodo (za zdaj) izpeljali še šest dirk.